Witam
tak się zastanawiam, czy jest absolutna potrzeba uziemiania siatek na kanałach nieużywanych? Każdy kanał zakończony jest potencjometrem, z którego się wybiera sygnał i generalnie nie ma opcji żeby powstały przesłuchy itd. Ewentualnie czy mogę zamiast tego zwierać do masy potencjometry? Które rozwiązanie byłoby lepsze? Szukałem po internetach i jakoś nie trafiłem na nic szczególnego... Trzy kanały i robi się wesoło
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Nieustalony potencjal siatki, w zaleznosci od montazu, moze w najgorszym wypadku zmienic punkt pracy lampy lub spowodowac, ze lampa zacznie oscylowac (lampy o duzym wzmocnieniu typu ECC83).
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
To u ciebie lampa wejściowa pracuje z prądem siatki ładne jaja jak na gitarowca, cóż co kto lubi
A tak serio, to w takim razie wytłumacz mi do czego służy ten rezystor ? Bo on właśnie służy do ustalania potencjału siatki(chyba , że my mówimy o rezystorze anty parazytowym, ale wątpie żeby w pierwszym stopniu był sztywny BIAS )/
Poszukuję lamp nadawczo generacyjnych serii T-0x, TBx/xxx, Q-0x, QBx/xxx
Poszukuję 811A/G811, OT400, 833A, OT100, 6146, QE05/40
Pozdrawiam Andrzej
Jak sama (prawidlowa) nazwa wskazuje, przez rezystor uplywowy plynie prad uplywu siatki.
Jego wielkosc jest bardzo latwo wyznaczyc: mierzymy napiecie na katodzie z rezystorem zwartym kawalkiem drutu, nastepnie usuwamy zwarcie i mierzymy napiecie na katodzie. Obliczamy prad uplywu z roznicy obu pomiarow.
Przyjemnego weekendu.
Aleksander Niemand
in gain we trust
Widzę Kolego, że Kolega nie rozumie pytania albo istoty problemu... mamy siateczkę triody, rezystorek 1M do masy, Ra 220k, Rk/Ck 1k8/1u. do tego dość długi kabelek od przekaźników. Choć ekranowany, to przy takim wzmocnieniu ten kabelek może działać jak antena i łapać śmieci i zatkać lampę jeśli dojdzie do wzbudzenia. Do tego dochodzą przekaźniki, żarzenie itd, które tylko czekają żeby narobić problemów. I w niektórych wzmacniaczach uziemia się (ZWIERA DO MASY) niektóre z nich, przeważnie pierwszą w danym łańcuchu. Więc zapytam doświadczonych Kolegów, którzy mają w dorobku hajgejny - uziemiacie, niech będzie dodatkowo, siatki?
in gain we trust
Faktycznie w takim wypadku jeżeli nie chcesz mieć brumu i innych nie przyjemności to sztywno należy u masić wejście . Może nie zrozumiałem pytania bo nie gram na gitarze
Pozdrawiam Andrzej
bez obrazky pewnie też nie budujesz gitarowców a te pracują z prądem siatek, na "zakrętach" charakterystyk itd... to jest zupełnie inny punkt pracy i przede wszystkim zupełnie inne podejście do samej pracy lamp. Pytanie wciąż aktualne i coraz bardziej pilne bo płytkę muszę wydrukować.
in gain we trust
No gitara raczej nie przesterowywuje pierwszego stopnia A z tego co wiem mówimy wlasnie o nim.
A gitarowce buduje , nie dla siebie tylko jak kasa potrzebna .
Pozdrawiam Andrzej