Generator mocy mały problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Generator mocy mały problem
Witam
Ostatnio zbudowałem prosty generator mocy małej częstotliwości. Składa on się z generatora na TL081 i wzmacniacza mocy tranzystorowego. Urządzenie działa poprawnie, jednak na wyjściu mocy jest nieduża składowa stała o wartości ok. 200mV. Kręcenie potencjometrem przy tranzystorach wejściowych niewiele daje. Napięcie zasilania wynosi ok. 18,5V.
Ostatnio zbudowałem prosty generator mocy małej częstotliwości. Składa on się z generatora na TL081 i wzmacniacza mocy tranzystorowego. Urządzenie działa poprawnie, jednak na wyjściu mocy jest nieduża składowa stała o wartości ok. 200mV. Kręcenie potencjometrem przy tranzystorach wejściowych niewiele daje. Napięcie zasilania wynosi ok. 18,5V.
Ratujmy stare tranzystory!
Re: Generator mocy mały problem
Składowa stała świadczy o tym że albo tranzystory końcowe są nierówno otwarte albo zasilacz nie jest do końca symetryczny. Bez schematu nic wiecej nie da się powiedzieć.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Problem rozwiązany, okazał się nim kondensator elektrolityczny w gałęzi ujemnego sprzężenia zwrotnego, po jego zwarciu napięcie stałe można było sprowadzić prawie do zera.
Problem rozwiązany, okazał się nim kondensator elektrolityczny w gałęzi ujemnego sprzężenia zwrotnego, po jego zwarciu napięcie stałe można było sprowadzić prawie do zera.
Witam.
W sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza tranzystorowego z reguły jest kondensator elektrolityczny, by wzmocnienie wzmacniacza dla składowej stałej było zbliżone do jedności i wejściowe napięcie niezrównoważenia (pary różnicowej) nie było dodatkowo wzmacniane przez kolejne stopnie. Zatem obecność kondensatora (włączonego szeregowo z rezystorem podpiętym do masy) obniża wartość składowej stałej na wyjściu. Dlaczego więc u Ciebie podnosi?
Płytka, którą zastosowałeś, wygląda mi znajomo. Dysponujesz schematem tego wzmacniacza?
Pozdrawiam,
Romek
W sprzężeniu zwrotnym wzmacniacza tranzystorowego z reguły jest kondensator elektrolityczny, by wzmocnienie wzmacniacza dla składowej stałej było zbliżone do jedności i wejściowe napięcie niezrównoważenia (pary różnicowej) nie było dodatkowo wzmacniane przez kolejne stopnie. Zatem obecność kondensatora (włączonego szeregowo z rezystorem podpiętym do masy) obniża wartość składowej stałej na wyjściu. Dlaczego więc u Ciebie podnosi?
Płytka, którą zastosowałeś, wygląda mi znajomo. Dysponujesz schematem tego wzmacniacza?
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Niestety, nie dyspnuję schematem tego wzmacniacza, nie jest to moja konstrukcja, dostałem go. Prawdopodobnie jest to produkcja jednego z użytkowników forum.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz: przy zmniejszeniu wzmocnienia napięciowego wzmacniacz wzbudza się.
Niestety, nie dyspnuję schematem tego wzmacniacza, nie jest to moja konstrukcja, dostałem go. Prawdopodobnie jest to produkcja jednego z użytkowników forum.
Zauważyłem jeszcze jedną rzecz: przy zmniejszeniu wzmocnienia napięciowego wzmacniacz wzbudza się.
Jeżeli wzmocnienie regulujesz (zmniejszasz do małych wartości) poprzez zmianę rezystorów w sprzężeniu zwrotnym, to wzbudzenie jest naturalnym efektem (w niektórych wzmacniaczach USZ nie może być zbyt głębokie...). Jeżeli natomiast wzmocnienie regulujesz zmniejszając potencjometrem sygnał doprowadzone do stopnia mocy i wtedy układ się wzbudza, to coś jest nie tak i trzeba przeanalizować prowadzenie mas i sygnałów.
Pozdrawiam,
Romek
Pozdrawiam,
Romek
-
- 625...1249 postów
To jest mniej więcej ten schemat. Wzmacniacz był produkowany w połowie lat 80'ch przez jakąś manufakturę w Łodzi. Były dwie lub trzy wersje nieznacznie się różniące.
pozdrawiam
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Na schemacie brakuje potencjometru do ustalania rozpływu prądów wzmacniacza różnicowego.
Na schemacie brakuje potencjometru do ustalania rozpływu prądów wzmacniacza różnicowego.
Witam.
Suma prądów tranzystorów we wzmacniaczu różnicowym wynosi zaledwie 0,33 mA, czyli przez każdy z tranzystorów płynie tylko 167 μA (dla porównania prąd każdego z tranzystorów wzmacniacza różnicowego w stopniu mocy popularnego niegdyś odbiornika "Zodiak" DSS401 wynosił 1,4 mA, czyli był ponad osiem razy wyższy). Przy tak małym prądzie większa jego część płynie do bazy tranzystora T4 (BC211; prąd kolektora tego tranzystora ustala źródło prądowe z tranzystorem T5 na około 10 mA, co przy wzmocnieniu BC211 wynoszącym ok. 100 daje prąd bazy w okolicach 0,1 mA) niż przez rezystor umieszczony w kolektorze T1 (8,2 kΩ). To dlatego na schemacie przy rezystorze 8,2k jest gwiazdka (w tym przypadku należałoby zwiększyć jego wartość do ok. 10 kΩ). Jego wartość trzeba każdorazowo dobierać w zależności od wzmocnienia T4, a to wzmocnienie zależy jeszcze od temperatury, przez co wzmacniacz jest mniej stabilny pod względem utrzymywania zerowego napięcia na wyjściu... By przy tak niskim prądzie tranzystorów T1 i T2 uzyskać regulację napięcia wyjściowego o +/- 0,2 V potencjometr włączony w obwód emiterów tych tranzystorów musiałby mieć wartość aż 1,2 kΩ. To co mi się jeszcze nie podoba to wartość rezystorów polaryzujących bazy T1 i T2 oraz rezystora ustalającego głębokość USZ. Są za duże, dzięki czemu wzmacniacz ma co prawda większą rezystancję wejściową, ale jest bardziej podatny na zakłócenia i mniej przewidywalny co do pracy w zakresie wyższych częstotliwości... Poza tym na wejściu powinien znajdować się filtr dolnoprzepustowy, odcinający sygnały znajdujące się powyżej częstotliwości pracy wzmacniacza (rezystor włączony szeregowo z kondensatorem 0,22 μF i kondensator podłączony równolegle z rezystorem polaryzującym bazę T1).
Pozdrawiam,
Romek
Schemat wygląda klasycznie - prosty stopień mocy z zabezpieczeniem przeciwzwarciowym. Tranzystory T1 i T2 tworzą wzmacniacz różnicowy, obciążony rezystorem 8,2k i obwodem bazy tranzystora T4, który w tym układzie stanowi wzmacniacz napięciowy. Prąd pary różnicowej ustala źródło prądowe z tranzystorem T3, a obciążeniem wzmacniacza napięciowego na T4 jest źródło prądowe z tranzystorem T5 i wtórniki prądowe z tranzystorami T7...T10. T6 stabilizuje wartość prądu spoczynkowego T8 i T10 przy zmianach temperatury. Tranzystory T11 i T12 są elementami obwodu zabezpieczającego wzmacniacz przed krótkotrwałym zwarciem wyjścia. Ograniczają one szczytową wartość prądu tranzystorów wyjściowych T8 i T10 do około 6,7 A. Niestety wartości elementów wzmacniacza dobrane zostały w sposób nieoptymalny...Kazimierz pisze:To jest mniej więcej ten schemat. Wzmacniacz był produkowany w połowie lat 80'ch przez jakąś manufakturę w Łodzi. Były dwie lub trzy wersje nieznacznie się różniące.

Pozdrawiam,
Romek
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Problem wzbudzenia rozwiązany przez wymianę kondensatora z 56 na 100pF, pozostaje jeszcze sprawdzić napięcia zmienne oscyloskopem.
Sprawdziłem dzisiaj całe urządzenie oscyloskopem, dokonałem drobnych zmian na płytce wzmacniacza i uzyskałem napięcie sinusoidalne o wartości skutecznej około 10V.
Problem wzbudzenia rozwiązany przez wymianę kondensatora z 56 na 100pF, pozostaje jeszcze sprawdzić napięcia zmienne oscyloskopem.
Sprawdziłem dzisiaj całe urządzenie oscyloskopem, dokonałem drobnych zmian na płytce wzmacniacza i uzyskałem napięcie sinusoidalne o wartości skutecznej około 10V.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Gdzieś się zapodziała opcja edytuj, dodaję oscylogram z wyjścia generatora na najwyższym zakresie, amplituda ok. 14V.