Czas życia kineskopu

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Czas życia kineskopu

Post autor: Boguś »

TELEWIZOREK52 pisze:
Boguś pisze: Tak, jest. Zestarzałeś się Bogusiu o dychę tylko tego nie zauważyłeś. :lol: :lol:
A właśnie ze nie. :wink: Bo jak zgoliłem brodę to teraz wszyscy mówią ze odmłodniałem o te dyche :D
A co do tego mojego monitora CRT : Mieliśmy z niemolandii 4 takie identyczne monitory
Ja wziąłem jeden i 2 kolegów dwa ( czwarty poszedł na "rozchód") i oboje zgodnie twierdzą ze przy tych konkretnych monitorach oczy się nie męczą. Przy LCD po 2-3 godzinach oczy mi łzawiły przy tym panasonicu nie łzawią. A przecież LCD był większy (22") więc nie trzeba wzroku wysilać a CRT 21", ekran użytkowy19-20" czyli mniejszy. A co do nowych TV. Wyjdź na ulice i porównaj otoczenie z tym co widzisz w TV. Aż tak kolorowo i kontrastowo to nie jest....no to tyle, bo miało być o życiu.. :wink:
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Post autor: riversedge_pl »

Mnie oczy bolą od LCD ale tylko przy intensywnej pracy wymagającej ciągłego spoglądania na ekran monitora. Wzrok psuje się nie od samego patrzenia w ekran, ale od złego oświetlenia (lub jego braku) w pomieszczeniu (to samo, co czytanie książki pod kołdrą z latarką).
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Dla mnie przesiadka z kineskopu na LCD była błogosławieństwem. W okresach krytycznych alergicznie nie potrafiłem wysiedzieć, przy LCD - bez problemu.

Odnośnie trwałości kineskopów - Syriusz TC502 '90 z wiecznie zdechłym powielaczem WN - padaka z góry na dół, da się oglądać tylko ze względów sentymentalnych.
Funai bodaj mk2000 '91 - po 17 latach bardzo dobry obraz; załapał się jeszcze na początki HD, niestety pełnoletności nie dożył. Za to zapewnił dość długie wietrzenie pokoju. :mrgreen:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Mój Syriusz TC502 chyba też ma już lekko zajechany kineskop, bo po pewnym czasie oglądania pojawia się na ekranie rząd specyficznych białych pasków pod lekkim kątem. Co ciekawe w serwisie ani razu taka usterka nie wystąpiła, a u mnie w domu bardzo często. Zacząłem zastanawiać się, czy może np. napięcie w gniazdku nie jest za wysokie? Poza wspomnianym wcześniej Unimorem nie spotkałem się ze zjawiskiem zużycia kineskopu.
Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: kaem »

Boguś pisze:Wyjdź na ulice i porównaj otoczenie z tym co widzisz w TV. Aż tak kolorowo i kontrastowo to nie jest....no to tyle, bo miało być o życiu.. :wink:
Zauważyłem, że w telewizji niemieckie domy i ulice nie różnią się specjalnie od polskich domów i ulic. Dopiero na żywo widać niestety różnicę.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Co to za paski? Bo może problem jest z wygaszaniem powrotu plamki.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

tszczesn pisze:Co to za paski? Bo może problem jest z wygaszaniem powrotu plamki.
Pisałem swego czasu o tym w tym wątku: viewtopic.php?f=48&t=19540&p=305648#p305648

Dziś dokleiłem zdjęcie.
ODPOWIEDZ