Elektrit Czempion - wersja "U"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Elektrit Czempion - wersja "U"
Radioodbiornik jest już u mnie 
Rzadziej spotykana wersja "U" na lampach CF3 ( Telefunken), CF7 ( Telefunken), CL4? ( brak oznaczenia i napis ONYX na bańce oraz na cokole wypalony napis C-B44), OSRAM EUVI i CY1( brak oznaczenia i gapa wypalona na cokole). Skala w bardzo ładnym stanie - nie poprzecierana.
Stan skrzynki jak widać ciężki, ale nie beznadziejny.
Chassis ma wybity numer 32353, w spisie nr chassis Elektritów jest wersja "U" Czempiona o numerze 32322, czyli stały blisko siebie na linii produkcyjnej.
Chassis w zasadzie niegrzebane - wymienione są dwa elektrolity ( te co teraz są mają datę 47 rok produkcji) Pod chassis jest jeszcze jeden założony elektrolit ELWRO.( oznaczony na zdj. numerem 2.
Natomiast kondensator przy cewce krótkofalowej ( oznaczony nr 1) jest mechanicznie uszkodzony. Nie mogę odczytać jego parametrów.
Chassis i kubki delikatnie oczyściłem z kurzu. ( smugi na kubkach spowodowane są tym, że ktoś kiedyś przetarł je mokrą szmatką).
Podłączyłem radio do prądu przez żarówkę 60W i na długich ładnie odbiera program I, na średnich złapałem kilka stacji. Na krótkich tylko cichy szum ( widocznie to przez ten uszkodzony kondensator. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie ma on parametry? Żarówka 60W żarzy się niezbyt mocno, czyli jakichś dużych upłynności kondensatorów nie ma...
Skrzynkę zalałem płynem przeciw drewnojadom i trafiła do wora. Z jednej strony jak widać nie zostało prawie nic forniru. Rasztki w sam raz przydzdzą się na uzupełnienie braków w innych miejscach a tu niestety dam nowy fornir. Będę też dorabiał dolną i tylną ściankę. Rysunek tylnej już mam

Rzadziej spotykana wersja "U" na lampach CF3 ( Telefunken), CF7 ( Telefunken), CL4? ( brak oznaczenia i napis ONYX na bańce oraz na cokole wypalony napis C-B44), OSRAM EUVI i CY1( brak oznaczenia i gapa wypalona na cokole). Skala w bardzo ładnym stanie - nie poprzecierana.
Stan skrzynki jak widać ciężki, ale nie beznadziejny.
Chassis ma wybity numer 32353, w spisie nr chassis Elektritów jest wersja "U" Czempiona o numerze 32322, czyli stały blisko siebie na linii produkcyjnej.
Chassis w zasadzie niegrzebane - wymienione są dwa elektrolity ( te co teraz są mają datę 47 rok produkcji) Pod chassis jest jeszcze jeden założony elektrolit ELWRO.( oznaczony na zdj. numerem 2.
Natomiast kondensator przy cewce krótkofalowej ( oznaczony nr 1) jest mechanicznie uszkodzony. Nie mogę odczytać jego parametrów.
Chassis i kubki delikatnie oczyściłem z kurzu. ( smugi na kubkach spowodowane są tym, że ktoś kiedyś przetarł je mokrą szmatką).
Podłączyłem radio do prądu przez żarówkę 60W i na długich ładnie odbiera program I, na średnich złapałem kilka stacji. Na krótkich tylko cichy szum ( widocznie to przez ten uszkodzony kondensator. Czy ktoś może mi powiedzieć jakie ma on parametry? Żarówka 60W żarzy się niezbyt mocno, czyli jakichś dużych upłynności kondensatorów nie ma...
Skrzynkę zalałem płynem przeciw drewnojadom i trafiła do wora. Z jednej strony jak widać nie zostało prawie nic forniru. Rasztki w sam raz przydzdzą się na uzupełnienie braków w innych miejscach a tu niestety dam nowy fornir. Będę też dorabiał dolną i tylną ściankę. Rysunek tylnej już mam

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Jak widać na zdjęciu prace nad skrzynką już na ukończeniu. Jeszcze tylko parę warstw politury i gotowe 
A tak naprawdę to skrzynkę rozebrałem na elementy proste. 10 elementów będzie pomału reanimowane, potem politurowane ( boki dostaną niestety nowy fornir, a odzyskanym z boków fornirem uzupełnię braki z przodu skrzynki), a na końcu ponowne sklejenie w całość.

A tak naprawdę to skrzynkę rozebrałem na elementy proste. 10 elementów będzie pomału reanimowane, potem politurowane ( boki dostaną niestety nowy fornir, a odzyskanym z boków fornirem uzupełnię braki z przodu skrzynki), a na końcu ponowne sklejenie w całość.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Bardzo fajny odbiornik, zawsze marzę, żeby mieć jakiegoś Elektrita.
Z Chassis będzie coś robione (cynkowanie, gotowanie kondensatorów)? Widzę, że dosyć brudne i zardzewiałe.
Czekam na zdjęcia z zewnątrz, jak również wewnątrz po całkowitej renowacji i gratuluję nabytku.
Z Chassis będzie coś robione (cynkowanie, gotowanie kondensatorów)? Widzę, że dosyć brudne i zardzewiałe.
Czekam na zdjęcia z zewnątrz, jak również wewnątrz po całkowitej renowacji i gratuluję nabytku.
Jak ma być stara okleina ? to można ,,z braku laku....,,zagore1 pisze:Czy ma ktoś stary fornir na zbyciu?

http://bonzo-pl-stare-radia.blogspot.com/p/inne.html
- zagore1
- 2500...3124 posty
Pomysł dobrybonzo.pl pisze:Jak ma być stara okleina ? to można ,,z braku laku....,,zagore1 pisze:Czy ma ktoś stary fornir na zbyciu?
Ugotuj szafę.
![]()
http://bonzo-pl-stare-radia.blogspot.com/p/inne.html

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Udało mi się wyrzeźbić tylną ściankę. Otwór pod śrubkę wywiercę dopiero na samym końcu, po złożeniu skrzynki w całość - a do tego jeszcze daleka droga.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Poskładałem skrzynkę "do kupy" Po wypoliturowaniu nabrała wyglądu...
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Coś mnie oświeciło przy okazji tego radyjka:-).
Jak tak patrzę na fotkę o końcówce 174654,to mi tak chodzi po głowie,
czy aby nie mam takiej większej gałki, jakie są na tej fotce,
a nie jest mi koniecznie potrzebna.
Moja gałka bakelitowa ma chyba taki sam kształt,jak na fotce, jak wyżej.
Może ona jest od Czempiona lub innego Elektrita?
Czy bym mógł prosić Ciebie o porównanie poniższych wymiarów
z realem w Twoim Czempionie?
Podaję wymiary mojej gałki, zmierzone przeze mnie linijką:
- maksymalna średnica części pokrętłowej:32 mm,
- wysokość, lub, jak kto woli-grubość tej części: ok.7,1 mm,
- poniżej jest mała kryza o wysokości ok.2 mm i średnicy ok 25 mm;
- wysokość części stożkowej na śrubkę: 11,5 mm,
- średnica maksymalna tej części:24,0mm;
- średnica otworu na ośkę: 6,0 mm
Jak byście,Koledzy,byli chętni,to bym ją odstąpił Komuś z Was
nie zaporowo.
Jak tak patrzę na fotkę o końcówce 174654,to mi tak chodzi po głowie,
czy aby nie mam takiej większej gałki, jakie są na tej fotce,
a nie jest mi koniecznie potrzebna.
Moja gałka bakelitowa ma chyba taki sam kształt,jak na fotce, jak wyżej.
Może ona jest od Czempiona lub innego Elektrita?
Czy bym mógł prosić Ciebie o porównanie poniższych wymiarów
z realem w Twoim Czempionie?
Podaję wymiary mojej gałki, zmierzone przeze mnie linijką:
- maksymalna średnica części pokrętłowej:32 mm,
- wysokość, lub, jak kto woli-grubość tej części: ok.7,1 mm,
- poniżej jest mała kryza o wysokości ok.2 mm i średnicy ok 25 mm;
- wysokość części stożkowej na śrubkę: 11,5 mm,
- średnica maksymalna tej części:24,0mm;
- średnica otworu na ośkę: 6,0 mm
Jak byście,Koledzy,byli chętni,to bym ją odstąpił Komuś z Was
nie zaporowo.
-
- 3125...6249 postów
Jednak po wpatrzeniu w inną fotkę widzę,że niestety nie jest karbowana (moletowana),
ale jest na zbyciu.Kolor ciemnobrązowy, bakelit.
ale jest na zbyciu.Kolor ciemnobrązowy, bakelit.
Witam kolegów.Chciałem się pochwalić moim Czempionem,którego renowację właśnie skończyłem.
I podziękować koledze Januszowi (Zagore1) za pomoc w odbudowie tylnej ścianki.
Odbiornik gra pięknie i wygląda tak:
- zagore1
- 2500...3124 posty
Nie ma o czym mówić, mnie Kolega z forum pomógł z tylną ścianką to jakbym mógł nie pomóc.AndruAB pisze:Witam kolegów.Chciałem się pochwalić moim Czempionem,którego renowację właśnie skończyłem.
Mój tak pięknie jak Twój nie wygląda, ale dostałem go w zasadzie w przeżartych na wylot przez kołatki częściach. Pokrętła czekają na mycie w myjce, ale zawsze wychodzi coś pilniejszego.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Mój odbiornik nabyłem w częściach,skrzynka do poskładania jak klocki lego.
Mocno zniszczony,poobijane ścianki, również jedzony przez kołatki,ubytki forniru itp.
Elektronika bez lamp,stan oceniam na dostateczny ale nie najgorszy.
Wymienione płótno bo się rozsypało,gałki są dorabiane bo ich nie było,nowy przewód sieciowy stary był ucięty itd.
Renowacja trwała trzy miesiące, wg mnie długo ,bo wszystko robiłem sam.
Tak to wyglądało,poniżej zdjęcia.
Na koniec ciekawostka, dla mnie zagadka,dla zainteresowanych pytanie:
na ostatnim zdjęciu chodzi o skalę, nazwa odbiornika jest SZEMPION ,czy to pomyłka przy produkcji, czy jakaś inna wersja.
Zaznaczam że skala jest oryginalna,nie ma śladów jakiejś podróby.
Pozdrawiam.Andrzej.
Mocno zniszczony,poobijane ścianki, również jedzony przez kołatki,ubytki forniru itp.
Wymienione płótno bo się rozsypało,gałki są dorabiane bo ich nie było,nowy przewód sieciowy stary był ucięty itd.
na ostatnim zdjęciu chodzi o skalę, nazwa odbiornika jest SZEMPION ,czy to pomyłka przy produkcji, czy jakaś inna wersja.
Pozdrawiam.Andrzej.
- zagore1
- 2500...3124 posty
No faktycznie obaj uratowaliśmy te Czempiony chyba w ostatniej chwili. A z tą literką 'S' to faktycznie ciekawostka. Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że te skale były malowane farbami wodnymi ( tak mi się przynajmniej wydaje). Może skala zawilgła i ta literka C popłynęła ??AndruAB pisze:Mój odbiornik nabyłem w częściach,skrzynka do poskładania jak klocki lego.
Pozdrawiam.Andrzej.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!