Przymierzam się do wykonania swojej pierwszej kolumny 2x12. Mam pytanie czy zwykla sklejka brzozowa suchotrwała 18mm z rosji to ta oslawiona "baltycka" czy sklejka brzozowa baltycka to jakas specjalna edycja, ktora ciezko dostac? Chodzi mi o nazwe szukajac w sklepach.
Drugie pytanie - jak montowac grill do kolumny? Na oku mam cos takiego: http://www.abload.de/img/01ldl8.jpg - czy moge grill na rzep przyczepic do deski z glosnikami, czy jednak lepiej zeby deska z glosnikami byla jedynie przyklejona do obudowy, a dla frontu zrobic odobny obwod z listewek?
Polecam płytę MDF w miejsce sklejki. Nie ma słojów, jest kilkakrotnie tańsza w porównaniu ze sklejką a przede wszystkim ma lepszą stratność, co jest tutaj niezwykle istotne. Jak to się robi - zobaczyć możesz na przykładzie viewtopic.php?f=20&t=28110
Co prawda to mocno nietypowe kolumny, bo z demontowalnymi, wymiennymi ściankami przednimi. Bardziej klasyczne (ale z mniejszą liczbą fotek dokumentujących kolejne etapy budowy) znajdziesz na viewtopic.php?f=20&t=28167
a za konieczność przekopywania się w obu przypadkach przez sterty śmieci "podziękuj" paru hejterom
Ale szafy w PRL to się robiło z okleinowanych płyt wiórowych względnie paździerzowych. Ten materiał, w przeciwieństwie do płyty MDF, niezwykle rzadko odpryskującej przy cięciu i dającej się obrobić na gładko - zachowuje się przy obróbce jeszcze o wiele gorzej niż sklejka. A już zwłaszcza w przypadku materiału staroużytecznego. Czort jeden wie, gdzie te szafy stały, może w chłodnej sieni lub wilgotnej piwnicy, i lada moment zaczną się rozłazić? Na śmietnik trafiły wszak niekoniecznie bez powodu.
Tomek Janiszewski pisze:Ale szafy w PRL to się robiło z okleinowanych płyt wiórowych względnie paździerzowych
Kurna, a ja tyle szaf i mebli peerelowskich rozwaliłem poszukując takich płyt a zawsze trafiałem albo na drewno stolarskie albo płytę pilśniową na listewkach. Pech ?
Z tresci postu autora watku wnioskuje, iz chce On zbudowac paczke gitarowa a nie glosniki do sluchania muzyki. Proponowanie MDF do takowych zastosowan jest conajmniej dyskusyjne. Paczka gitarowa ma rowniez 'grac' -- MDF bedzie tlumil wszystko. Zdecydowanie odradzam MDF oraz plyty pazdzierzowe.
Autorowi sugeruje zerknac do tego watku viewtopic.php?t=13413 by znalezc odpowiedzi na wiekszosc jego pytan.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com
1. Czemu MDF ma tłumić wszystko? gęstość MDF jest porównywalna ze sklejką...
2. Paczka zamknięta -ok, może grać, ale otwarta - jak cienka płyta / mało sztywne połączenia musiały by być, aby otwarta paka dodawała coś od siebie?
3. MDF wykorzystywany jest w paczkach Marshalla i innych (budżetowych).
4. Konstrukcja z linka - rewelacja, ale masa ludzi dysponuje skromnym parkiem maszynowym (wkrętarka + wkręty + klej, wyrzynarka, docięte na wymiar płyty i kantówki).
5. Moim zdaniem przy małych kolumnach 1x12" wpływ materiału jest o wiele mniejszy niż przy 4x12" (mniejsze powierzchnie, większa sztywność - wyobraźmy sobie paczkę 4x12" sklejoną z 4 paczek 1x12")
Pozdrawiam!
Ad 1. MDF jest sztywniejszy i nie rezonuje tak, jak sklejka o takiej samej powierzchni.
Ad 2. Zgoda.
Ad 3. Argument dla mnie zaden. Marshall to masowka wiec czego sie nie robi dla oszczednosci.
Ad 4. A gdzie napisalem, ze musi robic tak, jak w linku? Kolega z pierwszego postu zadal konkretne pytania na ktore w zalaczonym linku moze znalezc odpowiedzi. Ot tyle.
Ad 5. Zapewne tak jest. Tyle, ze w pierwszym poscie mowa jest o 2x12.
Takze pozdrawiam
Pozdr,
-Tomek Drabas
________ "One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein tomdrabas.com