Mesa "noDR" Orange wersja 18W

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Macck
250...374 postów
250...374 postów

Mesa "noDR" Orange wersja 18W

Post autor: Macck »

Witam, kupiłem sobie gitarkę i już wiem że jednak trzeba będzie sobie coś zrobić, no bo kupić to żaden fun.

Wziąłem schemat preampu mesy DR i wyciąłem z niego cały kanał RED i wszystkie LDRy. wyszło mi coś takiego:
http://img.pl/rnfh.png

Zasilacz z napięciami tak jak tutaj ale bez prostowników lampowych ("DR" jak fiks) http://www.freeinfosociety.com/electron ... php?id=507

Teraz chciałbym trochę o tym podyskutować. Chciałbym aby końcówka to był push-pull 18W na 2xEL84, czy trzeba zmieniać w jakiś sposób odwracacz fazy czy mógłbym dobrać np końcówkę z dowolnego 18W wzmacniacza i odpowiednio sobie przystosować zasilacz? Jeśli chciałbym dołożyć przełącznik Clean/Lead (Orange) to jaki był by optymalny sposób aby to osiągnąć w tym obwodzie? Mnie przychodzi na myśl aby zrobić LDR przed potencjometrem gain'u zaraz po 1 stopniu i dać za nim potencjometr Volume i wrócić się z tym na equalizer, tylko że miło by było mieć dwa niezależne EQ, więc pomysł jest aby wracać z potka vol przed wtórnik katodowy (zapinająć to sterowaniem tego samego LDR'a co do potencjometru VOL) i wstawić jeszcze dwa kolejne LDR'y (to już cztery ^^ ) aby przełączać się między dwoma niezależnymi equalizerami, oryginalnym ORANGE i powiedzmy fenderowskim z ToneStacka + master volume. A dalej już jak na schemacie. Wstępnie nie planuje pogłosu bo już będzie dość drogo, jeśli będzie potrzeba to chyba po prostu moduł accutronixa cyfrowy w pętli sobie będę dołączał.
Patrzyłem na schematy marków od mesy z myślą aby wrzucić tu korektor graficzny, aczkolwiek tam jest trochę inaczej to skonstruowane, poza tym chyba mi się zrobi za dużo gałek, choć kusi bardzo bo korektor daje dużo możliwości.

O trafa głośnikowe, tak jak do HiFi który będę budował równolegle jak wrócę na wakacje do domu zwrócił bym się do Kacpra, chyba że ktoś ma coś w sam raz w fajnych cenach :-)
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: Mesa "noDR" Orange wersja 18W

Post autor: thn.technik »

Cześć, ale chcesz zrobić kanał RED czy ORANGE? bo korektor masz od ORANGE a filtr przed gainem od RED.

Zwróć uwagę też na to że ten preamp wymaga wysokiego napięcia, co najmniej 380V a to jest za dużo dla pary EL84 dla której odpowiednie jest około 320V, wię od razu zaplanuj rozbicie napięcia końcówki i preampu w zasilaczu.

Podobny inwerter zastosowałem dla pary 6P1P, jest tam również rozbicie napięcia końcówki i preampu.
viewtopic.php?f=19&t=28683#p302149

Mojego "cleana" do mesy masz w tym temacie
viewtopic.php?f=19&t=29094&start=15#p304959
Macck
250...374 postów
250...374 postów

http://www.freeinfosociety.com/electron ... php?id=507 Filtr przed gainem jest wzięty bezpośrednio stąd, przecież one są takie same chyba? Tablica prawdy dla switching matrixa w tym wzmacniaczu pokazuje że 2n i 680k jest rozłączone dla OR Cln a dla kanałów OR norm i red są załączone. Jedyne co mi to sugeruje to żeby rozpinać ten filtr tak jak jest w oryginale dla CLN.

A jeśli po prostu zostawię do inwertera włącznie wszystko tak jak jest i po prostu wezmę jakąś końcówkę P-P EL84 modyfikując tylko zasilacz ?
powiedzmy że od inwertera dopinam stopień mocy przez podane tam kondensatory i niech to będzie np końcówka od Atomica 16'stki :
http://www.freeinfosociety.com/electron ... omic16.pdf

Jakieś dodatkowe modyfikacje np sprzężenia zwrotnego albo inne tweaki?
W zasadzie ciężko mi się zdecydować między kanałem Red i Orange. W sumie moim punktem odniesienia jest https://youtu.be/IHltLneXimU?t=2m40s i to fajnie lejące brzmienie jak i riffy później. Ale też https://www.youtube.com/watch?v=i1kbV-yCfyI

Więc w praktyce może wyjść na to że jednak wybiorę red, ale zasada w sumie ta sama więc to nie problem. W każdym razie celował bym bardziej w Hi-Gain.

Co do Twojego pomysłu na clean to chyba to idzie przez jeden korektor prawda? Co myślisz o moim pomyśle w tej kwestii żeby użyć wtórnika który tam jest i dołożyć po prostu drugi przełączany korektor przed inwerterem?
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

no więc tak, jak zastosujesz potencjometr gain 1M to z dołączonym 2n i 680k będziesz mógł używać 1/3 jego zakresu a i tak będzie bardzo dużo dołu, w schemacie z 93 roku potencjometry gain mają po 250k a volume po 150k i te wartości są optymalne, inaczej wzmak ten muli dołem strasznie.
rectifier-preamp.jpg
Weź preamp z korektorem i ewentualnie pętle FX z mesy a końcówkę od atomica i bedzie grało jak trzeba.

Napięcie sygnału kanału red wchodzące na korektor to około 112V, pierwsza lampa produkuje około 16V sygnału i jak to wpuścisz na wtórnik a potem na korektor dla cleana to będziesz miał na wyjściu preampu ogromną różnice głośności cleana do driva , jak przytniesz sygnał drive do poziomu clean to nie wystarczy napięcia sygnału do wysterowania końcówki. Wtedy najlepiej zrobić inwerter z dzielonym obciążeniem a z uzyskanej połówki lampy zrobić przedwzmacniacz końcówki. wtedy mozna sygnał preampu przyciąć do 1V i wstawić pasywną pętle miedzy preamp i koncówkę :D

Najlepiej wstawić fenderowski korektor miedzy 1 i 4 triodę a wyjście preampu przełączać miedzy Volume kanału drive i bezpośrednio wtórnikiem, tak jak w uberschall'u
Ubershall.GIF
Macck pisze:...
Co do Twojego pomysłu na clean to chyba to idzie przez jeden korektor prawda?...
Zaskakująco ładny wyszedł mi ten "clean", nawet mi nie brakuje osobnego korektora :lol:
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Okej to robię tak
Preamp chyba jednak RED + korektor między 1/4 z pominięciem 2/3 stopnia + FX mesa + końcówka z soldano.
A jeśli tak to zostawić inwerter z mesy czy wyciąć sygnał z preampu od potencjometru master i wstawić cały blok z soldano? (druga opcja wydaję się bardziej logiczna)
Co do cleana, to widzi mi się to uberschallowskie rozwiązanie które wstawiłeś i tak to zrobię.
Dodatkowo wyrzucę ten blok 2n+680k i zastosuję 250k na gain i 150k na Volume na cleanie jak napisałeś.
Co do zasilacza to może gdyby zrobić symetryczne odczepy na uzwojeniach do zasilania końcówki a końce do preampu?
np 350-280-0-280-350. Bias fixed czy automatyczny? Jeśli fixed to jaki odczep? Gdy mam automatyczny to bias z tego co kojarzę lekko pływa w zależności od prądu jaki płynie przez lampę. Jaki to ma wpływ na dynamikę itd?
Aczkolwiek widzę na schemacie soldano że "from rectifier" tam napięcia są 385-425V do stopnia końcowego ( ~390V na B+ wg tego co na schemacie) więc może zamiast wydzielać napięcia można by zrobić PCB z dwoma osobnymi zasilaczami?

W zasadzie po co się tak robi że się to rozdziela na U-0-U po czym się prostuje i łączy ? Nie można zrobić jednego uzwojenia 350-280-bias-0 ?
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Volume dla clena to A1M za korektorem a A150K dla drive - myślę ze raczej A200k albo A220KA bo 150k to jakaś abstrakcja.
2n i 680K zrób sobie na przełącznik - bedziesz miał crunch i rzeźnie :lol:

bias auto to trochę mniej mocy

zasilanie rozbij w zasilaczu na 2 tory,
thn_PowerSupplay.jpg
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Dobra to się już mi układa w logiczną całość. Jeszcze mi tylko powiedz jaki powinien być odczep do biasowania tej końcówki w soldaniaku i czy wystarczy trafo zasilające zrobić na jednym dzielonym uzwojeniu a nie tak jak to jest na schemacie zasilacza mesy? Bo to dla mnie nie ma większego sensu to co zostało tam zrobione. Chcieli uzwojenie nawijać cieńszym drutem i zrobili dwa równolegle czy co? :lol:

A ten zasilacz to dzięki, to zmniejszy koszta. Czyli zasadniczo potrzebuję transformatora 350-bias-0 na jakieś pi razy oko 140mA + solidne żarzenie (tyle że preamp mesy ma trochę większe napięcia zasilania, z tym fantem też coś trzeba zrobić). Co do traf końcowych to pogadam z Kacprem bo się kręcą moje hifi albo już wysłał (nie wiem, nie ma mnie w domu) to może i te by jeszcze nawinął a pasuje mi to zrobić odpowiednio wcześniej bo na tę chwilę się mi nie śpieszy ale pasowalo by się zabrać na początku lipca szybko za to jak wrócę po sesji, a transformatorów nie idzie tak raz dwa nawinąć.
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

rectifier-power-supplies.jpg
350,0,350 robi sie po to by zrobic prostownik pełno okresowy 2 diodowy. W mesie są 2 lampy prostownicze połączone równolegle w celu zwiększenia wydajności prądowej, w uzwojeniu takim płynie 2 razy mniejszy prąd wieć diody mogą być na niższe prądy a uzwojenie cieńsze.

Potrzebujesz trafa 300,15,0 nie 350, 350VAC*1,4= 490VDC, 285VAC*1,4= 399VDC, oczywiście napięcie to spadnie podczas obciążenia ze względu na rezystancje uzwojenia wtórnego proporcjonalnie do prądu. Jak dasz 300VAC to będzie OK. Pierwszy kondensator w zasilaczu na 450V reszta na 400V wystarczy.

bias dal EL84 w klasie B przy 300V to -14,7V DC, By zrobić regulacje potrzebujesz troch wyższego napięcia, np 20VDC czyli jakies 14VAC
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Okej, to się trzyma kupy. Okej czyli trafko sobie zamówię 300-15-0 140mA i 6,3V 3,5A, prostownik klasyczny mostkowy, odczep A do preampu bezpośrednio zza kondensatora pozostałe zostawił bym z takimi rezystorami jak to wynika ze schematu mesy tak samo jak pojemności. Lubię mieć margines bezpieczeństwa raczej jestem skłonny dać 450V przynajmniej pierwsze dwa stopnie.

Transformator wyjściowy
Raa = 8kR Z= 4/8/16Ohm gitarowy, do tego paczka z celestionem V30 i można rzucać gruzem :-D

W wolnej chwili zbiorę te schematy do kupy i postaram się złożyć z tego kompletny schemat wzmacniacza.

Dzięki serdeczne za pomoc, poszło wyjątkowo sprawnie, w parę godzin gotowa koncepcja wzmacniacza :-)
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

chyba źle się zrozumieliśmy, potrzebujesz trafa z oddzielnym uzwojeniem 300V, 15V, 6,3V lub ze wspólnym 300,15,0,300 i 6,3
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Okej, więc 300-15-0-300 po 70mA na gałąź

Generalnie pasuje mi jak najszybciej zamówić takie transformatory i nie pozwolić żeby mi ten biznes utonął wśród innych rzeczy do zrobienia.
Obrazek
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Tak se to wygląda po przeróbkach, kanał red + czysty + soldano + przeróbki zasilacza

http://img.pl/Yvfh.png
Co do trafa to te wspomniane 70mA wystarczy na gałąź czy zamówić na troszkę więcej? Na moje oko chyba okej...
Obrazek
Awatar użytkownika
Razor89
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Razor89 »

Clean z jednego stopnia coś mi się nie za bardzo widzi. Może być strasznie cichy ;) A tak poza tym to w cleanie masz dwa korektory jednocześnie.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

wyjście potencjometru 1M kanału claean musisz podpiąć na 4 triode w miejsce miedzy 20n i i 300/220k
Załączniki
mesandr_thn.jpg
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

poprawka 20n i 330k drive na ldr a z potencjometru cleana 1M przez ldr na 220K, bright sobie dołóż do cleana
Załączniki
mesandr_thn2.jpg
ODPOWIEDZ