Schemat Jowity 2IC poszukiwany

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Schemat Jowity 2IC poszukiwany

Post autor: g.marciniak »

Witam!

Poszukuję schematu tegoż odbiornika. Co prawda w Internecie jest jeden schemat w pdfie, ale tak marnej jakości, że ciężko cokolwiek odczytać. Jeśli ktoś posiada skan, albo całą serwisówkę i mógłby ją tu umieścić, byłbym wdzięczny.
hejfranekkk
3 posty
3 posty

Re: Schemat Jowity 2IC poszukiwany

Post autor: hejfranekkk »

kiedyś też szukałem w necie, ale nic z tego nie wyszło...
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Kiepsko szukaliście. 5 sek i wujek Google wypluł: karta katalogowa http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=582 schemat http://radio.elektroda.net/pdf/jowita2.pdf

Pozdrawiam
stas2
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Jesli Ci nie odpowiada jakość schematu z linku powyżej (moim zdaniam całkiem dobra), to zawsze można nabyć serwisówkę choćby tu: http://xarchiwum.pl/radio-wanda-ic-jowi ... 68500.html
stas2
_idu

Post autor: _idu »

stas2 pisze:Kiepsko szukaliście. 5 sek i wujek Google wypluł: karta katalogowa http://oldradio.pl/karta_odb.php?nrmod=582 schemat http://radio.elektroda.net/pdf/jowita2.pdf

Pozdrawiam
Link do schematu jest bezużyteczny. Ponad 2/3 wartości elementów, oznaczeń wyprowadzeń nie da się odczytać (standard schematów na elektrodzie). Jak ktoś tak skanuje to niech lepiej w ogóle tego nie robi. W cywilizowanym kraju dostałby wyrok za niszczenie wzroku.
g.marciniak
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: g.marciniak »

Dokładnie tak. Ja nie jestem w stanie odczytać większości numerów połączeń, a muszę na nowo przylutować płytkę zasilacza i wzmacniacza do reszty odbiornika... Zatem prośba dalej aktualna!
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Pozwolę sobie odgruzować ten temat żeby nie zakładać kolejnego, dotyczącego dokładnie tych samych poszukiwań. Czy schemat wersji "2 IC" po 3 latach się w końcu odnalazł? Szukam od jakiegoś czasu i kilka razy próbowano mi wmówić, że wersje "2" /schemat w tragicznej jakości powyżej/ i "2 IC" to to samo. :roll:

Moja "Jowita 2 IC" jest z roku '79. Nie przepadam za UL1211 ale dzięki dopchnięciu tranzystora mieszacza AM w roli dodatkowego stopnia p.cz. FM działa to... zadziwiająco dobrze. Czułość po przestrojeniu i zestrojeniu /w głowicy UKF siedzą kolejno BF215 i BF195, heterodyna AM na BC307 lub 308, mieszacz AM na BF194/ kosi wszystkie odbiorniki klasy wszelakiej, które mam pod ręką na wszystkich zakresach. Magia? Tak czy owak to najlepiej zainwestowane 5zł w całym moim życiu. :lol:

Ktoś kiedyś na forum narzekał na przerywany odbiór powracający po stuknięciu w obudowę - polecam sprawdzić... gniazdko dodatkowego głośnika.

I trochę z innej beczki, przy okazji: czy użyty w zasilaczu "Jowity" i "Wandy" TS8/10 został tak zaprojektowany żeby pobierać 60mA prądu jałowego i grzać się niemiłosiernie? Taką wartość maksymalną prądu jałowego podaje zresztą A. Książkiewicz w swoim "Poradniku warsztatowym". 3 egzemplarze tego transformatora zachowują się w podobny, irracjonalny sposób. Z uproszczonych obliczeń wynika, że kilkadziesiąt razy więcej mocy niż pobiera sam odbiornik jest wysyłane w kosmos... Czyżby ktoś postawił sobie daczę za wniosek pseudoracjonalizatorski dotyczący osuszania wnętrza odbiorników turystycznych? :mrgreen:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

zjawisko pisze:Nie przepadam za UL1211 ale dzięki dopchnięciu tranzystora mieszacza AM w roli dodatkowego stopnia p.cz. FM działa to... zadziwiająco dobrze.
Takiego... o! Srogo się zawiodłem gdy jakiś czas temu zdobyłem schemat i przyjrzałem się bliżej. Co nie zmienia faktu, że w moim egzemplarzu czułość na UKF jest bardzo dobra. :)

A schemat? W końcu się znalazł. Żródło - poszarpana, 30 letnia kserówka. Za to ja nie pożałowałem jakości przy ucyfrowieniu; myślę, że wszystko jest czytelne. Czytelny schemat Wandy gratis.
Załączniki
Wanda IC i Jowita 2 IC.part1.rar
(1.9 MiB) Pobrany 501 razy
Wanda IC i Jowita 2 IC.part2.rar
(1.9 MiB) Pobrany 417 razy
Wanda IC i Jowita 2 IC.part3.rar
(1.16 MiB) Pobrany 369 razy
Wanda.png
Wisława S.
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: SpiAnd »

Dla uzupełnienia schemat Wandy (Jowity 2IC) wraz z przystawką S-742 ze strony węgierskiej:
Załączniki

[Rozszerzenie djvu zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

SpiAnd pisze:...schemat Wandy (Jowity 2IC)...
Wiązankę przekleństw, które cisną mi się na usta zachowam dla siebie. Chociaż... Do kroćset zjaranych końcówek mocy! Do pękniętej skali! Do podartej membrany! Jowita 2IC to nie Wanda, to nie Jowita, to nie Jowita 2! Jeśli już, to najwyżej Wanda IC. Do Jowity 3IC nigdy nie zaglądałem ani też nie widziałem schematu, więc się nie wypowiem.

Szlag mnie jasny trafia i krew nagła zalewa gdy chyba już 10. osoba wmawia, jak to dziecko do brzucha, że schemat (tu wstawić wszystkie możliwe mutacje poza 2IC) to schemat Jowity 2IC. NIE. Nie jest. Różni się jak stąd do tamtąd i jest w 90% (te 10% to zasilacz :mrgreen:) bezużyteczny. W razie wątpliwości - kierunek okulista.
Jedyny schemat, który jest schematem Jowity 2IC w tym temacie to ten, który po wieloletnich poszukiwaniach upchnąłem w trójczęściowym archiwum .rar (forum grymasiło na rozmiar) dwa posty wyżej. Amen.

A poza tym dziękuję, bo jakość bardzo dobra. Przyda się do Wandy, przystawki stereo oraz ew. do Jowity 2 BEZ IC.
Wisława S.
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: SpiAnd »

Bez emocji, nie dopisałem IC. Jeśli potrzebny schemat Jowity 2 to proszę. I porównaj.
Załączniki
Eltra_Jowita 2.zip
(776.09 KiB) Pobrany 327 razy
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie? Czasem niedowidzę, ale nie aż tak. :lol:
Załączniki
Bez tytułu.jpg