Ależ Panowie, żona moja klejem termotopliwym klei różne cuda na materiałach tekstylnych. Nic nie zżera.
Sam konstruuję pewne układy w kształtce A4240 ZML Kęty i zalewam je termoglutem.
Klej termotopliwy, szkodzi?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Re: Klej termotopliwy, szkodzi?
Poszukuję 1R5T.
-
- 1 post
- Kontakt:
Nie jestem wielkim zwolennikiem tego kleju. Mętnienie oznacza, że on prawdopodobnie krystalizuje. Wykazuje znaczną zmianę rozszerzalności termicznej co skutkuje wspomnianymi przez Was problemami.
Jeśli już używam, to przy dobrej wentylacji.
Jeśli już używam, to przy dobrej wentylacji.
-
- 3125...6249 postów
Witam Kolegów.
Temat tego postu pasuje "jak ulał" do mojego zapytania.
Jak jesteśmy przy klejach i to topliwych: kiedyś kupiłem baardzo dawno temu klej w woreczku, takie ciemno brązowe pałeczki krótkie na jakieś 6 mm i bodaj na jakieś 3,5 mm grube i zachowuje się toto jak lak po podgrzaniu.
Czy nadawałby się do sklejenia pękniętych bakelitowych obudów?
Jeżeli jest post o klejeniu obudów bakelitowych, to będę wdzięczny Kolegom za skierowanie mnie tam.
Na jakiejś zagranicznej stronie czytałem o "klejeniu" jakąś masą gipso-podobną i barwieniu potem na kolor obudowy,ale to może funkcjonuje przy wstawce,jak obudowa nie jest pęknięta w stanie rozchodzącym się bez obwiązania.
Czy np.klej poliuretanowy sklei mi trwale po dobrym docisku obudowę bakelitową?
Z polistyrenem to funkcjonuje.
Jestem wdzięczny już "z góry" Kolegom za sprawdzone porady w powyższym temacie.
Temat tego postu pasuje "jak ulał" do mojego zapytania.
Jak jesteśmy przy klejach i to topliwych: kiedyś kupiłem baardzo dawno temu klej w woreczku, takie ciemno brązowe pałeczki krótkie na jakieś 6 mm i bodaj na jakieś 3,5 mm grube i zachowuje się toto jak lak po podgrzaniu.
Czy nadawałby się do sklejenia pękniętych bakelitowych obudów?
Jeżeli jest post o klejeniu obudów bakelitowych, to będę wdzięczny Kolegom za skierowanie mnie tam.
Na jakiejś zagranicznej stronie czytałem o "klejeniu" jakąś masą gipso-podobną i barwieniu potem na kolor obudowy,ale to może funkcjonuje przy wstawce,jak obudowa nie jest pęknięta w stanie rozchodzącym się bez obwiązania.
Czy np.klej poliuretanowy sklei mi trwale po dobrym docisku obudowę bakelitową?
Z polistyrenem to funkcjonuje.
Jestem wdzięczny już "z góry" Kolegom za sprawdzone porady w powyższym temacie.
- Andrew
- 250...374 postów
Pracuję w niemieckiej firmie produkującej zasilacze przemysłowe dużej mocy. Na codzień używa się tu termogluta, m. inn. do zabezpieczania wtyków przed wypadaniem, etc. Firma nie notuje problemów związanych z używaniem tego kleju.
...omne ignotum pro magnifico.../wszystko nieznane jest nadzwyczajne/.
-
- 100...124 posty
Kupilem dawno temu klej termotopliwy i pistolet (z termostatem) firmy Hilti. Kleju kupilem 2 rodzaje po 5 kg kazdego. Z tego co pamietam jeden byl "do drewna" a drugi "uniwersalny". W konstrukcjach mikroelektronicznych (SMD) klej ten moze zaszkodzic konstrukcji bowiem roztopiony ma temperature 220 stopni i stygnac moze spowodowac naprezenia na plytce i w elementach dyskretnych. Ten klej nie "lapie" do powierzchni wilgotnych i zapylonych. Zuzylem prawie caly ten klej na klejenie przewodow instalacyjnych przy wykonywaniu instalacji elektrycznych w budynkach. Trzeba bylo widziec geby tynkarzy 
Zauwazylem, ze przewod przyklejony do sciany z cegly czy betonu moze odpasc jesli sciana zostanie mocno zwilzona. Nie ma to miejsca przy tynkowaniu scian bo tynk wiazac sie ze sciana trzyma jednoczesnie kabel. Sprawdzalem tez jak trzyma klej po zaschnieciu tynku bo zdarzalo sie "przenosic" punkty juz po tynkowaniu wiec po odbiciu tynku klej nadal trzymal.
Poniewaz klej sie konczyl zaczalem szukac zrodla. W firmie Hilti nie mieli pojecia ani o kleju ani o pistolecie dopiero jak podalem numer katalogowy kleju to informacje odnalezli ale kleju nie bo zaprzestali tym handlowac. Znalazlem w okolicach Warszawy firme, ktora ma duzo roznych rodzajow kleju i pistolety ale nic nie kupuje bo nie ma zlecen, o ktore specjalnie nie zabiegam (emerytura i inne zajecia).
Jesli chodzi o klejenie bakelitu to radzilbym sprobowac cyjanopan.

Zauwazylem, ze przewod przyklejony do sciany z cegly czy betonu moze odpasc jesli sciana zostanie mocno zwilzona. Nie ma to miejsca przy tynkowaniu scian bo tynk wiazac sie ze sciana trzyma jednoczesnie kabel. Sprawdzalem tez jak trzyma klej po zaschnieciu tynku bo zdarzalo sie "przenosic" punkty juz po tynkowaniu wiec po odbiciu tynku klej nadal trzymal.
Poniewaz klej sie konczyl zaczalem szukac zrodla. W firmie Hilti nie mieli pojecia ani o kleju ani o pistolecie dopiero jak podalem numer katalogowy kleju to informacje odnalezli ale kleju nie bo zaprzestali tym handlowac. Znalazlem w okolicach Warszawy firme, ktora ma duzo roznych rodzajow kleju i pistolety ale nic nie kupuje bo nie ma zlecen, o ktore specjalnie nie zabiegam (emerytura i inne zajecia).
Jesli chodzi o klejenie bakelitu to radzilbym sprobowac cyjanopan.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi