Modyfikacja bugery v22

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Re: Modyfikacja bugery v22

Post autor: thn.technik »

Bugera V22 ma bardzo badziewny głośnik - jest to jakiś "nisoka middle class" Jensen. Nawet Celestion Rocket 50 gra lepiej od niego. Ogrywałem ten piec swego czasu i najlepiej grał na zestawie głośników - Eminence V12 + Celestion 70/80.
bulabla pisze:... ale najważniejsze z ważnych INVERTER - od razu wywalił bym katodynę czy jak to się zwie i wstawił "z soldano" - polecam to sprawdzić jak zmienia brzmienie . Jak modyfikowałem valvekinga 2x wlutowywałem i "wylutowywałem" katodyne , by być pewnym że gorzej brzmi , nie wierzyłem że tak zmienia brzmienie .

Co do twojej modyfikacji Valveking'a to wzmacniacz ten posiada jeden z gorzej zaprojektowanych układów sprzężenia zwrotnego jaki widziałem, więc nie zganiał bym tego na inwerter z dzielonym obciążeniem. Najczęstszym modem do Valveking'a jest dodanie "normalnej" regulacji presence bo regulacja Texture która jest w tym wzmacniaczu jest co najmniej dziwna :lol:

Inwerter parafrazowy (bo o takim tu mowa) był bardzo przydatny gdy większość przesteru wyciągana była z lamp końcowych. Przy stosunkowo dużych prądach siatek sterujących ważne było równomierne obciążenie inwertera. W większości obecnych wzmacniaczy cały przester pochodzi z preampa a wzmacniacz pracuje w trybie "HiFi", więc inwerter z dzielonym obciążeniem jest jak najbardziej tu na miejscu i jest wystarczająco dobry dla pary lub nawet kwarty EL84, ważne by układ sprzężenia zwrotnego był odpowiednio dobrany.
Macck
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Macck »

Kombinować dalej już chyba nie będziemy, bo kolega jest zadowolony z tego co uzyskaliśmy. Wzmacniacz troszkę cichszy jest, ale mastera jest tak dużo, a kolega gra w domu, że to bez znaczenia. Gitara to Gibson SG standard ale z uwagi na to że to nie gitara do łojenia, testowany też ibanezem RG 570 (japończyk) z przetwornikiem crunchlab od dimarzio pod mostem. Jeszce może podepniemy ten piec pod kolumne 212 z celestionami v30 z ciekawości jak to zagra, skoro mówicie że głośnik robi taką robotę i zobaczy się jak to zagada pod paczką kolegi.
Obrazek
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Tak myślałem że kanał drive będzie za cicho, w swojej kopi bugery zamieniłem potencjometr Drive Volume z 10K na 50K by rozwiązać ten problem. Można też zmienić rezystor 470K przed potencjometrem na 330k lub 220k.
thn.technik
375...499 postów
375...499 postów

Odgrzebałem swoja 5W kopie takiej bugery V22, i zrobiłem podobne modyfikacje. Po ograniu wyszło mi że najlepiej to chodzi przy takich zmianach w kanale drive.
Załączniki
THN_5_V22.png
ODPOWIEDZ