Fonica - geometria ramienia 220mm, poprawki w G8010 i inne

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Re: Fonica - geometria ramienia 220mm, poprawki w G8010 i in

Post autor: Marek 1974 »

Bo sam schemat jest spartolony. LM7810 to stabilizator napięcia dodatniego, a te (patrząc od strony napisów) mają wyprowadzenia: wejście - masa - wyjście. Na schemacie jest błąd - zamienione jest wyjście z masą, więc jak podłączyłeś według tego schematu to nic dziwnego, że pali ci bezpiecznik.
flyxray
4 posty
4 posty

Post autor: flyxray »

Dzieki Marek 1974 !

wiec jesli dobrze rozumiem i czytam schemat to plusowa noga powinna byc podlaczona do plusa na plycie przy plusowej nodze kondensatora, minusowa noga idzie do masy na L25 a noga z wyjsciem idzie idzie do L26 ???

ten stabilizator jest od strony minusowej silnika wiec napewno powinien tam siedziec 7810? moze powinien to byc 7910 stabilizator ujemny?

jeszce pytanie odnosnie rezystorow - tych dwoch ktore trzeba wylutowac. Jak je wylutuje to powinienem wstawic tam jakis mostek? czy poprostu wylutowac i nie laczyc niczym?

Dzieki
Marek 1974
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Marek 1974 »

Stabilizator stabilizuje dodatnie napięcie więc na 100% musi być LM7810.
Rezystory R1 i R34 należy usunąć, bo w ich miejscu będzie LM 7810. Koniecznie usunąć trzeba też diodę Zenera D2.
I gdzie widzisz połączenie stabilizatora ze stroną minusową silnika? Bo ja wyraźnie widzę, że minus silnika połączony jest z masą poprzez dławik Dł.
flyxray
4 posty
4 posty

rzeczywiscie jakos umknelo mi ze jest tam dlawik

ok dzisiaj po powrocie do domu znowu biore gramofon na warsztat ;)

czyli daje plusowa noge to plusa za kondensatorem - wywalam rezystory - noga z minusowa idzie do masy L25 a noga wyjscia idzie do L26. tak? oczywisie LM7810 zamiast diody zenera D2 ;)

wiec wieczorem tak wstawie

dzieki za wszystko!
flyxray
4 posty
4 posty

szybki update co do gramofonu.

Udalo w koncu mi sie wlutowac stabilizator i wszystko smiga.
niestety problem byl gdzie indziej nogi od samego poczatku podlaczalem prawidlowo a jednak bezpiecznik sie palil

problem lezal w masie - u mnie pomimo ze plyta jest ta sama nie ma tej blachy na ktorej jest przykrecona dioda d2 zenera i w moim przypadku dioda zenera byla przykrecona do blachy ktora znajdowala sie na dolnej czesci calego ukladu ramienia. Ramie jest podlaczone do plusa na wyjsciu L14 a Stabiliztor ktory tam przykrecilem w miejsce diody d2 na obudowie ma mase ktora jest podlaczona do minusa i w taki prosty sposob robilo sie zwarcie ;)

stabilizator wraz z blacha przykrecilem w innym miejscu i od tej pory nie ma problemu.

ciekawe jest to ze w moim gramofonie ktory nie byl grzebany od nowosci brakuje polowy czesci na plytce porownujac ze schematem i ze zdjeciem z tego watku to tylko daje obraz jaki rozrzut jakosci byl w tamtych czasach ;)

Pozdrawiam
I dziekuje za kazda pomoc
wslQ
1 post
1 post

Post autor: wslQ »

Cześć,

Chciałem wprowadzić zmiany proponowane w tym wątku w życie, ale napotkałem na mały problem, a właściwie dwa. Czy na schemacie jest dobrze oznaczone +, wyj., - LM7810? Jeśli tak, to gdyby ktoś mi mógł łopatologicznie powiedzieć w które miejsce powinienem wlutować +? Teoretycznie zrobiłem podłączenie, ale chciałbym się upewnić, że nie popełniłem błędu.

Druga sprawa to mostek prostowniczy. Mam mały problem z rozszyfrowaniem na podstawie schematu, gdzie powinienem wlutować się z - oraz drugim wyjściem zmiennym. Plus wlutowałem za diodą, AC przed diodą zgodnie ze schematem, ale mam mały problem z drugim AC i minusem.

Przepraszam za być może lamerskie pytania, ale nie do końca jestem biegły w czytaniu schematów i trochę się pogubiłem.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ