Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 100...124 posty
Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat
Witam!
Wiele lat temu gdy zaczynalem swoja przygode z muzyka (1964-65 gralismy wtedy na radiach) marzyl mi sie wzmacniacz lampowy do gitary. Zlecilem w 1968 roku wykonanie chassis do opisu i schematu, ktory znalazlem w gazecie (Radioamator?) i wykonanie transformatora glosnikowego z odczepami dla drugich siatek EL34. Zakupilem lampy lacznie z prostowniczymi EY500 i nagle jak to w zyciu bywa musialem temat porzucic. Dzisiaj bedac na emeryturze chcialbym temat dokonczyc. Brak mi sporo czesci i przede wszystkim w zawierusze kilku przeprowadzek zaginal mi gdzies schemat tego wzmacniacza. Pamietam, ze koncowka mocy byla na 2 lampach EL34 pracujacych w klasie B, odwracacz fazy na ECC83, stopien wejsciowy na EF86. Wzmacniacz mial wedlug opisu wieksza moc niz produkowane przez Telos 40 i mial miec okolo 70W na 2 lampach a nie jak w rozwiazaniu Telos na 4 EL34. Lampy mocy pracowaly przy napieciu zasilania 500V a odwracacz fazy i przedwzmacniacz na 350V.
Chcialby prosic o pomoc w znalezieniu/dobraniu schematu pasujacego do zestawu lamp i transformatora glosnikowego bo transformator sieciowy bede musial zamowic. Sprobuje w kartonach (przeprowadzki) odnalezc chassis i pozostale elementy i wtedy dolacze zdjecia. Korektor mial byc w wykonaniu bez potencjometrow (zestaw isostatow).
Chcialbym aby wzmacniacz mial brzmienie podobne do publikowanych tu probek brzmienia i zeby mial wejscie "gitarowe" z korektorem i wejscie o czulosci 300mV liniowe.
Wiele lat temu gdy zaczynalem swoja przygode z muzyka (1964-65 gralismy wtedy na radiach) marzyl mi sie wzmacniacz lampowy do gitary. Zlecilem w 1968 roku wykonanie chassis do opisu i schematu, ktory znalazlem w gazecie (Radioamator?) i wykonanie transformatora glosnikowego z odczepami dla drugich siatek EL34. Zakupilem lampy lacznie z prostowniczymi EY500 i nagle jak to w zyciu bywa musialem temat porzucic. Dzisiaj bedac na emeryturze chcialbym temat dokonczyc. Brak mi sporo czesci i przede wszystkim w zawierusze kilku przeprowadzek zaginal mi gdzies schemat tego wzmacniacza. Pamietam, ze koncowka mocy byla na 2 lampach EL34 pracujacych w klasie B, odwracacz fazy na ECC83, stopien wejsciowy na EF86. Wzmacniacz mial wedlug opisu wieksza moc niz produkowane przez Telos 40 i mial miec okolo 70W na 2 lampach a nie jak w rozwiazaniu Telos na 4 EL34. Lampy mocy pracowaly przy napieciu zasilania 500V a odwracacz fazy i przedwzmacniacz na 350V.
Chcialby prosic o pomoc w znalezieniu/dobraniu schematu pasujacego do zestawu lamp i transformatora glosnikowego bo transformator sieciowy bede musial zamowic. Sprobuje w kartonach (przeprowadzki) odnalezc chassis i pozostale elementy i wtedy dolacze zdjecia. Korektor mial byc w wykonaniu bez potencjometrow (zestaw isostatow).
Chcialbym aby wzmacniacz mial brzmienie podobne do publikowanych tu probek brzmienia i zeby mial wejscie "gitarowe" z korektorem i wejscie o czulosci 300mV liniowe.
Re: Wzmacniacz do gitary 60-70W schemat
Witam , z ciekawości przejrzałem wszystkie indeksy tekstowe " radioamatora" ( do 61r ) i " radioamatora - krótkofalowca " ( po 61r ) dostępne na fonarze od 1959 do 1970 i jakoś nie mogę podobnego schematu wynaleźć - jedynie coś takiego : http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 37/wzm.htm
Może ten schemat był w zupełnie innym wydawnictwie , a może też w obcojęzycznej gazecie ? . Pozdrawiam
Może ten schemat był w zupełnie innym wydawnictwie , a może też w obcojęzycznej gazecie ? . Pozdrawiam
-
- 100...124 posty
Na pewno byl w jezyku polskim. Tez przegladalem pliki dostepne w Fonarze i nie znalazlem dlatego zapytalem na forum.bulabla pisze:Witam , z ciekawości przejrzałem wszystkie indeksy tekstowe " radioamatora" ( do 61r ) i " radioamatora - krótkofalowca " ( po 61r ) dostępne na fonarze od 1959 do 1970 i jakoś nie mogę podobnego schematu wynaleźć - jedynie coś takiego : http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 37/wzm.htm
Te dane, ktore pamietam i materialy, ktore posiadam a takze dotychczas przeczytane przeze mnie watki na tym forum sklaniaja mnie (jesli nie uda mi sie znalezc schematu w kartonach) do zbudowania SLO 50W w wersji bardzo uproszczonej. Z moich doswiadczen wynika, ze bede potrzebowal jedno wejscie liniowe 300mV i jedno wejscie "gitarowe" High gain. Obecnie korzystam ze wzmacniacza 2x15W zbudowanego na ukladach scalonych i dwukanalowego przedwzmacniacza na wzmacniaczu operacyjnym (audio) bez zadnej korekcji charakterystyki. Wzmacniacz ma jedno wejscie stereo 300mV i 2 wejscia mono okolo 30mV do podlaczenia gitar. Korzystam z multiefektu, ktory daje na wyjsciu sygnal stereo wystarczajacy do wysterowania wejscia o czulosci 300mV.
Ten na lampach bedzie mono ale chce zachowac funkcjonalnosc tego co zbudowalem. Dodatkowo przydatne jest wyprowadzenie zasilania 9VDC do zasilania efektow. Zrobilem je na przetwornicy izolacyjnej 15VDC/9VDC 6W i zasilam tym multiefekt i looper. Mysle, ze w wersji lampowej moglbym wykorzystac uzwojenie zarzenia do zbudowania wyjscia zasilania efektow.
Dziekuje za odzew i pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
http://www.uniprojekt.waw.pl
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi

-
- 100...124 posty
Wyglada na to, ze bede dyskutowal sam ze soba
. Mam nadzieje, ze jak palne glupstwo to ktos mi zwroci uwage
.
Na podstawie przeczytanych watkow na tym forum klaruje mi sie projekt schematu wzmacniacza. Transformator glosnikowy mam wykonany z odczepami dla drugich siatek wiec pasowalo by zastosowac uklad koncowki ultralinear podobny do opisanego w DIY dzial 2. Z drugiej strony w tabeli na stronie Toma (dzieki za elementarz poniewaz musialem sobie sporo rzeczy przypomniec) sa 2 pozycje niewiele rozniace sie parametrami pozwalajace na uzyskanie mocy 58W i 70W w zaleznosci od napiecia anodowego ale w klasie B z polaryzacja siatek ujemnym napieciem dostarczanym z zasilacza. Uklad z dzialu 2 polaryzuje siatki rezystorem katodowym. Co wybrac? Prosze o podpowiedzi. Nie mam jeszcze transformatora sieciowego i mozna zastosowac wybrane rozwiazanie. Poniewaz wzmacniacz nie gra bez kolumny mam juz zrobiona obudowe na 4 glosniki i mysle,ze dalbym 4 glosniki Jensen 6,5" 15W i koncowke mocy 58W.
Jesli chodzi o uklad odwracacza to chcialbym zastosowac uklad ze schematu SLO i Plexi (wzmacniacz roznicowy na ECC83). Problemem moze byc wprowadzenie bezposrednio przed potencjometrem Master Volume (za korektorem) sygnalu 300mV z multiefektu bo nie wiem czy ten sygnal bedzie w stanie wysterowac wzmacniacz mocy? Jesli nie to trzeba bedzie szukac innego miejsca, moze stopien wczesniej? Uklad petli efektow wywalam bo uwazam go za zbedny.
Jesli chodzi o przedwzmacniacz to chcialbym zastosowac uklad z Plexi z ta roznica, ze na jednej triodzie z przelaczanym (isostatem lub przekaznikiem z przycisku noznego) ukladem katodowym i filtrem RC w torze sygnalu (normal-high gain). Mile widziane inne propozycje "MOD'ow" przedwzmacniacza z rozwiazan kolegow konstruktorow przelaczane isostatami.
W czesci chassis przeznaczonej na przedwzmacniacz mam miejsce na 3 novale, z tego jeden na odwracacz fazy. Pozostaja 2 novale na przedwzmacniacz czyli ECC83 x 2 lub ECC83 i EF86. Tutaj prosze o sugestie.
Poniewaz nie mam doswiadczenia w montazu szukam osoby kompetentnej z okolic Warszawy, ktora podjela by sie montazu po skonkretyzowaniu schematu i wykonaniu przeze mnie prac dostosowujacych przy chassis. Prosze o info na mail.

Na podstawie przeczytanych watkow na tym forum klaruje mi sie projekt schematu wzmacniacza. Transformator glosnikowy mam wykonany z odczepami dla drugich siatek wiec pasowalo by zastosowac uklad koncowki ultralinear podobny do opisanego w DIY dzial 2. Z drugiej strony w tabeli na stronie Toma (dzieki za elementarz poniewaz musialem sobie sporo rzeczy przypomniec) sa 2 pozycje niewiele rozniace sie parametrami pozwalajace na uzyskanie mocy 58W i 70W w zaleznosci od napiecia anodowego ale w klasie B z polaryzacja siatek ujemnym napieciem dostarczanym z zasilacza. Uklad z dzialu 2 polaryzuje siatki rezystorem katodowym. Co wybrac? Prosze o podpowiedzi. Nie mam jeszcze transformatora sieciowego i mozna zastosowac wybrane rozwiazanie. Poniewaz wzmacniacz nie gra bez kolumny mam juz zrobiona obudowe na 4 glosniki i mysle,ze dalbym 4 glosniki Jensen 6,5" 15W i koncowke mocy 58W.
Jesli chodzi o uklad odwracacza to chcialbym zastosowac uklad ze schematu SLO i Plexi (wzmacniacz roznicowy na ECC83). Problemem moze byc wprowadzenie bezposrednio przed potencjometrem Master Volume (za korektorem) sygnalu 300mV z multiefektu bo nie wiem czy ten sygnal bedzie w stanie wysterowac wzmacniacz mocy? Jesli nie to trzeba bedzie szukac innego miejsca, moze stopien wczesniej? Uklad petli efektow wywalam bo uwazam go za zbedny.
Jesli chodzi o przedwzmacniacz to chcialbym zastosowac uklad z Plexi z ta roznica, ze na jednej triodzie z przelaczanym (isostatem lub przekaznikiem z przycisku noznego) ukladem katodowym i filtrem RC w torze sygnalu (normal-high gain). Mile widziane inne propozycje "MOD'ow" przedwzmacniacza z rozwiazan kolegow konstruktorow przelaczane isostatami.
W czesci chassis przeznaczonej na przedwzmacniacz mam miejsce na 3 novale, z tego jeden na odwracacz fazy. Pozostaja 2 novale na przedwzmacniacz czyli ECC83 x 2 lub ECC83 i EF86. Tutaj prosze o sugestie.
Poniewaz nie mam doswiadczenia w montazu szukam osoby kompetentnej z okolic Warszawy, ktora podjela by sie montazu po skonkretyzowaniu schematu i wykonaniu przeze mnie prac dostosowujacych przy chassis. Prosze o info na mail.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz
Kto to jest wynalazca: to jest czlowiek, ktory nie wie, ze wszyscy wiedza, ze cos sie nie da zrobic a on przychodzi i po prostu to robi

Głośniki 6,5" ? Do gitary? Może jestem jakiś dziwny, ale dla mnie nawet kolumna na 10" to kastrat śpiewający falsetem. Układ UL może byłby dobry do współpracy z procesorem ale w gitarowcu tego nie widzę.
-
- 100...124 posty
Nie przesadzal bym z tym "gitarowcem"painlust pisze:Głośniki 6,5" ? Do gitary? Może jestem jakiś dziwny, ale dla mnie nawet kolumna na 10" to kastrat śpiewający falsetem. Układ UL może byłby dobry do współpracy z procesorem ale w gitarowcu tego nie widzę.

Mam z odzysku przerobione kolumny Tonsila (ZGZ 20/4 H5) skad wywalilem po 2 GD16/50 i wstawilem po 1 Jensen 6,5" 15W (kopulkowy tweeter i filtr zostawilem). Od razu zrobilo sie glosniej. Co prawda nie gram na full bo nie chce przekraczac w domu 90dbA ze wzgledu na sasiadow ale nie mam zadnych problemow z odtwarzaniem basow i perkusji. Perkusja jest wbudowana w multiefekt i mam tam rowniez funkcje octaver, ktora pozwala mi grac partie basowe na zwyklej gitarze. Wzmacniacz scalony nie przenosi od dolu 16Hz ale wedlug danych katalogowych od 20Hz do 100kHz (Jabel J-036 TDA2030).
Brak obcinania pasma powyzej 10kHz co sie zdarza w gitarowcach powoduje, ze moge dzieku temu uzyskac taki czysty "szklany" dzwiek majacy duzo wysokich harmonicznych.
W moim przypadku potrzebna jest koncowka (od 300mV) o pasmie blizszym HiFi niz w typowym gitarowcu natomiast ksztaltowanie brzmienia typowo gitarowego pozostawil bym dla przedwzmacniacza z modyfikacjami.
Jesli ktos do petli efektow typowego gitarowca podlaczy multiefekt cyfrowy to bedzie mial wrazenie, ze muzyka idzie przez duza dziurke od klucza.
Dla mnie wniosek z Twojej wypowiedzi jest jasny: w moim przypadku koncowka ma byc ultralinear bez ograniczen pasma. Wszystkie triki gitarowe w przedwzmacniaczu.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

-
- 375...499 postów
O ile dobrze rozumiem to chcesz mieć wzmacniacz HIFI który przy okazji będzie gitarowym. W takim wypadku po preampie potrzebujesz elektroniki z symulacją paczki gitarowej. Głośniki 6,5" które zamierzasz użyć nigdy nie odwzorują brzmienia 12" membrany. Z faktu że chcesz ich mieć 4 to sprawność takiego układu będzie wystarczająca.
Nie rozumiem także dlaczego pętle efektów uważasz za zbędna. To właśnie w tym miejscu jest zazwyczaj 300mV sygnału, i znajduje się ona zazwyczaj tuż przed wzmacniaczem więc wejście return pętli może właśnie posłużyć jako twoje wejście HiFi...
Nie rozumiem także dlaczego pętle efektów uważasz za zbędna. To właśnie w tym miejscu jest zazwyczaj 300mV sygnału, i znajduje się ona zazwyczaj tuż przed wzmacniaczem więc wejście return pętli może właśnie posłużyć jako twoje wejście HiFi...
-
- 100...124 posty
Dziekuje za zainteresowanie!thn.technik pisze:O ile dobrze rozumiem to chcesz mieć wzmacniacz HIFI który przy okazji będzie gitarowym. W takim wypadku po preampie potrzebujesz elektroniki z symulacją paczki gitarowej. Głośniki 6,5" które zamierzasz użyć nigdy nie odwzorują brzmienia 12" membrany. Z faktu że chcesz ich mieć 4 to sprawność takiego układu będzie wystarczająca.
Trafiles w sedno, chce miec wzmacniacz mocy HiFi z wejsciem o czulosci 300mV bo jak podlacze do tego wejscia multiefekt cyfrowy, ktory posiadam, to mam mozliwosc ustawienia 40 kanalow z roznymi brzmieniami (plus 40 ustawionych fabrycznie). Jednoczesnie gdybym chcial pracowac bez multiefektu to chcialbym miec przedwzmacniacz z przelaczanym przyciskiem trybem normal (clean)- high gain plus kilka modow dostepnych pod przelacznikami isostatow. Petle uwazam za zbedna i do jej wykonania potrzebne sa dodatkowe lampy, na ktore nie mam miejsca w chassis.
Jesli chodzi o glosniki to mam zrobiona obudowe na 4 glosniki (w tej chwili siedza tam 4 okragle Tonsile po 5W pewnie juz historyczne) i chcialbym ja wykorzystac. 4 glosniki poprawiaja skutecznosc i kierunkowosc zestawu.
Dziekuje za informacje o poziomie sygnalu wejsciowego na wzmacniacz mocy.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

Nieprawda, że do procesora potrzebna jest koniecznie końcówka hi-fi i takie kolumny. Oczywiście najwierniej symulacje z procesora odtworzy tzw kolumna aktywna czyli jak najbadziej liniowy zespół głośnikowy. Jednak gdy wyłączymy symulacje paczek i podepniemy procesor do gitarowej końcowki mocy to pomijając wierność symulacji także się grać da. Przykład? Dwa moje produkty czyli stereofoniczne końcówki mocy jak najbardziej gitarowe i procesory:
https://www.youtube.com/watch?v=GWNRa1OMngY
https://www.youtube.com/watch?v=k5Q2WZM4huI
https://www.youtube.com/watch?v=GWNRa1OMngY
https://www.youtube.com/watch?v=k5Q2WZM4huI
-
- 375...499 postów
No to nie tak, ja napisałem że w return pętli to jest około 300mV.Schmielarz pisze: ...Dziekuje za informacje o poziomie sygnalu wejsciowego na wzmacniacz mocy.
Planujesz zrobić inverter parafrazowy a on potrzebuje około 4V sygnału na wejściu by wysterować lampy mocy. Moją intencją było wskazanie Ci że jak byś zrobił pętlę to pod wejście return mógłbyś podłączać multiefect, a przy okazji mógłbyś wykorzystać jego efekty modulacyjne przy grze z preampu.
Nie zamiarujesz przesterowywać końcówki więc nie musisz robić koniecznie lampowej pętli, wystarczy jeden podwójny wzmacniacz operacyjny.
-
- 100...124 posty
Ja nie twierdze, ze kazdemu z multiefektem potrzebna jest koniecznie liniowa koncowka HiFi plus odpowiednie glosniki. Jak wylaczymy symulacje to mamy baypass tak jakby multiefekt nie istnial. Z mojego doswiadczenia wynika, ze i na radiu sie da grac (np.:Stradivari) tylko wez pod uwage to co napisalem o podlaczeniu do gitarowej koncowki odtwarzacza CD. Jaka bedzie jakosc dzwieku? Niektore wzmacniacze (widzialem takie combo) maja dodatkowe wejscie do odtwarzania np.:podkladow z odtwarzacza mp3 lub CD. Sa to wzmacniacze z przeznaczeniem do gitary i najprawdopodobniej maja koncowke o charakterystyce liniowej lub HiFi a obrobka sygnalu gitarowego jest wbudowane w przedwzmacniacz. Wlasnie o takie cos mi chodzi w tym projekcie.painlust pisze:Nieprawda, że do procesora potrzebna jest koniecznie końcówka hi-fi i takie kolumny. Oczywiście najwierniej symulacje z procesora odtworzy tzw kolumna aktywna czyli jak najbadziej liniowy zespół głośnikowy. Jednak gdy wyłączymy symulacje paczek i podepniemy procesor do gitarowej końcowki mocy to pomijając wierność symulacji także się grać da. Przykład? Dwa moje produkty czyli stereofoniczne końcówki mocy jak najbardziej gitarowe i procesory:
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

-
- 100...124 posty
Moja nadinterpretacja ale napisalem tez, ze moze trzeba bedzie zrobic to wejscie o stopien wczesniej. Lampy mocy potrzebuja sygnal o amplitudzie 26V tak wynika z tabelki na stronie Toma. Te parametry trzeba bedzie przeliczyc i zdecydowac gdzie mozna wprowadzic sygnal 300mV z multiefektu. Jesli mozna petle dorobic na US to miejsce pewnie sie znajdzie gorzej z zasilaniem. Na teraz nie jest mi potrzebna a TL072 jest cienki.thn.technik pisze:No to nie tak, ja napisałem że w return pętli to jest około 300mV.Schmielarz pisze: ...Dziekuje za informacje o poziomie sygnalu wejsciowego na wzmacniacz mocy.
Planujesz zrobić inverter parafrazowy a on potrzebuje około 4V sygnału na wejściu by wysterować lampy mocy. Moją intencją było wskazanie Ci że jak byś zrobił pętlę to pod wejście return mógłbyś podłączać multiefect, a przy okazji mógłbyś wykorzystać jego efekty modulacyjne przy grze z preampu.
Nie zamiarujesz przesterowywać końcówki więc nie musisz robić koniecznie lampowej pętli, wystarczy jeden podwójny wzmacniacz operacyjny.
Ostatnio zmieniony sob, 28 marca 2015, 23:02 przez Schmielarz, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz

-
- 375...499 postów
Większość obecnie produkowanych wzmacniaczy gitarowych ma końcówkę "HiFi" bo tendencją jest uzyskiwanie przesteru w przedwzmacniaczu a nie w końcówce ale głośnik jest gitarowy który przenosi pasmo 30Hz-5kHz i to on odpowiada za brzmienie wzmacniacza. Tanie wzmacniacze maja montowany głośnik szerokopasmowy który świetnie nadaje się do odtwarzania muzyki ale nie do kształtowania brzmienia gitary. Zrozum że nawet najlepszy przedwzmacniacz gitarowy jest niczym bez dobrego głośnika gitarowego na którym muzyki z CD po prostu nie da się posłuchać.Schmielarz pisze: Sa to wzmacniacze z przeznaczeniem do gitary i najprawdopodobniej maja końcówkę o charakterystyce liniowej lub HiFi a obrobka sygnalu gitarowego jest wbudowane w przedwzmacniacz. Wlasnie o takie cos mi chodzi w tym projekcie.
-
- 375...499 postów
300mV sygnału możesz wprowadzić bezpośrednio do wejścia gitarowego wzmacniacza, nawet bardzo tandetne przetworniki gitarowe produkują 200mV sygnału, a humbuckery nawet 1V. Multiefekt podaje taki sygnał bo przeznaczony jest do wpinania miedzy gitarę a wzmacniacz.Schmielarz pisze: gdzie mozna wprowadzic sygnal 300mV z multiefektu.
Nie rozumiem twojego uporu by mieć "specjalne " wejście dla niego, o przepraszam takie wejscia już istnieją - to wejście gitarowe i wejście return pętli - po co wymyślać?
-
- 100...124 posty
No wlasnie o to stwierdzenie koncowe mi chodzi. Jak wprowadze sygnal podkladu na wejscie liniowe to z glosnikow poplynie chala ...thn.technik pisze:Większość obecnie produkowanych wzmacniaczy gitarowych ma końcówkę "HiFi" bo tendencją jest uzyskiwanie przesteru w przedwzmacniaczu a nie w końcówce ale głośnik jest gitarowy który przenosi pasmo 30Hz-5kHz i to on odpowiada za brzmienie wzmacniacza. Tanie wzmacniacze maja montowany głośnik szerokopasmowy który świetnie nadaje się do odtwarzania muzyki ale nie do kształtowania brzmienia gitary. Zrozum że nawet najlepszy przedwzmacniacz gitarowy jest niczym bez dobrego głośnika gitarowego na którym muzyki z CD po prostu nie da się posłuchać.Schmielarz pisze: Sa to wzmacniacze z przeznaczeniem do gitary i najprawdopodobniej maja końcówkę o charakterystyce liniowej lub HiFi a obrobka sygnalu gitarowego jest wbudowane w przedwzmacniacz. Wlasnie o takie cos mi chodzi w tym projekcie.
Pozdrawiam!
Stanisław Chmielarz