JTM45 szybkie pytanie.

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

JTM45 szybkie pytanie.

Post autor: Ghost »

Witam.

Takie pytanko mam bo przymierzam się do kopi JTM45 i robię listę części. Zastanawia mnie kondensator 47nF do masy między lampa prostownika a bezpiecznikiem 0,5A. Większość materiałów podaje, że ma być ten kondensator na napięcie 1000V, tylko problem w tym, że ani w Amptone ani Tube-Town nie mogę znaleźć kondensatora na takie napięcie (max są na 630V). W związku z tym pytanie jest następujące - czy ten kondensator jest niezbędnie konieczny (bo wydaje mi się, że nie) i czy jeśli już musi być to styknie na 630V.
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: JTM45 szybkie pytanie.

Post autor: haterkmp »

idąc za lekturą: "Dodaje się także mały kondensator odsprzęgający o pojemności ok. 22-100 nF/1kV. Właściwe odsprzęganie stopni wzmacniacza pozwala na uniknięcie sprzężeń (i tym samym wzbudzania się wzmacniacza) poprzez źródło zasilania."

konieczny to on nie jest ale ja przeważnie daje niebieskiego lizaczka 47n na 1,5kV przy samym prostowniku bo mam takich worek. taki sam daję też pomiędzy końcówki uzwojenia pierwotnego na trafie wyjściowym w tym samym celu - odfiltrować najwyższe częstotliwości. taki nawyk od pamiętnego artykułu w edw o czarodziejach i cudach różnego rodzaju dziejących się w układach zasilania. polecam lekturę tego (tych) artykułów.
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
michel51
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: michel51 »

Jest taki w Cyfronice za 2,9zł. , sprawdż w rezystory.net .
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Wracając jeszcze do pytania to czy można w tym miejscu spokojnie użyć kondensatora na 630V ? W klonach z TAD siedzi tam właśnie kondensator 47 nF na 630 V? Za prostownikiem nie ma więcej jak 500 V więc wydaje mi się, że 630 V by stykło ale proszę o ewentualne potwierdzenie/zaprzeczenie mojego "wydawania".
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

ewentualne "szpilki" chyba nie powinny mieć więcej. ale powtarzam, że to może być zwykły, ceramiczny lizaczek. skąd Wy bierzecie jakieś kosmiczne ceny gdy takie kondesatorki na tme kosztują 41 groszy? najbardziej popularne są 470p/1000V i takiego sobie kup. zwykły niebieski lizaczek. nie ma najmniejszego wpływu na dźwięk.
może nie do końca dobrze napisałem w poprzednim poście - najwyższe częstotliwości - te których nie słyszymy ale na których może się wzbudzać wzmacniacz lub zaindukowane szpilki, jakieś radiowe śmieci itd. wartość tego kondensatora może mieć od 100p (piko) do 100n (nano). ja daje 47n bo takich mam dużo ale taki jak wyżej Ci spokojnie wystarczy. dużo takich kondensatorów jest w zasilaczach ATX o ile lubisz się bawić w pobieranie narządów ;)
in gain we trust
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

U mnie kwestia jest taka, że obecnie nie planuję większego zamówienia z TME a samych kondensatorów nie opłaca mi się zamawiać. Natomias o TADka pytałem, bo akuratnio mam takie dwa w zapasie więc by było jak znalazł :P

Jakiegoś ATX rozbebeszyłem swego czasu, musiał bym poszukać gdzie wnętrzności dałem :)
Awatar użytkownika
haterkmp
625...1249 postów
625...1249 postów

takie kondensatory znajdziesz praktycznie w każdym sklepie i prawie każdym urządzeniu, które może generować zakłócenia. ale tak, możesz spokojnie dać takiego. tyle, że mi by było szkoda bo to pewnie drogi kondensator.
in gain we trust
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam. Projekt został ogarnięty, więc postanowiłem zarzucić krótką relację z budowy :P

Obrazek

Lampy mocy – 2 x KT66 Tung-Sol
Lampy preampu – 3 x ECC83 RFT
Lampa prostownicza - GZ34 Sovtek

Transformatory IGPW:
Sieciowy - IGMT-M45/50RL
Głośnikowy - IGOT-JTM45
Dławik - IGCH-JTM

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ze względu na brak czasu złożenie pieca zajęło mi około 3 tygodni (po 3 - 4 godzinki dłubania dziennie). Jak zwykle najwięcej czasu zajęło mi wymyślenie ułożenia przewodów a następnie jego wykonanie. Szyna masy dla odmiany jest pociągnięta na potencjometrach a nie na płytce. Pierwsze uruchomienie przebiegło bez żadnych problemów. Dobrze poprowadzona masa zaowocowała tym, że piec jest cichutki, nie ma żadnego brumu ani przydźwięków. Przedwzmacniacz jest uziemiony przy gnieździe wejściowym, natomiast cała reszta przy śrubie mocującej trafo sieciowe.

No i to by było na tyle. Próbek dźwiękowych na razie nie ma i nie wiem czy i kiedy będę miał możliwość coś ewentualnie nagrać. Spokojnie jednak można posłuchać na YT jak ten piec gada. Poniżej jeszcze link do całego albumu ze zdjęciami.
https://picasaweb.google.com/1110270831 ... directlink

Jeśli macie jakieś pytania lub uwagi to piszcie śmiało :)
Dodatkowo w załączniku wrzucam layout.
Załączniki
JTM 45 Clone.pdf
(1.55 MiB) Pobrany 601 razy
endrju
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: endrju »

Jest wprost piękny. Dziś mój wraca ze studia nagraniowego, ale tak mnie zawstydziłeś doskonałością wykonania , że zamknę go w szafie i nikomu już nie pożyczę. Gdzie kupiłeś trafa? Front obudowy to wprost koszmar tapicera, ja poddałem się w połowie takiego oklejania.
Jeszcze raz wielkie gratulacje.
Awatar użytkownika
Ghost
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję, tak już jakoś mam, że jak robię wzmacniacz to staram się, żeby w środku wyglądał dobrze. To później procentuje przy uruchamianiu (łatwo znaleźć źródło ewentualnych problemów).
Akurat obudowa nie jest dziełem moim tylko znajomego - ja nie mam cierpliwości do takich zabaw z tolexem :)
Co do transformatorów to zamawiane były tutaj - http://www.ig-transformatoren.com/catal ... nsformers/
ODPOWIEDZ