Romans 6214 i brak długich

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Romans 6214 i brak długich

Post autor: Anoda »

Witam!
Mam problem z radyjkiem Romans...otóz brak jest zakresu fal długich...poprostu nic nie słychać po włączeniu klawisza długie...na innych zakresach gra b.dobrze lecz czasem wskakuje taki głupi przydźwięk coś jakby głosne burczenie...nie za kazdym razem tak się dzieje niemniej zdarza sie to...aha i dodam że do niedawna zakres "długie" działał bez zarzutu. Co to może być? :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Romans 6214 i brak długich

Post autor: tszczesn »

Anoda pisze: Mam problem z radyjkiem Romans...otóz brak jest zakresu fal długich...poprostu nic nie słychać po włączeniu klawisza długie...na innych zakresach gra b.dobrze lecz czasem wskakuje taki głupi przydźwięk coś jakby głosne burczenie...nie za kazdym razem tak się dzieje niemniej zdarza sie to...aha i dodam że do niedawna zakres "długie" działał bez zarzutu. Co to może być? :?: :?: :?:
Przełącznik zakresów lub cewka heterodyny dla fal długich.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Vault_Dweller »

Jeszcze mógł być np. zwarty trymer, urwane wyprowadzenia kondziorków lub cewek- jednym słowem wiele możliwych uszkodzeń, ale poszukać powinieneś w obwodach charakterystycznych dla fal dlugich.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Jak miałem pięć lat moi rodzice mieli romansa - na tym radyjku doszło do moich pierwszych bliskich spotkań z prądem :shock: - do dzisiaj nie wiem dlaczego po tej przygodzie nie zraziłem się do wszelkich form elektrycznych :?: :?:
IdeL
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Dziękuje za odpowiedzi...dziś pokombinuje z tym sprzetem zobaczymy co z tego wyniknie... :wink:
Awatar użytkownika
Anoda
500...624 posty
500...624 posty

Pokombinowałem i są efekty :D pomogło dokładne przeczyszczenie przełacznika zakresów i podstawki lampy ECH21 :) przy okazji wyjęcia radia do naprawy ze skrzynki dokładnie je przeczyściłem co planowałem już od dawna...upiekłem więc dwie pieczenie na jednym ogniu :D :wink:
Dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ