Poszukuję schematu: push-pull na EL34 z regulacją barwy.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Poszukuję schematu: push-pull na EL34 z regulacją barwy.

Post autor: Bazyl007 »

Witam, Mam zamiar zbudować drugi wzmacniacz.
Tym razem chcę wykorzystać lampy popularne i ciągle produkowane. Padło na EL34.

W tytule napisałem, że ma to być wzmacniacz push-pull, jednak sprawdzony UL również mnie zadowoli. Chciałbym aby miał powyżej 10W mocy. Ponadto zależy mi na regulacji barwy dźwięku (wysokie i niskie tony), chyba że takie rozwiązanie wpływa drastycznie na pogorszenie jakości odsłuchu ?

Obudowa jest w trakcie wykonywania, będzie to klasyczna blacha nierdzewna z drewnianymi boczkami.
Czekam na Wasze propozycje.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Poszukuję schematu: push-pull na EL34 z regulacją barwy.

Post autor: Kazimierz »

Bazyl007 pisze: ma to być wzmacniacz push-pull, jednak sprawdzony UL również mnie zadowoli.
Na forum jest wystarczająco dużo informacji aby dowiedzieć się czym się różni układ PP od UL :mrgreen:
Bazyl007 pisze:Chciałbym aby miał powyżej 10W mocy.
PP nawet z UL na EL34 będzie miał powyżej 10W. Każdy. I dlaczego uważasz, że obudowa nawet z boczkami drewnianymi jest klasyczna. Klasycznie to wzmacniacze lampowe były pakowane do metalowych pudełek.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Miałem na myśli wzmacniacz SE (nie z UL)
A klasyczny... napisałem tak nie w odniesieniu do dawnych czasów lecz z powodu wykończenia obecnych wzmacniaczy. Chyba nie pomylę się jak powiem, że ponad 50% wzmacniaczy lampowych budowanych obecnie ma budowę z drewnianymi boczkami :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Szybka odpowiedź (szczegóły przyjdą po kolacji):
Stopień mocy, a regulacja barwy to dwie osobne rzeczy. Projektujesz i budujesz wzmacniacz mocy, na przykład na SE na EL34 lub, co bardziej polecam, PP na EL84, czy choćby 6P1P, a do niego, a raczej przed nim dokładasz stopień z regulacją barwy. Może mieć boki z drewna, choć moda na to minęła jakieś 10 lat temu ;)
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Znalazłem prosty lampowy regulator barwy. Rozumiem, że chodzi o coś takiego ? Lampy łatwo dostępne.
Jestem raczej nastawiony na EL34.
PP na EL84 z uwagi na koszty ?

Oto znaleziony schemat regulatora barwy:
Załączniki
Amp-Tone-5-A-B.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Regulator barwy najłatwiej można dodać jako pasywny układ na wejściu wzmacniacza o odpowiednio dużej czułości. Przy dzisiejszych wysokopoziomowych źródłach sygnału nie będzie z tym większego problemu. Można ewentualnie na wejściu dodać jeden stopień ECC82 czy czegoś o małym wzmocnieniu.

Wzmacniacz SE przy podobnej mocy będzie zazwyczaj droższy od PP i wcale nie prostszy w konstrukcji, ponieważ jest bardziej wrażliwy na czystość napięcia zasilania. Wszelkie mierzalne parametry ze zniekształceniami na czele wypadną na korzyść PP.
Pamiętaj, że przeciwsobne wzmacniacze też mogą pracować w klasie A :idea:
Ale ja robię transformatory do PP, więc moja opinia może być odrobinę subiektywna.

ps. Pozwolę sobie przesunąć wątek do działu dla początkujących.
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

Piotr pisze:ps. Pozwolę sobie przesunąć wątek do działu dla początkujących.
Nie ma problemu :)

Wszystko jasne, doczytałem i chciałbym zrobić wzmacniacz PP na EL34 pracujący w klasie A. Zależy mi na minimalnych zniekształceniach.
Istnieje jakiś sprawdzony schemat ? Chciałbym w nim dodatkowo zastosować prostownik hybrydowy (posiadam lampy).

Co do preampa z regulacją barwy tonów - poradzę sobie. Być może będzie to - jak mówisz - układ pasywny.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli zależy Ci na minimalnych zniekształceniach to warto wybrać układ ultralinear do tego inwerter ze sprzężeniem katodowym i źródłem prądowym. Regulację barwy tonu można włożyć do pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego. Zmniejszy się ilość lamp i pobór mocy wzmacniacza. Najmniejsze zniekształcenia nieliniowe wytwarza wzmacniacz tranzystorowy objęty pętlą głębokiego ujemnego sprzężenia zwrotnego.
Ratujmy stare tranzystory!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Ja natomiast polecam oryginalny układ Williamsona. Mam na myśli pierwotny układ z lampami mocy w połączeniu triodowym. Mimo wieku to wciąż doskonały wzmacniacz, a przy tym dość przyjazny w uruchamianiu.
http://www.preservationsound.com/wp-con ... p_1947.jpg
Jedyne, co warto zmienić, to zasilacz z mostkiem półprzewodnikowym i większe pojemności filtrujące, od 10-22uF przy stopniu wejściowym, do 220-330uF przy stopniu mocy. Można wtedy zrezygnować z dławików, a przynajmniej z jednego.
Można użyć popularnych lamp EL34 i ECC82.

Regulację barwy w sprzężeniu zwrotnym dużego wzmacniacza odradzam. To proszenie się o niestabilność i słabe parametry.
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Piotr pisze:Ja natomiast polecam oryginalny układ Williamsona. Mam na myśli pierwotny układ z lampami mocy w połączeniu triodowym.
Do tego "oryginalny" transformator wyjściowy - 18 sekcji na EI 150. :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Kazimierz pisze:Do tego "oryginalny" transformator wyjściowy - 18 sekcji na EI 150. :)
Albo toroid, prosty jak precel. Mówiłem, że nie będzie obiektywnie ;)
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

W obecnym wzmacniaczu mam barwę tonów na sprzężeniu zwrotnym. Rzeczywiście jest to źródło pewnych zakłóceń.
Zależy mi na tej regulacji, gdyż obawiam się braków w tonach niskich.

Prawdę mówiąc, od początku myślałem o kopi Williamsona z pełno okresowym mostkiem hybrydowym. Chociaż kusi mnie jeszcze konstrukcja http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm opisywana również na forum.

Obudowa jest już zrobiona. Ładna szczotkowana blacha nierdzewna o grubości 1mm. Ciężka, sztywna i solidna.
Ma wymiary 400mm x 300mm x 60mm - czyli całkiem spora. No ale szczegóły to w innym temacie który powstanie niedługo.

Co do traf głośnikowych, chyba zdecyduję się na toroidy.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Dlaczego sądzisz, że bez barwy dźwięku będzie słaby bas? Należy pamiętać, że układ barwy wnosi różne zniekształcenia.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Bazyl007 pisze:W obecnym wzmacniaczu mam barwę tonów na sprzężeniu zwrotnym. Rzeczywiście jest to źródło pewnych zakłóceń.
Zależy mi na tej regulacji, gdyż obawiam się braków w tonach niskich.
Dobry głośnik plus dobry transformator załatwia sprawę. Ale można sobie też pokręcić. Tak czy inaczej nie polecam w USZ, a raczej przed wzmacniaczem. Przez dwa stopnie lampowe na ECL może to jeszcze działać, ale przez cztery stopnie plus transformator w dużym układzie przeciwsobnym nie ma szans.
Bazyl007 pisze:Prawdę mówiąc, od początku myślałem o kopi Williamsona z pełno okresowym mostkiem hybrydowym. Chociaż kusi mnie jeszcze konstrukcja http://www.fonar.com.pl/audio/diy/wzm1/wzm1.htm opisywana również na forum.
Kwestia ile chcesz na ten wzmacniacz przeznaczyć. Prostownik lampowy, czy hybrydowy, niekoniecznie wniesie coś pozytywnego poza pięknym wyglądem oczywiście. Oba te wzmacniacze są bardzo podobne, różnią się w zasadzie zastosowaniem UL lub połączenia triodowego. Osobiście wolę triodę, ale to kwestia gustu i posiadanych głośników.
Bazyl007 pisze:Co do traf głośnikowych, chyba zdecyduję się na toroidy.
Zapraszam 8)
Awatar użytkownika
Bazyl007
50...74 posty
50...74 posty

krzem3 pisze:Dlaczego sądzisz, że bez barwy dźwięku będzie słaby bas? Należy pamiętać, że układ barwy wnosi różne zniekształcenia.
To bardziej wynika z tego w co się zaczytuję. Na przykład w opisie budowy na stronie fonar, jest mowa o minimalnym niedosycie niskich tonów. Oczywiście - jest to bardzo subiektywna ocena. Dlatego przedwzmacniacz zostawię sobie na potem. Być może dla mnie będzie grał odpowiednio.
Piotr pisze:Osobiście wolę triodę, ale to kwestia gustu i posiadanych głośników.
Możesz to proszę rozwinąć ? Chodzi po prostu o impedancję ?

Za kilka dni pojawią się u mnie 4 ohmowe głośniki Heco Precision 300. Jestem strasznie ciekaw jak mój PCL'owiec na nich zagra. W końcu jest na trafach TG5 czyli pod 4ohmowe głośniki.
Piotr pisze:Zapraszam 8)
Teraz kasa poszła na głośniki i kartę muzyczną do komputera, a za miesiąc będzie wzmacniacz :)
Ostatnio zmieniony wt, 24 lutego 2015, 23:33 przez Bazyl007, łącznie zmieniany 3 razy.
ODPOWIEDZ