Projekt Atom combo 5 wat z kanałem czystym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 125...249 postów
Projekt Atom combo 5 wat z kanałem czystym
Jako że nie mam innych zajęć, traktory wyremontowane bo jestem rolnikiem z trzydziestoma hektarami, więc w głowie wykiełkował pomysł na zrobienie comba. Combo dla kolegi oparte na preampie Atoma z możliwością uzyskania brzmienia czystego i lampową pętlą efektów. Postaram się zrelacjonować jego budowę w miarę postępu prac. W tej chwili projekt wygląda tak i jeszcze masa pracy mnie czeka.
Re: Projekt Atom combo 5 wat z kanałem czystym
Jak na razie wygląda ładnie. Podoba mi się estetyka wykonania turreta. Czekam na postępy 

-
- 125...249 postów
Mam nadzieję że wzmacniacz wyjdzie dobrze. Szczerze mówiąc pierwszy raz robię takie combo i jeszcze nie obmyśliłem układu przełączania kanałów i pętli. Dorzucam wygląd panela tylnego i ogólny zarys samego urządzenia. Jak wiem będą problemy z oklejeniem góry wzmacniacza ze względu na kształt wcięcia na górnej ścianie obudowy. Gniazda diód różne bo kolega jeszcze nie wie czy chce niklowane czy czarne. Śruby mocujące to czysty przypadek... będą czarne
Mam pytanie, dobrze się lutowały te niklowane turrety?
Robiłem kilka projektów na tych turretach i moim zdaniem całkiem fajnie się z nimi pracuje.
Endrju nie wiem dokładnie jak chcesz zrealizować przełączanie kanałów bo nie dałeś schematu ale w załączniku podsyłam Ci podpowiedź jak ja to zrobiłem (patrz sekcja za żarzeniem). Jak byś miał jakieś wątpliwości lub pytania to śmiało. Uzwojenie żarzenia ma środek podpięty do masy - zapomniałem tego ująć na schemacie.
Endrju nie wiem dokładnie jak chcesz zrealizować przełączanie kanałów bo nie dałeś schematu ale w załączniku podsyłam Ci podpowiedź jak ja to zrobiłem (patrz sekcja za żarzeniem). Jak byś miał jakieś wątpliwości lub pytania to śmiało. Uzwojenie żarzenia ma środek podpięty do masy - zapomniałem tego ująć na schemacie.
- Załączniki
-
- Warhammer PSU schematic v1.5.pdf
- (53.9 KiB) Pobrany 402 razy
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Wbudowałeś wytwornicę dymu?Ghost pisze:Uzwojenie żarzenia ma środek podpięty do masy - zapomniałem tego ująć na schemacie.

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 125...249 postów
No niestety niklowe turrety nie lutują się nadzwyczaj łatwo , ale też nie ma tragedii. Trzeba je dłużej podgrzewać , no i sama kalafonia w cynie nie wystarcza, bynajmniej ja miałem tak przy lutowaniu. Ghost dziękuję za podrzucenie schematu, myślę o możliwości przełączania kanałów ( duże słowo... chodzi o pominięcie drugiego stopnia) włączaniu pętli efektów i być może włączaniu boostera , aczkolwiek nie wiem czy ma to sens w takiej konstrukcji. Wzmacniacz ma być używany w domu do testowania gitar i efektów, przez człowieka który potem swoje przemyślenia przekazuje innym w formie artykułów ( dziennikarstwo muzyczne).
Jeżeli chodzi o schemat, nie wiem czy jest sens go tu podawać bo to znakomicie znany na forum Atom , ten z pominięciem drugiego stopnia i dodatkowymi potencjometrami gain i volume. Pętla też dobrze znana , czyli lampowa pętla z możliwością zmiany jej z szeregowej na równoległą. Końcówka mocy to najbardziej normalna aplikacja z karty katalogowej lampy EL 84. Oczywiście gdy tylko wzmacniacz się odezwie i uznam że już nic nie zmieniam, zrysuję pełen schemat i podam. Jeżeli jest potrzeba podania schematu w tej chwili, mogę podać schematy które są w innych wątkach a z których korzystam , bo nie będę ściemniał że jestem konstruktorem czy wynalazcą ... ja po prostu lubię lampowe wzmacniacze i umiem trzymać lutownicę w ręku
Jeżeli chodzi o schemat, nie wiem czy jest sens go tu podawać bo to znakomicie znany na forum Atom , ten z pominięciem drugiego stopnia i dodatkowymi potencjometrami gain i volume. Pętla też dobrze znana , czyli lampowa pętla z możliwością zmiany jej z szeregowej na równoległą. Końcówka mocy to najbardziej normalna aplikacja z karty katalogowej lampy EL 84. Oczywiście gdy tylko wzmacniacz się odezwie i uznam że już nic nie zmieniam, zrysuję pełen schemat i podam. Jeżeli jest potrzeba podania schematu w tej chwili, mogę podać schematy które są w innych wątkach a z których korzystam , bo nie będę ściemniał że jestem konstruktorem czy wynalazcą ... ja po prostu lubię lampowe wzmacniacze i umiem trzymać lutownicę w ręku

Też miałem problem z tymi turretami. Wszystkie smarowałem pastą lutowniczą przed lutowaniem, inaczej bym się zamęczył.
Tak więc jedne dobrze się lutują, pękają przy "nitowaniu", drugie beznadziejnie się lutują, dobrze mocują.
Tak więc jedne dobrze się lutują, pękają przy "nitowaniu", drugie beznadziejnie się lutują, dobrze mocują.
- haterkmp
- 625...1249 postów
a gdyby te turrety tak delikatnie papierkiem ściernym albo szczoteczką drucianą albo gąbką do rurek miedzianych? teraz wszystko takie niechcące się lutować niklopodobne, kruche tworzywo...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
Wybacz, teraz zauważyłem, że schemat nie uwzględnia pewnych zmian. Tak więc dla jasności - http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/ ... metryzacja. U mnie żarzenie jest wykonane tak jak w podanym linku, rysunek 8 opcja B, z tym tylko, że ja stałym żarze 3 lampy preampu a nie tylko wejściowa. Dla jasności zdjęcie w załączniku. Płytka zasilania przekaźników NIE jest podłączona od strony masy do chassis.Thereminator pisze:Wbudowałeś wytwornicę dymu?Ghost pisze:Uzwojenie żarzenia ma środek podpięty do masy - zapomniałem tego ująć na schemacie.
Próbowałem, jakoś to się lutowało, ale luty były jakby półzimne. Trzymały się rysek, a nie łączyły jednolicie. Pasta lutownicza załatwia sprawę, bo lutowie wypełnia cały kołeczek jednakowo dobrze. Nie wiem czy to taka standardowa pasta lutownicza, możliwe że taka do rur. Tak czy inaczej ze wszystkim sobie radzi, ze stykami tych przełączników ETEN, z kołeczkami i innymi nielubiącymi cyny wytworami. Minusy są takie, że luty nie są tak błyszczące i troszkę paruje przed nosem.haterkmp pisze:a gdyby te turrety tak delikatnie papierkiem ściernym albo szczoteczką drucianą albo gąbką do rurek miedzianych? teraz wszystko takie niechcące się lutować niklopodobne, kruche tworzywo...
-
- 125...249 postów
Z tym lutowaniem to nie jest tak źle. Trzeba dobrze podgrzać kołeczki i użyć dodatkowo kalafonii , a wtedy luty wychodzą mocne i błyszczące. W oczekiwaniu na kilka brakujących elementów , dziś okleiłem budę comba. Niestety źle podszedłem do tematu i zmarnowałem kawał tolexu. Jutro zrobię drugie podejście . Dla ogólnej orientacji jak ma wyglądać combo, wrzucam fotkę z uwagą: tak nie oklejajcie 

-
- 375...499 postów
Jak idą prace przy składaniu wzmacniacza ?
-
- 125...249 postów
Jakoś utknęły ze względu na przeprowadzkę do nowego warsztatu, ale ruszymy z tym od poniedziałku.
-
- 125...249 postów
Odkopuję temat. Wzmacniacz trafił do warsztatu na wymianę elementów w układzie boost. Jak widać ,posiada inną obudowę niż zakładana, a to ze względu na trudności z oklejeniem wcięcia znajdującego się na górnej ściance obudowy. Wzmacniacz gra znakomicie. Niestety nie mam próbek ani innych zdjęć, gdyż wrócił już do właściciela