Heathkit Daystrom AA-151 [zdjęcia]

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Heathkit Daystrom AA-151 [zdjęcia]

Post autor: Piotr »

Bardzo ładna konstrukcja stereofoniczna. 2xEL84 w każdym kanale, regulacja barwy oraz przedwzmacniacz gramofonowy. W środku trochę makaronu, ale w granicach rozsądku. Można się łatwo połapać co do czego. I ani pół diody, nie wspominając o tranzystorach. Coś dla cierpiących na ostrą alergię na półprzewodniki :)
Załączniki
cP2170054.jpg
cP2170068.jpg
cP2170070.jpg
cP2170072.jpg
cP2170073.jpg
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Heathkit Daystrom AA-151 [zdjęcia]

Post autor: gsmok »

Podobają mi się transformatory - mam słabość do tego typu dekielków :) .
Co do "makaronu" to powiem wprost - nie podoba mi się ta plątanina - ale skoro gra dobrze to nie będę czepliwy :wink:
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Piotr pisze:W środku trochę makaronu, ale w granicach rozsądku.
gsmok pisze:Co do "makaronu" to powiem wprost - nie podoba mi się ta plątanina - ale skoro gra dobrze to nie będę czepliwy :wink:
:lol: :lol: :lol:
Dawno się tak nie uśmiałem :lol: :lol: :lol:
Chłopaki :D Wy naprawdę nie wiecie na co patrzycie ? :D
Piotrze.
Przecież ten wzmacniacz był sprzedawany w zestawie do samodzielnego montażu :)
To może spróbuj ten makaron zastąpić jakimś innym sposobem montażu :lol:
A potem najlepiej zaprezentuj dzieło jakiemuś kolekcjonerowi Heatkitów...
A takich kolekcjonerów jest sporo... I koniecznie opisz jego reakcję :lol:
gsmoku całkiem niedawno poddawałeś w wątpliwość jakąś przeróbkę w Waveteku ...
O ile pamiętam chodziło Ci wtedy o zachowanie jak największej zgodności z oryginałem :lol:
Widziałeś kiedyś manual do zestawu jakiegoś Heathkita ? ;)
( Pełny manual a nie tylko schemat ) W sieci jest tego trochę... Np tutaj:
http://www.vintageshifi.com/repertoire-pdf/Heathkit.php
Doklejam do postu kilka obrazków, jak przygotować spaghetti... Heatghetti :lol: ;)
Szukałem jakiegoś łatwo przyswajalnego materiału o historii i profilu firmy Heathkit...
Myślę, że ten filmik może będzie dla Was ciekawy:
https://www.youtube.com/watch?v=Z10fwF-ZPaY
Produkcja amatorska i dziwnie się ogląda, ale w tym przypadku - myślę, że warto :lol:

PS:
I jeszcze jeden link dla refleksji recenzującym Heatkita śmiałkom ;)
Zwróćcie uwagę z jakimi szczegółami ilustrowany jest proces montażu tego urządzenia :D
https://archive.org/stream/HeathkitHw-1 ... 7/mode/1up
Na podstawie tego dokumentu można poskładać transceiver baz jakiejkolwiek znajomości elektroniki...
Akurat skrupulatnie przemyślany i opisany sposób montażu był tym, co w największym stopniu decydowało
o sukcesach firmy Heathkit

Szkoda, że te najciekawsze kity są już dla nas właściwie nieosiągalne... Przede wszystkim z racji wysokiego pułapu cenowego ( na aukcjach)... :(
Załączniki
makaron1.jpg
makaron2.jpg
makaron3.jpg
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Haha, przyznam, że nie skojarzyłem tego faktu. Teraz dopiero przypominam sobie, że przecież oglądałem instrukcje Heathkitów. Można się z nich sporo dowiedzieć, szczególnie jeżeli robi się własne instrukcje do DIY. Może warto by było pokusić się o takie rysunki i szczegółowe opisy w kitach Haiku...? :roll:
Tak, czy inaczej, wzmacniacz trafił na stół, gdyż ma zwarty transformator zasilający. Trzeba będzie go pięknie przewinąć, przy okazji przystosowując do zasilania 230V.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

MarekSCO

Twoj post jest bardzo interesujący ale w części odnoszącej się do mnie (za Piotra się nie wypowiadam) nie widzę związku Twoich uwag a moim postem. Niezależnie od tego jaka jest geneza tego wzmacniacza - (mogę jedynie nadmienić, że wiem iż jest to zestaw do składania, choćby dlatego, że miałem w naprawie dwa różniące się sposobem montażu egzemplarze i znam podane przez Ciebie materiały, a nawet mam je zarchiwizowane w swoich zasobach na serwerze TRIODA) - mnie tak po prostu:

1. Podobają się takie dekielki do transformatorów.

2. Nie podoba mi się plątanina kabelków, która stworzył człowiek montujący ten egzemplarz.

Nie ma tutaj znaczenia kto zmontował ten wzmacniacz. Sądzę, że mam prawo do takiego subiektywnego odczucia i tylko tyle znaczył mój komentarz. Nie za bardzo więc rozumiem dlaczego tak się uśmiałeś czytając mój post :? .

ps. Staram się trzymać zasady, że gdy nie wiem o co chodzi to się nie wypowiadam na Forum. Sugestia, iż nie wiem na co patrzę troche mnie "ubodła" :? :wink:
Pozdrawiam
BKRO
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: BKRO »

Piotr pisze:(...) Może warto by było pokusić się o takie rysunki i szczegółowe opisy w kitach Haiku...? :roll:
(...)
Do Twoich instrukcji nie ma co się przyczepić - ale... instrukcja w stylu Heathkit byłaby niezwykle "klimatyczna" :)
Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Piotr
Piotr pisze:Może warto by było pokusić się o takie rysunki i szczegółowe opisy w kitach Haiku...? :roll:
Jak najbardziej ;) Jeśli oczywiście zamierzasz otworzyć kilkaset punktów serwisowych dla Twoich kitów... Po obu stronach oceanu ;)
I nie chcesz wydać fortuny na szkolenie pracowników tych punktów i pensje dla nich ;)
Ale tak na serio:
Chyba nie widziałem instrukcji do Twoich kitów... Ale często czytam Twoje posty i przeglądam i widzę jak dokumentujesz swoje konstrukcje :)
Moim zdaniem jest to sposób optymalny.
Dla mnie osobiście dużo bardziej poręczny i przyjazny od manuali heathkita...
Wyobraźmy sobie np, że chcę zapoznać się z rozwiązaniem jakie zastosował Heathkit w przemianie jednego ze swoich transceiverów...
Szukam w sieci schematu. I, jeśli znajdę, to przeglądam i jest super...
Ale jeśli nie znajdę schematu ( często opracowanego wstępnie przez zamieszczającego go radioamatora ) a cały manual Heathkita...
To jestem dopiero w połowie drogi :lol:
Bo odnaleźć interesującą mnie treść w tak opracowanym manualu, to naprawdę kawał roboty jest :lol:
I tutaj upatruję przyczyny stosunkowo małej znajomości ( w Polsce ) specyfiki strategii Heathkita...
Oczywiście poza wspomnianą już wcześniej barierą cenową...
Moim zdaniem dla krajowych producentów kitów, fakt, ze Heathkit istnieje jakby "obok" jest bardzo korzystny :)
Uważam, ze Twoje konstrukcje w żaden sposób nie ustępują analogicznym konstrukcjom firmy Heathkit...
Mało, że nie ustępują, to śmiało mogą z nimi skutecznie konkurować :D
Jednak będąc na Twoim miejscu... Nie wiem, czy pozwolił bym sobie na taką, pełną "makaronizmów ;) recenzję Heathkita...
Zwłaszcza dotykającą sedna polityki tej firmy...
Ja to widzę trochę tak:
Rozwiązania jakie stosuje Heathkit są najlepsze dla... Heathkita... Ale naprawdę najlepsze :D
Dlatego wczoraj zareagowałem na Waszą wymianę poglądów w ten sposób...
Nie tyle mnie to ubawiło, co zaszokowało ;)
Pierwsza myśl, jaka zaświtała mi w głowie to:
" Czy chłopaki wiedzą co robią" ;)

gsmok
gsmok pisze:ps. Staram się trzymać zasady, że gdy nie wiem o co chodzi to się nie wypowiadam na Forum. Sugestia, iż nie wiem na co patrzę troche mnie "ubodła" :? :wink:
:)
Zaraz tam ;) Późno pisałem ten post i będąc w szoku ;) To i nieprecyzyjnie może się wyrażałem :(
Nie zamierzałem zamieszczać niczego "bodącego" :D
To nieszczęsne: "Wy naprawdę nie wiecie na co patrzycie ? :D" w rzeczywistości miało brzmieć jak: "Nie zapomnieliście przypadkiem na co patrzycie ;) "
Ale rzeczywiście. Z tego wszystkiego nie zauważyłem, że w swojej wypowiedzi "makaron" wziąłeś w cudzysłów :oops:
A właśnie zastosowanie tego określenia wywołało moją reakcję...
gsmok pisze: Nie za bardzo więc rozumiem dlaczego tak się uśmiałeś czytając mój post :? .
Prawdę mówiąc to dlatego, ze niezbyt uważnie go przeczytałem :oops:
Jeśli rzeczywiście poczułeś się dotknięty, to serdecznie przepraszam.
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Nie poczułem się za bardzo dotknięty - dlatego umieściłem słowo "ubodłeś" w "" i na końcu dałem buźkę z przymrużeniem oka.
Miałem dzisiaj zły poranek, stąd ta moja nadpobudliwa reakcja, której teraz żałuję i przepraszam za zamieszanie :) - to się więcej nie powtórzy :oops:

Wracając do tematu - podobnie jak poprzednicy jestem pod dużym wrażeniem konstrukcji Piotra i ich opisów. Skąd on bierze tyle energii i samozaparcia aby je tworzyć :shock: Jeśli mógłbym się do czegoś przyczepić to chyba tylko do tego, że nie zamieszcza takich opisów w Galerii Triody.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Pozwolicie, że wrócę do tematu.

Otóż przedstawiony wzmacniacz serwuje kwartetowi EL84 napięcie anodowe na poziomie 380V (w zależności od wersji od 350V do 400V) przy prądzie rzędu 30-35mA na lampę. Na domiar złego rezystor katodowy jest wspólny dla wszystkich lamp, czyli kiedy jedna "odlatuje" nie jest przytrzymana prze stałoprądowe USZ w takim stopniu jak ma to miejsce przy indywidualnych Rk. Połączenie tych dwóch rzeczy spowodowało awarię lampy lub lamp, co z kolei doprowadziło do uszkodzenia transformatora zasilającego.

Wzmacniacz ma już nowy transformator, przy okazji współpracujący z siecią 230V zamiast 117V, ale problem przeciążania lamp pozostał. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem będzie wetknięcie jakiejś pancernej wersji 6P14P...
Załączniki
cP2170083.jpg
cP4020203.jpg
cP4020211.jpg
cP4020213.jpg
cP4020221.jpg
cP4020223.jpg
cP4020225.jpg
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Na razie wzmacniacz dostał komplet nowych EL84 Telamu i wrócił do domu. Zobaczymy co się stanie.
Międzyczasie zdążyłem go trochę posłuchać i muszę powiedzieć, że zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, szczególnie w połączeniu z gramofonem.
Załączniki
cP4120220.jpg
ODPOWIEDZ