Witam,
Prace nad radyjkiem trwają.
Kartofla C22 już nie ma (C23 zresztą też) - będą zastąpione KSF-ami, ale tylko jak dorwę te z białą, papierową etykietką w środku. Te typowe KSF z nadrukiem bezpośrednio na folii nie pasują mi jako docelowy element, taki styl rodem z Tarabana (nic do Tarabana, ale trochę epoki się rozjeżdżają..)
Na czas prób, co by nie katować lampy włożyłem w miejsce tych dwóch śp. kartofli MKT na 630V, docelowo pójdą tam wspomniane KSF-y. Co się okazało? Brum zmniejszył się, ale dalej jest. Teraz, żeby go wychwycić, trzeba przyłożyć ucho do głośnika - tak jak radio stoi w pokoju max ściszone to można się nabrać że jest wyłączone.Ale z uchem przy głośniku - cichutki, ale jest. W takim razie pozostał chyba jeszcze selen...
A może ja od tego radyjka zbyt wiele wymagam? Może ten cichutki brum to standard i najlepiej się do niego przyzwyczaić?
Przy okazji odkryłem dwie dziwne rzeczy:
- potencjometr jest na 680 k zamiast zgodnych ze schematem 2,2 M. Albo ktoś grzebał albo fabryka z jakiegoś powodu dała, trudno stwierdzić - luty prawidłowe, mogły wyjść z fabryki albo i serwisu, sam potencjometr z końca '65 roku - więc też nie można go wykluczyć w radiu z '67.
I jeszcze jedna rzecz: regulacja głośności nie działa płynnie. Na pierwszych 1/5 obrotu idzie płynnie od zera do cichutkego grania, nagle SKOK - i dale regulujemy aż do maxa.
Czy wymieniać na zgodny ze schematem, czy dać 680k? (stary trzeszczy tak silnie, że regenerować chyba nie ma sensu). Mam Telpoda z wyłącznikiem 2,2M, nowego, tych samych gabarytów, ale niestety wykładniczego (z literką "B") - a nie zależy mi na wkurzaniu sąsiadów radiem co ma tylko dwie opcje: "off" i "full"

Pozostaje Wolumen - Unizetu na Kolejowej niestety już nie ma...
-kartofel C20 (według schematu
http://www.fonar.com.pl/audio/schematic ... tut_2n.gif ) zamiast do rezystora R18, kondensatora rurkowego C19 i filtru p.cz. idzie do masy. Z drugiej jest wszystko OK, łączy się z rezystorem R52.
Z tego co widzę, to ten ziemniaczek nigdy nie był ruszany. Znowu ten sam dylemat: poprawiać fabrykę, czy uznać że skoro ktoś tak dał "państwowo" to miał w tym jakiś cel?
Pozdrawiam i dzięki!!!