Znalazłem na wsi baterię K-11 ZWOiB jak mniemam Zakłady Wytwórcze Oświetlenia i Baterii
A pod Halą widziałem woltomierz A-21 bodajże, nie mam jednak nazwy zakładów.
Pozdrawiam.
A-3 - Zakłady Wytwórcze Przyrządów Pomiarowych ERA
A-21 - Lumel
T-21 - Elwro
K-7 - Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii CENTRA w Poznaniu
K-10 - Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii VOLTA we Wrocławiu
K-11 - Zakłady Wytwórcze Ogniw i Baterii ELEKTRON w Starogardzie
Ostatnio zmieniony pt, 14 marca 2014, 15:05 przez Winetu, łącznie zmieniany 2 razy.
Jakiś czas temu kol. elektrit zastanawiał się czy telpod to L7 skoro ma to oznaczenie na rezystorach. Cóż, faktycznie mogłoby to być oznaczenie wewn. ale mam paczkę rezystorów nigdy nie rozpakowywanych (do teraz) gdzie L7 jest jako producent, więc chyba spokojnie możemy dodać to do listy
Pozdrawiam.
Inne gałęzie przemysłowe też w podobny sposób nazywały swoje fabryki. Potem zaczęły dostawać normalne nazwy. Np. we Wrocławiu przez długie lata produkowało silniki i prądnice M-5, później zmieniono nazwę na DOLMEL. Tych M-ów buło sporo w Polsce.
Czy to możliwe, że symbole "T-x" były używane jeszcze w 1985 roku? Kilka lat temu zdjąłem z dachu mojego bloku nieużywany dipol UKF-OIRT i na jego puszce symetryzatora jest znak "T-10" (zapewne Telmor w Gdańsku). Blok był oddany do użytku w lutym 1986.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Winetu pisze:A-3 - Zakłady Wytwórcze Przyrządów Pomiarowych ERA
A-21 - Lumel
T-21 - Elwro
Dowód na to, że w Starogardzie też kiedyś była "Centra":
Prawdopodobnie ekipa Gierka chciała zrobić zjednoczenie przemysłu bateryjnego pod nazwą "Centra". W latach 80. z tego pomysłu się wycofano i zakłady powróciły do swych starych nazw.
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
Winetu pisze:A-3 - Zakłady Wytwórcze Przyrządów Pomiarowych ERA
A-21 - Lumel
T-21 - Elwro
Dowód na to, że w Starogardzie też kiedyś była "Centra":
Prawdopodobnie ekipa Gierka chciała zrobić zjednoczenie przemysłu bateryjnego pod nazwą "Centra". W latach 80. z tego pomysłu się wycofano i zakłady powróciły do swych starych nazw.
Dowód na to że nie wgrywanie zdjęć na serwer forum powoduje problemy.
T-41 Z.W.A.T. Cokolwiek to jest Zakłady Wytwórcze Artykułów Teletechnicznych? Akcesoriów Telekomunikacyjnych?
Oznaczenie z kondensatora w radiu Aga
Pozdrawiam!
Edit:
Piotrek J. pisze:
T-9 - Zakłady Wytwórcze Aparatury Teletechnicznej w Radomiu