Witam.
O ile dobrze pamiętam to lampa GU17 jest odpowiednikiem lamp QQE03/12, 6360 i CV2798. Dane katalogowe GU17 są bardzo skąpe, proponuje więc obejrzeć dane lamp 6360 i QQE03/12, gdyż lampy te są nieporównywalnie lepiej opisane, a ponadto ich noty katalogowe zawierają komplet charakterystyk.
Romku, już przeglądałem charakterystyki innych odpowiedników .... konkretnie QQE03/12 ... lampka jest o tyle ciekawa, że ma podwójną S1 i anode oraz "pojedyńczą" katode .... wzmacniacz PP jak się patrzy no i 12W mocy ... to już coś ...
Witam.
Będąc już przy "kukułkach" - co Panowie powiedzą o QQC04/15? Mam i QQE03/12 i w/w. Z danych katalogowych (o ile dobrze wyczytałem) to podwójna tetroda. Czy da się z tego zdziałać coś sensownego?
kk84 pisze:lampka jest o tyle ciekawa, że ma podwójną S1 i anode oraz "pojedyńczą" katode .... wzmacniacz PP jak się patrzy no i 12W mocy ... to już coś ...
Ja byłbym jednak większym sceptykiem. Lampa jest typową podwójną tetrodą w.cz. i stosowało się ją kiedyś w wysoko sprawnych wzmacniaczach FM, pracujących w klasie C. Pamiętam, że w radiotelefonie FM302 nowa lampa, po idealnym zestrojeniu radiotelefonu na pasmo amatorskie 2m potrafiła oddawać do anteny nawet 18W. Ale czy nadaje się do układów audio? Nie wiem, czy jest wystarczająco liniowa, i czy w stopniu końcowym m.cz. nie będzie wykazywała tendencji do oscylacji . Najlepiej wykonaj próbę i opisz na Forum uzyskane rezultaty.
Romku, a co powiesz o GU29 .... sytuacja analogiczna ... w audio się sprawdziła (przynajmniej u mnie) ... GU50 podobnie ... w.cz. pentoda nadawcza ... a ludzie budują nawet układy SE na niej ... Także, coś w tym jest
Dziś rano udalo się odwiedzić wolumen. Krajobraz nędzy i rozpaczy wydaję się poglębiać niestety . Dresiwo, radyja, komórki i filmy wiadomej treści. Jednakże by Slawek i parę lampowych stoisk więc bylo w czym wybierać . Zanabylem 13 szt. GU17 z przeznaczeniem do "zabawy". Oczywiście nie moglem sobie darować i nie pójść do Florka na stoisko i zapytać o QQE03/12 . Pomijając fakt dobrego humoru tego Pana uslyszalem, że to dobra tetroda audio . Po powrocie do domu rozpocząlem budowe ukladu przeciwsobnego w którym lampa wspólpracuję z trafem o Raa 9,2kR. Zobaczymy co wyjdzie z tego cudaka .
P.S. Przepraszam za ortografię (litera L jak Lucja - jej brak)
kk84 pisze:Witam.
.. Oczywiście nie moglem sobie darować i nie pójść do Florka na stoisko i zapytać o QQE03/12 . Pomijając fakt dobrego humoru tego Pana uslyszalem, że to dobra tetroda audio
Pod warunkiem ze ktos slyszy jeszcze te marne 200-250MHz
Witaj kk84.Podaruj sobie wzm.PP audio na jednej QQE03.Za duży rozrzut paramertów między systemami jednej lampy.Trzeba wiele z nich przebadać żeby dobrać identyczne prądy anodowe.Zrób coś takiego.Mnie udało się ,jak do tej pory ,uzyskać około 18 W na 8 omach z wyselekcjonowanym trafem sieciowym w roli trafa wyjściowego.warto eksperymentować.HYłEND toto nie jest ,ale.Dla normalnie słyszacych-hehe-może być.Udanych eksperymentów życzę.
Lampę QQE03/12 stosują jako ersatz dla ELL80. Wymaga korekcji oporika katodowego. ELL80 była stosowana we wzmacniaczam m.cz. przeciwsobnych jak i SE stereo.
Za duży rozrzut paramertów między systemami jednej lampy
Strona 9, odnośnik 1), czyli polaryzowania każdego systemu oddzielnie . Prawdopodobnie środek zaradczy na asymetrię o której piszesz. U mnie problemów brak na szczęście. Z tej szczęśliwej 13-nastki lamp udało się wybrać te których Ia przy katalogowym punkcie pracy nie różnią się (aż tak) bardzo.
Mnie udało się ,jak do tej pory ,uzyskać około 18 W na 8 omach z wyselekcjonowanym trafem sieciowym w roli trafa wyjściowego
17W, tyle wyszło mi z układu prezentowanego w załączniku (pdf) przy pracy lamp z prądem siatki, z tym, że ja zastosowałem trafo Raa=5,5k a nie jak podaje dokumentacja dla tego ch-teru pracy 6,5k Raa.
warto eksperymentować
Owszem ...
Dla normalnie słyszacych może być.Udanych eksperymentów życzę
Dzięki opatrzności nie jestem (i nie uważam się) złotouchym. Dziękuje i wzajemnie .
Tak kk84,można te lamki polubić,spokojnie znoszą 2 x 25 mA.Mój kumpel powiedział że mam p....dolca na ich punkcie .Ale dwa wzmaki łyknął,hehe.Serdecznie pozdrawiam.