Przystawka lampowa do nasłuchu krótkofalarskiego

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Przystawka lampowa do nasłuchu krótkofalarskiego

Post autor: szewek »

Witam serdecznie, mam ładnie działające radio Romans z szerokim (13m-60m) zakresem fal krótkich. Wieczorem stroi pięknie i odbiera mnóstwo stacji na pokojowej antenie. Chciałbym samemu wykonać przystawkę lampową nasłuchującą krótkofalawców, zamierzam rozważyć czy zająć się kolejnym hobby - czy jest to możliwe dla średnio-rozgarniętego radioamatora?:). Czy ktoś z Szanownych Kolegów ma doświadczenia z taką konstrukcją związane?
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Przystawka lampowa do nasłuchu krótkofalarskiego

Post autor: fugasi »

Potrzebna Ci po prostu druga heterodyna tzw. BFO aby móc słyszeć stacje pracujące emisją jednowstegową i telegraficzne. Banalny układ, wystarczy jedna lampa np. trioda (pojedyncza), jedna cewka. Sygnał wyjściowy o czestotliwości zbliżonej do pośredniej wystarczy kawałkiem przewodu doprowadzić w pobliże ostatniego filtru p.cz/ detektora. Nie trzeba nawet nic dolutowywac (luźne sprzężenie).
Większy problem polega raczej na tym że pasma amatorskie są bardzo wąskie i niezbędne jest porządne rozciągnięcie zakresów.
Oczywiście można rozważyć także dobudowanie konwertera dla większej ilości zakresów.

Obrazek
_
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Układ może i banalny, ale może już gdzieś to opisywano w "Radioelektroniku"? Muszę chyba poszperać. Wróciłbym do czasów wczesnej młodości i skonstruował coś sprawdzonego, takiego z retro elementów...
Piotr.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Proszę, Radioamator, marzec 1962:
Załączniki
1.jpg
2.jpg
_
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

W radioamatorze 1963/kwiecień jest amatorski lampowy odbiornik krótkofalowy, a 1963/wrzesień jest lampowa przystawka do zwykłego odbiornika. Uwaga - problemem może być antena ferrytowa na wejściu. Osobiście robiłem przystawkę na 2 tranzystorach która służyła do "dalekosiężnego" odbioru stacji polskojęzycznych.
Pozdrawiam
Odbiornik z przystawką staje się odbiornikiem z podw. przemianą częstotliwości. Odpada problem z odbiciami lustrzanymi.
Jeżeli jest zainteresowanie to umieszczę skany.
Woitek
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Nie wiem jak autor, ale ja bym poprosił :)
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Poproszę i to ze wskazówkami. Radio Romans ma wejscie antenowe, nie ma anteny ferrytowej. Piotr.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

wosiu1000 pisze:W radioamatorze 1963/kwiecień jest amatorski lampowy odbiornik krótkofalowy
W "Kąciku dla początkujących". Reakcyjny na ECF82 i ECL82 z reakcją ustawioną na sztywno, przełączaną tylko "Fonia/Grafia" o ile dobrze pamiętam.
_
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: wosiu1000 »

Przepraszam, ale nie mogę wysłać jako obrazy JPG. Mgę wysłać komuś na na domowy adres. I Ten zdolny to umieści tutaj. Przepraszam!
Woitek
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

:) Skany od wosiu100

Fajny układ. Tylko mi osobiście nie podoba się ten przełącznik G/F zdecydowanie lepszy by był chyba jednak zwykły potencjometr do płynnej regulacji sprzężenia. Powód prozaiczny, lampa lampie nierówna a i wraz ze zmianą temperatury samej lampy punkt powstawania reakcji jednak się potrafi trochę zmienić.
Załączniki
Radio11.JPG
Radio22.JPG
Radio33.JPG
Radio44.JPG
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Odbiornik jest moim zdaniem trochę przekombinowany. Wzmacniacz w.cz. o którym napisano, że ma duże wzmocnienie, w praktyce może okazać się niepotrzebny, a jeśli już, to nie do wzmocnienia sygnału. Detektor z reakcją sam w sobie ma ogromne i wystarczające wzmocnienie, za to przydatna może się okazać to, że separuje detektor od anteny. To w praktyce dość delikatna rzecz - trzeba tak dobrać rodzaj i siłę sprzeżenia by nie doszło do zatkania detektora a jednocześnie żeby było słychać.
Sprzężenie to musi być symboliczne, często wystarcza umieszczenie końcówki przewodu antenowego w bezpośredniej bliskości obwodu siatki!

Przy braku wzmacniacza w.cz. możliwe jest jeszcze promieniowanie drgań przez antenę, gdy po przekroczeniu progu reakcji odbiornik staje się nadajnikiem małej mocy ale w praktyce nie stwierdziłem żeby to był problem.

Generalnie, przegladając szereg schematów publikowanych na przestrzeni dekad można zauważyć że znakomita większość odbiorników tego typu zarówno w początkach ery radia jak i pod koniec ery panowania "reakcyjniaków" to były układy typu 0-V-1 (zero wzmacniacza w.cz. - detektor z reakcją - wzmacniacz m.cz.). W pewnym momencie, gdzieś w środku dziejów "reakcyjniaków" pojawiła się większa ilość opisów konstrukcji bardziej rozbudowanych takich jak widoczny tu 1-V-2, by po pewnym czasie ustąpić pola staremu, dobremu 0-V-1, gdy okazało się że skórka nie jest warta wyprawki.

Mój najczulszy dotąd reakcyjniak (a zbudowałem już kilka) to 0-V-1 na 6N8S. O ile z innymi musiałem się trochę pobawić, by zaczęły odbierac to co chcę, to ten natychmiast po pierwszym włączeniu powitał mnie głośną melodią alfabetu Morse'a w paśmie 7MHz. Na 3 m kawałku przewodu typu LgY rozciągniętym pod sufitem.
_
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

A jak z selektywnoscią? W końcu dzięki temu dodatkowemu wzmacniaczowi w.cz albo jak piszesz raczej separatorowi uzyskujemy dodatkowy obwód strojony. Teoretyzuje, kilka reakcyjnych odbiorników już polutowałem, ale zawsze 0V1 lub 0V3
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

To jeden z nielicznych (na palcach jednej ręki...) schematów odbiorników amatorskich w których wzmacniacz w.cz. jest przestrajany. W dziesiątkach innych które były publikowane jeśli już występował, to był aperiodyczny.
_
Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Dzięki Koledze wosiu1000, który przesłał mi skan publikuję schemat przystawki z "Radioamatora".
Pozdrawiam,
Piotr.
Załączniki
Radio2-1.jpg
Radio2-2.jpg
Przystawka na lampie ECF82
Przystawka na lampie ECF82
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Moim zdaniem warto by było użyć do tego celu lampy PCF801 o większym nachyleniu, zmieni się jednak układ oscylatora ze względu na wspólne wyprowadzenie obu katod.
Ratujmy stare tranzystory!
ODPOWIEDZ