TESLA 4211U-1 Palą sie cewki transformatora WN

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

TESLA 4211U-1 Palą sie cewki transformatora WN

Post autor: ludowicz »

Mam w swojej kolekcji jeden telewizor - TESLA 4211U-1
Dwa lata temu go uruchomiłem i nawet działał :-)
Włączałem go okazjonalnie, tak tylko aby sie elektrolity naładowały, elementy wygrzały, styki przetarły.
Jednak zauważyłem że po np 30 min. pracy zaczyna coś śmierdzieć, okazało sie że smrodek wydobywa sie z cewek powielacza. Po jakimś roku (kilkanaście razy włączałem TV na 30-60 min w odstępach kilkudniowych) Padł transformator WN, okazało się że przepaliła się jedna z cewek na transformatorze WN.
Kupiłem gdzieś druga taka tesle i przełożyłem z niej transformator. TV zaczął działać ale teraz znowu czuje ten smrodek.
Wygląda na to ze któreś z uzwojeń sie grzeje i raczej jest to spowodowane czynnikiem poza samym trafo WN. Nie chce spalić tego drugiego trafo bo teraz znalezienie kolejnego dawcy jest prawie nieosiągalne.
Moja wiedza w kwestii pracy transformatora WN jest praktycznie zerowa więc liczę na Waszą (jak zwykle celną) pomoc.
Co może powodować przegrzanie jednej lub kilku cewek transformatora WN, co sprawdzić/wymienić.
Spalone trafo wyglądało tak że cewki nawinięte na karkasie jakby spuchły, widać to wyraźnie bo w miejscu gdzie przechodzi przewód (pojedynczy w tym TV) żarzenia DY86 jest wyraźna bruzda. Poza tym papier nasączony żywicą jest brązowy od przegrzania, jedynie jest jaśniejszy pod pętlą żarzenia.
Nie wiem która cewka się przepaliła bo niestety gdzieś mi się zawieruszył ten stary trafo 

Dla ułatwienia załaczam kawałek schematu.

Pozdr
SL
Załączniki
powielacz.jpg
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: TESLA 4211U-1 Palą sie cewki transformatora WN

Post autor: TELEWIZOREK52 »

ludowicz pisze:okazało sie że smrodek wydobywa sie z cewek powielacza.
A gdzie tam jest powielacz?? W pierwszej kolejności sprawdziłbym stabilizację w/n.
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

No wiem że nie ma powielacza - to tak z rozpedu :-)
A jak to sprawdzić ? (te stabilizację)
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Panowie, mam prośbę, kolega który przewija mi ten uszkodzony transformator mówi że pętla żarzenia diody nie nadaje się już do użycia - chodzi o ten gruby przewód, w tesli jest jeden zwój a w polskich były tam trzy zwoje (zależy od diody). Czy ktoś z kolegów ma taki transformator (np. uszkodzony) ale z dobrą pętlą ?
Będę wdzięczny za pomoc.
SL
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: romanradio »

jeśli masz inną pętlę żarzenia z 3-ma zwojami-możesz zastosować lampę wn EY86,zamiast DY 86,nic się nie zmieni.Jeśli podstawka lampy wn w tym TV ma dostęp do wyprowadzeń od spodu(nie jest w zalewie),to zastosuj kabel wn z jakiegokolwiek złomowego TVC,są lepsze mają dużo większą wytrzymałość napięciową,przy mniejszej średnicy
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
Awatar użytkownika
ludowicz
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Tak właśnie chcę uczynić. Kolega AZ12 już się zadeklarował za co mu dziękuję ;-)
ODPOWIEDZ