Temp. pracy lampy GK71 ?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

noel
15...19 postów
15...19 postów

Temp. pracy lampy GK71 ?

Post autor: noel »

Jaka może być MAX temp. pracy lampy GK71 ?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Temp. pracy lampy GK71 ?

Post autor: gsmok »

Co rozumiesz przez temperaturę pracy: temperaturę otoczenia, w której pracuje lampa czy też temperaturę szklanej bańki, czy też temperaturę do jakiej nagrzewają się jej poszczególne elementy wewnętrzne np. anoda.
Jeśli chodzi o temperaturę otoczenie, to zgodnie z danymi katalogowymi ta lampa może pracować w zakresie temperatur od -10 do 55 stopni. Co do pozostałych temperatur, to nie znalazłem takowych w danych katalogowych - a tylko takie dane wydają się wiarygodne. Nie polegałbym na różnych "epokowych doniesieniach" podawanych na różnych forach dyskusyjnych.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
noel
15...19 postów
15...19 postów

Oczywiście nie chodzi o temp. otoczenia a nagrzewania sie lampy.
Moja badana pirometrem podczas nadawania grzeje sie 260 st.C a może nawet więcej.
W żadnej nocie czy opisie nie ma podanej tej temp. stąd moje pytanie.

A przy okazji zadam jeszcze pytanie czy anoda wew. podczas nadawania może się lekko zaczerwiniać-nagrzewać czy nie ?
Pt31
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Pt31 »

Anody lamp nadawczych mogą się czasem zaczerwieniać choć lepiej tego unikać bo może to doprowadzić do zagazowania lampy i tym samym do jej zniszczenia.
Pozdrawiam, Bartosz Przybycień.
SP8-05-030
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Ustalając punkt pracy najlepiej kierować się (obok napięć i prądów niezależnie) podanymi przez producenta maksymalnymi wartościami mocy admisyjnych- w tym wypadku dla anody i siatki drugiej.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Witam.
noel pisze:Oczywiście nie chodzi o temp. otoczenia a nagrzewania sie lampy.
Moja badana pirometrem podczas nadawania grzeje sie 260 st.C a może nawet więcej.
Do produkcji lamp odbiorczych i małych mocy stosowane są tzw. szkła "miękkie" (sodowo-krzemowe lub ołowiowo-krzemowe). W lampach tych temperatura balona teoretycznie nie powinna przekraczać 200°C (temperatura odprężania 425-550°C, mięknienia już od 600°C). W nocie aplikacyjnej popularnej rosyjskiej pentody małej mocy typu 6P14P możemy znaleźć informacje, że temperatura szkła nie powinna przekraczać 220°C.
Do produkcji balonów lamp nadawczych i większej mocy używa się szkła "twardego". Przeważnie jest to szkło boro-krzemowe (molibdenowe, fernico /zwane też kowarowym/, wolframowe..). Szkła "twarde" mogą wytrzymywać wyższe temperatury (temperatura odprężania 500...600°C, mięknienia 700...800°C). Lampy zamknięte w bańkach z takiego szkła mogą wytrzymywać nawet ponad 400°C. Przeglądając noty katalogowe lamp średniej mocy możemy znaleźć informacje, że temperatura szkła w tych lampach może normalnie osiągać 260°C (np. pentoda 6P45S, trioda "diabełek" 6S33S..). Temperatura szkła dla maksymalnej mocy traconej w lampie zależna jest również od budowy lampy - mniejsza gabarytowo od 6S33S trioda 6S41S, mająca dwukrotnie mniejszą moc maksymalną i dużo mniejszą powierzchnię bańki, rozgrzewa się do temperatury o 10°C wyższej, czyli osiąga 270°C. Jeżeli wzrasta temperatura otoczenia, rośnie również temperatura szkła lampy, lecz wówczas skróceniu ulega też czas życia lampy. 6S33S może pracować do 100 godzin w temperaturze otoczenia 100°C z temperaturą balona 300°C..
Zerknąłem do katalogu lamp nadawczych średniej i dużej mocy. Dla lampy GU81 znalazłem następujące informacje dotyczące maksymalnych temperatur:

Temperatura końcówek - do 200°C
Temperatura bańki - do 350°C
Temperatura cokołu - do 150°C

W katalogu znajdują się również informacje dotyczące prawidłowej eksploatacji lamp nadawczych małej, średniej i dużej mocy (instalowanie, chłodzenie, żarzenie, włączanie i wyłączanie poszczególnych napięć). Jeżeli jest ktoś zainteresowany tymi informacjami, mogę w wolnym czasie zrobić zdjęcia i zamieścić je na naszym Forum.

:arrow: noel
Jeżeli obawiasz się o trwałość lampy, zastosuj mały i cichy wentylator o odpowiedniej wydajności. Z nim trwałość lampy na pewno ulegnie wydłużeniu. W lampach z katodami wolframowymi torowanymi nawęglanymi bardzo ważne jest również zapewnienie stabilnego napięcia żarzenia (jego wartość jest bardziej krytyczna niż w lampach z katodami tlenkowymi).

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
noel
15...19 postów
15...19 postów

Romekd pisze:Witam.
noel pisze:Oczywiście nie chodzi o temp. otoczenia a nagrzewania sie lampy.
Do produkcji lamp odbiorczych i małych mocy stosowane są tzw. szkła "miękkie" (sodowo-krzemowe lub ołowiowo-krzemowe). W lampach tych temperatura balona teoretycznie nie powinna przekraczać 200°C (temperatura odprężania 425-550°C, mięknienia już od 600°C). W nocie aplikacyjnej popularnej rosyjskiej pentody małej mocy typu 6P14P możemy znaleźć informacje, że temperatura szkła nie powinna przekraczać 220°C.
Do produkcji balonów lamp nadawczych i większej mocy używa się szkła "twardego". Przeważnie jest to szkło boro-krzemowe (molibdenowe, fernico /zwane też kowarowym/, wolframowe..). Szkła "twarde" mogą wytrzymywać wyższe temperatury (temperatura odprężania 500...600°C, mięknienia 700...800°C). Lampy zamknięte w bańkach z takiego szkła mogą wytrzymywać nawet ponad 400°C. Przeglądając noty katalogowe lamp średniej mocy możemy znaleźć informacje, że temperatura szkła w tych lampach może normalnie osiągać 260°C (np. pentoda 6P45S, trioda "diabełek" 6S33S..). Temperatura szkła dla maksymalnej mocy traconej w lampie zależna jest również od budowy lampy - mniejsza gabarytowo od 6S33S trioda 6S41S, mająca dwukrotnie mniejszą moc maksymalną i dużo mniejszą powierzchnię bańki, rozgrzewa się do temperatury o 10°C wyższej, czyli osiąga 270°C. Jeżeli wzrasta temperatura otoczenia, rośnie również temperatura szkła lampy, lecz wówczas skróceniu ulega też czas życia lampy. 6S33S może pracować do 100 godzin w temperaturze otoczenia 100°C z temperaturą balona 300°C..
Zerknąłem do katalogu lamp nadawczych średniej i dużej mocy. Dla lampy GU81 znalazłem następujące informacje dotyczące maksymalnych temperatur:

Temperatura końcówek - do 200°C
Temperatura bańki - do 350°C
Temperatura cokołu - do 150°C

W katalogu znajdują się również informacje dotyczące prawidłowej eksploatacji lamp nadawczych małej, średniej i dużej mocy (instalowanie, chłodzenie, żarzenie, włączanie i wyłączanie poszczególnych napięć). Jeżeli jest ktoś zainteresowany tymi informacjami, mogę w wolnym czasie zrobić zdjęcia i zamieścić je na naszym Forum.

:arrow: noel
Jeżeli obawiasz się o trwałość lampy, zastosuj mały i cichy wentylator o odpowiedniej wydajności. Z nim trwałość lampy na pewno ulegnie wydłużeniu. W lampach z katodami wolframowymi torowanymi nawęglanymi bardzo ważne jest również zapewnienie stabilnego napięcia żarzenia (jego wartość jest bardziej krytyczna niż w lampach z katodami tlenkowymi).

Pozdrawiam,
Romek

Romku dzięki za wywód - ta lampa jest chłodzona wentylatorem takim jak w zasilaczu PC-ta/lub na radiatorze CPU który dmucha od tyłu a ja pirometrem pierzyłem po drugiej stronie jakby od przodu . Z tego co napisałeś wnioskuje że to chwilowe nagrzanie tej lampy-szkła bańki do temp. ok. 240-260 st.C nie powinno być jakoś szczególnie szkodliwe [i nie chodzi mi tu o trwałeść lampy] - czy tak ?
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Dokładnie tak. Przy tak dużej mocy admisyjnej i wyprowadzeniu anody (grafitowej) na górze balona, szkło musi wytrzymywać wysokie temperatury. Poza tym grafitowa anoda dobrze znosi chwilowe przeciążenia i może się przy tym lekko "rumienić", byle nie za mocno.. :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=MliTGLaGSOI

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
noel
15...19 postów
15...19 postów

heh...... fajny ten filmik ale oczywiście u mnie nie ma żadnego iskrzenia lub coś w tym stylu :P
ODPOWIEDZ