Potrzebuję do wyposażenia odbiornika DMTL-202 w taki "zestaw". Lubie mieć kompletne urządzenia

Pozdrawiam.
PS. DMTL-202 to dziwny sprzęt, dlatego im dziwniejsze ustrojstwo tym ciekawsze!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
O, nie wiedziałem że Tonsil produkował coś takiego samodzielnie, przed nabyciem licencji. Jak te głośniki wypadają pod względem brzmienia?Tomek Janiszewski pisze:zastosowano przedlicencyjne szambopompy GDN16/10 w odlewanych koszach na resorach z dętki od rowera
Tym zabytkom polskiej myśli technicznej poświęcony był cały temat:fugasi pisze:O, nie wiedziałem że Tonsil produkował coś takiego samodzielnie, przed nabyciem licencji
Autor chwalił je bardzo opierając się na własnych wrażeniach słuchowych, ja natomiast miałem okazję porównać je przy pomocy pomiarów T-S z licencyjnymi następcami. Rezonans swobodny (fs) wypada nieco niżej, na korzyść szambopomp (poniżej 40Hz wobec ok. 50Hz, mniejsza jest też rezystancja drutu przy tej samej impedancji znamionowej 8 omów (6,6 oma dla GDN16/10, 7,2 oma dla GDN16/15 lub GDS16/15 co wskazywałoby na mniejszą dobroć (QTS) starszego głośnika, co też jest korzystne. Ale trudno jest obiektywnie porównywać brzmienie gdy coś uporczywie pierdzi. Okazało się jednak że pierdzi nie sam głośnik, lecz dziurka przy śrubie mocującej GDW6,5/1,5, powstała wskutek wyłupania kawałka sklejki. Oczywiście zakleiłem ją, ale kolumna nadal jest kompletnie nieszczelna, trzeba pewnie będzie uszczelnić styk głośników z płytą czołową przy użyciu silikonu. Okazało się ponadto że nie ma sensu wypychać całkowicie kolumny gąbką, bowiem już przy częściowym wypełnieniu (takim aby tylko drewniane ścianki były osłonięte) tłumienie zespołu (QTC) bliskie jest wartości 0,7, granicznej przy jakiej ujawnia się rezonans. Co innego te najmniejsze kolumny z GDS-ami: tam wstępne pomiary QTC wskazują na celowość ich całkowitego wypełnienia, i tam jednak dominujący wpływ na parametry ma nieszczelność: tym razem powstała wskutek zbyt płytkiego wpuszczenia nakrętki w płytę czołową. I to będę musiał niebawem naprawić.Jak te głośniki wypadają pod względem brzmienia?
Żebym tylko coś wiedział...Tomek Janiszewski pisze:A mógłbyś coś więcej napisać o tej kolumnie?