Przedwzmacniacz gramofonowy na ECC88

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Przedwzmacniacz gramofonowy na ECC88

Post autor: Seyv »

Na wstępie chciałbym wszystkich przywitać. Od jakiegoś czasu zainteresowałem się techniką lampową. Użytkuję wzmacniacz oparty na lampach KT88 (konstrukcja DIY niestety nie moja). Ponieważ kiedyś interesowałem się elektroniką i posiadam skromny warsztat postanowiłem się douczać i coś zmajstrować samemu.
Pomyślałem, że na pierwszy ogień pójdzie przedwzmacniacz gramofonowy. Wybrałem konstrukcję zaczerpniętą stąd - http://skarabo.net/sid-21-prea-riaa.htm
Dysponuję dwiema lampami ECC88 więc chciałbym dostosować ten projekt do tych lamp.
Wykonałem już zasilacz Uż - 6,3 V i Ua - 94V. Czy może mi ktoś pomóc w doborze rezystancji R04, RR11, R03, R10?
Poniżej wklejam schemat Obrazek
Jak można posłużyć się programem ECCLAB by określić te rezystancje wartości?
Czy po wybraniu "Układu o dużej amplitudzie" i rodzaju lampy mogę przyjmować wartości z tego programu?
Próbowałem coś samemu powyliczać ale jestem z tych co wiedzą, że dzwoni ale nie wiadomo jeszcze w którym kościele. :)
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Przedwzmacniacz gramofonowy na ECC88

Post autor: Piotr »

Lampy są stosunkowo tanie, nie ma sensu dopasowywać układu do aktualnie posiadanych lamp.
W przedwzmacniaczu gramofonowym potrzeba dużego wzmocnienia. Nawet dwie ECC83 z tego schematu to trochę mało, a ECC88 to stanowczo za mało. Do takich układów z łatwodostępnych lamp najlepiej nadają się ECC83 i EF86.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Trochę się uparłem, tym bardziej, że widziałem wzmacniacze gramofonowe złożone na ECC88. Przeliczyłem rezystory i na anodę dałem 12k a na katodę 240 ohm. Zasiliłem układ 94 V i to trochę mało bo po włączeniu napięcie spada do 44 V. Siatkę polaryzuję napięciem -0,8V. Układ przy takich parametrach osiąga wzmocnienie ok 200x (teoretycznie można by wycisnąć 900x). To wystarczy aby podnieść sygnał z 4 mV do 0,8V. Biorąc pod uwagę że sygnał z wkładki MM to 2,5-10 mV takie wzmocnienie powinno spokojnie wystarczyć.
Obecnie testy prowadzę za pomocą generatora o oscyloskopu. Na dniach będę miał gramofon i zobaczymy jak to ma szanse zabrzmieć.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

Jestem już po testach z gramofonem. To gra :D i to jak :shock: . Wzmocnienie jest ok. Jakby jeszcze trochę wycisnąć więcej i do wkładek MC by wystarczyło. No i NIC nie szumi. Polecam ten układzik. Z lampkami Ecc88 sprawuje się naprawdę świetnie.
stepa
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: stepa »

Tak więc mój głos leniucha:daj gotowy schamat z zastosowanymi wartościami.Długo już chodzi mi po głowie lampowy preamp gramofonowy - ostatnio skłaniam się na układ z lampą EF86 - ale Twój układzik też jest interesujący.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
saico

Post autor: saico »

Jeśli ktoś chce coś takiego zmajstrować, to akurat mam na sprzedaż 4 nowe lampy ECC88 Tesli.
Seyv
10...14 postów
10...14 postów

stepa pisze: Tak więc mój głos leniucha:daj gotowy schamat z zastosowanymi wartościami.
Ależ wszystko jest podane :) w linku z pierwszego postu opis przedwzmacniacza z listą elementów (na lampy ECC83). To co trzeba wymienić to rezystory R4, R11, R3 , R10 i R8 - ich wartości podałem wyżej (R8 można dać 1K). I oczywiście dostosować napięcie żarzenia i anodowe. To zrobisz na zasilaczu. Jeśli napięcie żarzenia po wyjściu z mostka będzie miało ok 9V-12V to można wykorzystać układ ze stabilizatorem jeśli mniej dostosujesz go rezystorem (0,5-2 omów). Napięcie anodowe dostosujesz diodami Zenera (obecnie bez lamp napięcie anodowe to ok 125V po włożeniu lamp jego wartość to 60V i napięcie siatki -1,3V). Opis zasilacza (z wartościami elementów) również w linku w pierwszym poście. Układ spokojnie wystarcza do wkładek MM. Ważna rzecz to uziemienie masy przedwzmacniacza. Jest ono konieczne bo inaczej są szumy i całość nie brzmi dobrze. Watro więc zacząć od sprawdzenia czy w gnieździe ono występuje (jego rezystancja powinna być oczywiście niska). Trzeba też dać większe radiatory na mofsecie i stabilizatorze bo dobrze się grzeją. Dobrze wykonany i podłączony przedwzmacniacz gra dynamicznie, równo i "wyciąga" z winyla co tylko się da. U mnie współpracuje on ze wzmacniaczem lampowym i efekt jest naprawdę świetny. Dopiero teraz tak naprawdę odkryłem "magię" winyla.
ODPOWIEDZ