Rozpoznanie modelu radia, dokładniej 2.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Rozpoznanie modelu radia, dokładniej 2.
Witam wszystkich chciałbym wam zaprezentować moje dwa nowe nabytki ale niestety jedno nie ma tylnej ścianki a drugie to philips ale nie znam modelu :\
Re: Rozpoznanie modelu radia, dokładniej 2.
To drugie to EAK 65/51WKSA http://www.radiomuseum.org/r/eak_6551wksa.html. Ma nieoryginalną skalę.
Dzięki kolego. A drugie radio to philips milano 478 ter.
Zabrałem się za rozkręcenie tego philipsa i zobaczyłem że brak oznak myszy ale brakuje jednej lampy. Chciałbym je naprawić ale niestety mam mało doświadczenia w tym czy może któryś z kolegów służył by mi dobrą radą od czego mam zacząć. I pochwalę się że za oba te radia zapłaciłem 150 zł. A mam jeszcze do kupienia dwa pioniery, jeden jest w bakelicie a drugi w drewnie, światowida i 5 innych ale nazw nie pamiętam za 350 zł. Dodam jeszcze na koniec że pionier w drewnie świeci i coś tam szumi;) I jeśli możecie to oceńcie czy mi się opłacało i będzie opłacać zabrać resztę. I tak te radia zostaną w mojej kolekcji. Pozdrawiam Kamil
Zabrałem się za rozkręcenie tego philipsa i zobaczyłem że brak oznak myszy ale brakuje jednej lampy. Chciałbym je naprawić ale niestety mam mało doświadczenia w tym czy może któryś z kolegów służył by mi dobrą radą od czego mam zacząć. I pochwalę się że za oba te radia zapłaciłem 150 zł. A mam jeszcze do kupienia dwa pioniery, jeden jest w bakelicie a drugi w drewnie, światowida i 5 innych ale nazw nie pamiętam za 350 zł. Dodam jeszcze na koniec że pionier w drewnie świeci i coś tam szumi;) I jeśli możecie to oceńcie czy mi się opłacało i będzie opłacać zabrać resztę. I tak te radia zostaną w mojej kolekcji. Pozdrawiam Kamil
- zagore1
- 2500...3124 posty
Na początek zrób prosty układ z żarówką 60W/230W.belonek13 pisze:Dzięki kolego. A drugie radio to philips milano 478 ter.
Będziesz potrzebował przedłużacza dwużyłowego , oprawkę do żarówki z przewodami , żarówkę 60W/230V.
Przecinasz jeden przewód przedłużacza, do przeciętych przewodów lutujesz przewody od oprawki żarówki , ładnie izolujesz i wkręcasz żarówkę.
Całość możesz przymocować do ściany, lub do jakiejś płyty meblowej.
Jest to prosty i tani układ, a zabezpiecza przed spaleniem transformatora w radioodbiorniku, oraz pozbawieniem prądu sąsiadów...
Ostatnio zmieniony wt, 18 listopada 2014, 14:15 przez zagore1, łącznie zmieniany 1 raz.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Polecam ten poradnik: http://www.stareradia.pl/theory/repairindex.html napisany przez Szanownego Kolegę Tomasza. Znajdzie tam Szanowny Kolega wszystko co niezbędne 

A zadam jeszcze jedno pytanie co robić z obudową zostawić ją w oryginale czy remontować?
Najlepiej obudowę zachować w oryginale. Jeżeli obudowa nie rozkleja się, nie odłazi z niej fornir, nie ma głębokich rys, nie ma w niej korników, ani dziurek po ich obecności, to wystarczy wypolerować i zostawić. Lepszy zawsze oryginał