Zrobiłem swego czasu ten wzmacniacz, jest to całkiem udana konstrukcja.
Standardowy tone stack zapewnia ładny clean, a przester na led'ach jest bardzo uniwersalny.
Nikt Ci nie karze rozkręcać na maksa Volume, a zapas mocy zawsze lepiej mieć
Jak się upierasz to w miejsce TDA2030 zawsze możesz wstawić LM386
Z tranzystora na wejściu powinieneś zrobić wzmacniacz a nie tylko wtórnik, wtedy to będzie miało jakiś sens...
Robisz płytkę czy składasz na pająka, bo nie rozumiem poco te elementy poza płytką?
W symulacji wychodzi coś takiego, dla sygnału z gitary na poziomie 400mV na Volume jest 160mV - LM386 potrzebuje 400mV by się wysterować na maksa. Przy twoim rozwiązaniu na Volume jest 30mV...
thn.technik pisze:Zrobiłem swego czasu ten wzmacniacz, jest to całkiem udana konstrukcja.
Standardowy tone stack zapewnia ładny clean, a przester na led'ach jest bardzo uniwersalny.
Nikt Ci nie karze rozkręcać na maksa Volume, a zapas mocy zawsze lepiej mieć
Jak się upierasz to w miejsce TDA2030 zawsze możesz wstawić LM386
W powyższym układzie końcówka (tda2030) ma bootstrap na wejściu, IMO raczej sensowniejsze byłoby po prostu zmniejszenie wartości mostka narwy do wartości "półprzewodnikowych".
Dziękuję za przeniesienie.
Nie robiłem jeszcze płytki, tak na sprawdzenie zrobiłem połączenia elementów.
Eagla kiedyś sprawdzałem, lecz jestem za cienki. Bazy po niemiecku albo angielsku i zanim wybiorę jakiś element to dzień mija
Może lepiej mazakiem zacznę rysować płytki?
Najlepiej było by zrobić tak jak jest w oryginale, z 1 potkiem barwy, lecz uparłem się na 3 stopniową.
A połączenie Marshalla z końcówką LM386 ?
Bez wartości tylko poglądowo. Mam pytanie przeglądałem 2 karty scalaka LM1458 i doczytałem się różnych wartości napięcia 5 i 25V .
Jakim napięciem zasilać LM?
Dać tak jak LM386 9V ?
Marszałka musisz zasilić napięciem symetrycznym około +15,0,-15, czyli potrzebujesz trafa 230/2x12V
Jeśli chcesz połączyć marszałka preamp z LM386, to z marszałka musisz wziąć wszystko razem z korektorem i Volume, a zamiast scalaka TDA2030 wstawić LM386.
Nie rozumiem czemu się tak uparłeś na tego LM386 - to jest układ dobry do zabawkowych organków lub żeby zrobić efekt PurplePlexi a nie wzmacniacz do gitary...
Jednym z lepszych układów "swoich czasów" był UL1481 i jego odpowiednik TBA810.
Przy 6V ma 1W, przy 9V-2,5W, 14V-6W. Cały kit NE011 (płytka, elementy) kupisz za 30zł z przesyłką.
Ale dla Ciebie to chyba będzie odpowiedni TDA7056 - 3W, lub jego mniejszy kolega TDA7052 - 1W
Minimum elementów zewnętrznych