Engl Fireball E625 - problem z biasem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 4 posty
Engl Fireball E625 - problem z biasem
Witam
Mam następujący problem otóż w moim englu postanowiłem wymienić lampy mocy. Bias ustawiłem za pomocą sondy do badania prądu spoczynkowego. Chciałem zobaczyć czy na drugiej lampie jest też zbliżony prąd jak w poprzedniej lampie i tu ku mojemu zaskoczeniu była spora różnica tj. na jednej miałem 42mA (wg. tabeli webera) a na drugiej około 34mA.
Tu pojawia się moje pytanie na co mam zwrócić uwagę? Może zrobić osobną regulację biasu dla każdej lampy 6l6?
ps. w załączniku znajduje się schemat wzmacniacza.
Pozdrawiam
Mam następujący problem otóż w moim englu postanowiłem wymienić lampy mocy. Bias ustawiłem za pomocą sondy do badania prądu spoczynkowego. Chciałem zobaczyć czy na drugiej lampie jest też zbliżony prąd jak w poprzedniej lampie i tu ku mojemu zaskoczeniu była spora różnica tj. na jednej miałem 42mA (wg. tabeli webera) a na drugiej około 34mA.
Tu pojawia się moje pytanie na co mam zwrócić uwagę? Może zrobić osobną regulację biasu dla każdej lampy 6l6?
ps. w załączniku znajduje się schemat wzmacniacza.
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- engl-fireball-amplifier-schematic_new.pdf
- (439.37 KiB) Pobrany 291 razy
Re: Engl Fireball E625 - problem z biasem
widać lampy nie stanowią tzw pary i mają inne charakterystyki. W tym wypadku tylko oddzielnie ustawiany bias załatwia sprawę.
-
- 4 posty
Lampy kupiłem sparowane dlatego mnie to zdziwiło. Postanowiłem zamienić lampy miejscami i o dziwo prądy były prawie takie same czyli około 42mA. Załatwiłem na szybko do testu kilka par lamp i objaw był taki sam tzn w jednym sokecie prąd był zawsze mniejszy. lampę z inwertera tez zamieniłem - tez był taki sam objaw.
-
- 250...374 postów
Powodem może być o to iż lampy dobierane są zazwyczaj przy napięciu 200V a nie 450V jak w twoim wzmacniaczu. Jak zamawiasz nowe lampy to musisz zaznaczyć że dobrane mają być przy pracy z danym napięciem.
Z drugiej strony rozrzut parametrów rzędu 9mA to całkiem sporo...
Z drugiej strony rozrzut parametrów rzędu 9mA to całkiem sporo...

- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Ja ostatnio jak kupowałem parkę 6l6 Sovteka w Amptone to dostałem rozjechane wyniki o 10-11mA
oczywiście uwzględniono reklamacje i teraz po wymianie różnica wynosi około 1mA. Także czasem po prostu się zdarzają buble.

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
- kciuq
- 1250...1874 posty
Ale kolego Recon jakie buble, albo lampy są dobierane albo nie.
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
- Recon
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Źle dobrana para sprawnych lamp - produkt bubel 

Pozdrawiam
Paweł K.
Paweł K.
Kto zatem sprzedaje dobrze dobrane?
-
- 250...374 postów
http://sklep.lampyelektronowe.pl - Ja kupuje tutaj i nie mam żadnych zastrzeżeń. Jak zaznaczysz jakie chcesz lampy to przy zamówieniu napisz z jakim prądem anodowym będą pracować i dobiorą je jak trzeba.
- czapa tranzystor
- 500...624 posty

Źle zrobiona kopia

Lampy elektronowe, polecam sklep kupiłem raz lampy do labogi i nie żałuję.
Co znowu za ,,kopia''?
-
- 125...249 postów
To znaczy po zamianie lamp miejscami problem ustąpił? Czy w jednym gnieździe ( zawsze tym samym) był problem niezależnie od tego jakie lampy tam siedziały.puffmajster pisze: Postanowiłem zamienić lampy miejscami i o dziwo prądy były prawie takie same czyli około 42mA. Załatwiłem na szybko do testu kilka par lamp i objaw był taki sam tzn w jednym sokecie prąd był zawsze mniejszy.
-
- 4 posty
Witam wszystkich. Po długim czasie zabrałem się za zrobienie osobnego biasu dla każdej lampy. Wszystko działa ja powinno 

Tak zgadza się, lecz jak zamieniałem miejscami lampy to różnica miedzy nimi zmniejszala, z drugiej strony nie miałem pewności czy lampy są rzeczywiście dobrze "sparowane".endrju pisze: puffmajster napisał(a):
Postanowiłem zamienić lampy miejscami i o dziwo prądy były prawie takie same czyli około 42mA. Załatwiłem na szybko do testu kilka par lamp i objaw był taki sam tzn w jednym sokecie prąd był zawsze mniejszy.
To znaczy po zamianie lamp miejscami problem ustąpił? Czy w jednym gnieździe ( zawsze tym samym) był problem niezależnie od tego jakie lampy tam siedziały.
-
- 125...249 postów
Czyli nie ma pewności że to wina lamp. Pytałem z ciekawości gdyż mam na warsztacie a właściwie na półce wzmacniacz Marshall JCM600 , który brumi na kanale przesterowanym i miał być zrobiony na sprzedaż . Właściciel gdy podał cenę to wzmacniacz został u mnie , lecz jeszcze do niego nie podchodziłem. Ciekawostką jest to że prąd spoczynkowy lampy ( no właśnie jak je nazwać.. ) prawej czy też dolnej na schemacie jest mniejszy o ok. 10 mA względem drugiej lampy. Problem dotyczy tylko tego gniazda, a nie lamp które tam wkładałem.