Witam.
Piotr pisze:Czekam jeszcze na diody Schottky, może wystarczą i uda się użyć 7806 bez podwajania.
Uzyskanie wystarczającego napięcia dla LM7806 może być trudne, nawet przy wykorzystaniu w mostku diod Schottky'ego. Z ciekawości przeprowadziłem szybkie pomiary, używając transformatora TS50/5/676 (ze starego radia lampowego), diod Schottky'ego o maksymalnym prądzie 40 A, wymontowanych z komputerowych zasilaczy ATX, i kondensatora o pojemności 10000 μF/40 V. Transformator bez obciążenia daje na jednym z wyjść ok. 7,1 V przy napięciu zasilającym 230 V. Oczywiście przebieg napięcia w sieci 230 V daleki był od sinusoidalnego i podobny przebieg uzyskałem również na wyjściu transformatora. Wyglądał on tak:
Połączyłem układ w "pająku" i obciążyłem wyjście filtru prądem o natężeniu 1 A. Wartość skuteczna napięcia na uzwojeniu wtórnym spadła do ok. 6,64 V. Przebieg na wyjściu transformatora odkształcił się jeszcze bardziej i wyglądał następująco:
Napięcie na przewodzących diodach osiągało w szczytach ok. 0,3 V, przy czasie włączenia diody 3,1 ms:
Napięcie na wyjściu prostownika, po uwzględnieniu składowej tętnień spadało do 7,26 V, czyli od wartości potrzebnej do żarzenia lamp było wyższe o zaledwie 1 V. W tych warunkach napięcie stabilizowane 6,3 V dałoby się uzyskać jedynie przy zastosowaniu stabilizatora typu "Low Dropout"..:
Składowa tętnień na kondensatorze:
Następnie zwiększyłem prąd obciążenia prostownika z filtrem do 2,5 A. Napięcie na wyjściu uzwojenia wtórnego transformatora spadło, uzyskując wartość skuteczną 6,04 V:
Spadki na diodach w stanie przewodzenia wzrosły tylko nieznacznie:
Czasy włączania się diod również nieznacznie wzrosły:
Mocno wzrosła składowa tętnień na kondensatorze, składowa stała spadła, przez co stabilizacja napięcia na wartości 6,3 V przy wykorzystaniu jakiegokolwiek stabilizatora stała się niewykonalna:
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .