Wzmacniacz SE 6P1P-EW

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Wzmacniacz SE 6P1P-EW

Post autor: Tomek Janiszewski »

Trzy stopnie obięte sprzężeniem zwrotnym to proszenie się o niestabilność. Lepiej objąć sprżężeniem stopnień drugi i końcowy (doprowadzając USZ do katody triody, jak obecnie tylko trzeba wówczas pamiętać o zamianie końcóek uzwojenia wtónego transformatora aby sprzęzenie było nadal ujemne. Pojawi się wówczas możliwośc umieszczenia pasywnego dwustronnego regulatora barwy między stopniem pierwszym a drugim.
_idu

Post autor: _idu »

Tomek Janiszewski pisze:Trzy stopnie obięte sprzężeniem zwrotnym to proszenie się o niestabilność.
Gdybanie czy wrózenie z fusów? Jakoś trudno było o niestaiblnośc tego wzmacniacza. Tym bardziej że te stopnie w otwartej pętli nie maja jakiegoś wielkiego wzmocnienia (mniejsze wartości rezystorów anodowych to szersze pasmo przenoszenia tych stopni - od góry) - plus to że lampa 6P1P jest o 50% miej czuła niż EL84.

A co do regulatora, to niestety ale zamiast 6N2P trzeba użyć innej lampy np. 6N3P. I nagle się okaże że czułości braknie i w drugim stopniu będzie musiała wylądować 6N2P z Ra przynajmniej 100k.
Zdajesz sobie sprawę ile tłumienia wnosi taki regulator pasywny? Szczególnie gdy jest napędzany z lampy czyli nie mamy b. niskiej impedancji źródła sygnału przed regulatorem?
manipulex
2 posty
2 posty

Post autor: manipulex »

przepraszam, że przeszkadzam,
nie jestem tak zaawansowanym elektronikiem jak koledzy, i nie chciałbym przeszkadzać w rozważaniach, ale mam kilka prostych pytań:
1- czy w tym wzmacniaczu można zastosować lampę 6n3p zamiast 6n2p-ew?
2- Jakie napięcia powinny być w zasilaczu: Ua1, Ua2, Ua3?
3- czy trafo głośnikowe z tv rubin tw3-1-9 będzie się do tego nadawało?
pozdrawiam i proszę o radę
_idu

Post autor: _idu »

manipulex pisze:przepraszam, że przeszkadzam,
1- czy w tym wzmacniaczu można zastosować lampę 6n3p zamiast 6n2p-ew?
Można, jednka przelicz punkt pracy. Roboty na kilka minut.
manipulex pisze: 2- Jakie napięcia powinny być w zasilaczu: Ua1, Ua2, Ua3?
To nie aplteka, jedynie masz sie dopasować pod punkt pracy 6P1P.
Stopniom napięciowym nie zaszkodzi nawet psora odchyłka napięć zasilania.
manipulex pisze: 3- czy trafo głośnikowe z tv rubin tw3-1-9 będzie się do tego nadawało?
Ja było pod lampę 6P14P to będzie pasować. Zbliżone Ia, oraz zbliżona Ra.
manipulex
2 posty
2 posty

Post autor: manipulex »

Wielkie dzięki, ja do tej pory robiłem wzmacniacze lampowe wg schematów i wszystkie działały bez zarzutu, ale jeśli dobrze zrozumiałem, to należy sprawdzić napięcia na lampie 2n3p w, czyli pobawić się rezystorami?!
Może wyjaśnię, z jakiego powodu wybrałem tę lampę - podobno ma mniejsze szumy i zniekształcenia (tak jest chyba również w przypadku 2n1p?)
Nie ukrywam, że ten schemat wpadł mi w oko, ponieważ jest stosynkowo prosty i mogę zastosować to co leży w szufladzie.
pozdrawiam serdecznie i dzięki!!!
ODPOWIEDZ