To mój pierwszy post dlatego najpierw serdecznie wszystkich witam. Forum przeglądam od ponad pięciu lat i bardzo pomogło mi w rozwiązaniu wielu problemów "lampowych".
Buduję swój pierwszy wzmacniacz lampowy - jest formą przypomnienia sobie techniki lampowej (ostatnio zajmowałem się układami lampowymi ćwierć wieku temu ...) - taka odskocznia od rzeczywistości

Wzmacniacz właściwie już powstał ale nie jestem z niego zadowolony - budowa pozwoliła mi jednak wiele sobie przypomnieć, wytknęła popełnione błędy. Pomału kończę gromadzić materiały, po gruntownej przebudowie pochwalę się nim (o ile oczywiście będzie czym

Ale to odrębny temat. Mam problem z wyborem przedwzmacniacza gramofonowego. Zostały na placu boju 3 układy: Moim faworytem jest oczywiście układ 1 ze stopniami wzmacniającymi w układzie SRPP (wiem jak działa SRPP). 2 pozostałe układy to typowe wzmacniacze dwustopniowe jeden z korekcją w układzie biernym włączoną między stopniami wzmacniającymi, a drugi z korekcją w pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego (oba załączone schematy to przykłady układu a nie konkretny, policzony układ - też zastosowałbym tu lampy 6n2p-ew).
Pierwszy układ podoba mi się bardzo ale wymaga 4 lamp (plus dodatkowe kłopoty z zasilaniem lamp "górnych" - ale to dla mnie nie istotne - zrobi się), 2 pozostałe układy potrzebują tylko 2 lamp.
Czym różnią się w praktyce te układy (pierwszy na 4 lampach i 2 następne na 2) ? Chodzi mi o różnice w działaniu, zniekształceniach, szumach, ogólnych ewentualnych różnicach w brzmieniu - chodzi mi o informacje czysto techniczne bez wchodzenia w ogólnie pojęty "audiofilizm".
Układ będzie pracował na obciążenie rzędu 500k.
Będę wdzięczny za wszelkie opinie i sugestie.