Darmowe oprogramowanie do symulacji i tworzenia płytek

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Darmowe oprogramowanie do symulacji i tworzenia płytek

Post autor: gsmok »

Witam
Czy ktoś już tego próbował?
http://pl.mouser.com/MultiSimBlue/?gcli ... oCiUHw_wcB

Czy jest w tej propozycji jakiś ukryty kruczek? Czy można tam stosować własne modele SPICE?

Pozdrawiam
Grzegorz
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
wosiu1000
100...124 posty
100...124 posty

Re: Darmowe oprogramowanie do symulacji i tworzenia płytek

Post autor: wosiu1000 »

Pozdrawiam!
Sądzę, że temat można poszerzyć. Zdobycie Kicada, Eagla czy inne oprogramowanie to nie największy problem. Problem jest dopiero z biblioteką elementów. W tych gigantycznych listach znaleźć poprawny element to klęska. Najgorzej to oczywiście transformatory i lampy. Wiele innych elementów też dziwnie rysowane. Znalazłem parę linków do rzekomo dobrych bibliotek, podobno w sensownej wielkości, ale były to tylko jakieś nieprzydatne zestawy. Na innych portalach chwalili się niektórzy że porobili sensowne biblioteki, ale po prośbie żeby udostępnili je, to odpowiadali, (nie mnie) że przecież można to sobie samemu zrobić. Może na Triodzie ma ktoś sensowną bibliotekę którą można wstawić do któregoś popularnego programu i zechciał by się nią podzielić? Za dawnych czasów to w księgarniach można było kupić szablony do kreślenia elektroniki. Mnie mój już się rozleciał i rysuję tylko odręcznie.
Woitek
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

Przyłączam się do przedmówcy, również z chęcią odwiedziłabym się o jakimś dobrym programie to projektowania płytek z bogata biblioteką tranzystorowo-lampową.
Ω µ Π φ α β ε ω
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Ja za to w ogóle nie rozumiem kolegów problemu. Zarówno Eagle jak i Kicad w pakiecie mają bardzo bogate biblioteki elementów. Są tam nawet footprinty pasujące do popularnych podstawek noval i octal do PCB. Faktycznie trzeba się przez te biblioteki przekopać, żeby znaleźć to co nam odpowiada, ale to właściwie jednorazowa praca, jak się do tego podejdzie z głową. Rozumiem, że koledzy woleliby program, który przy instalacji wyświetli pytanie "Szanowny Pan woli symbol tranzystora z kółeczkiem czy bez?" i da wszystko na tacy. Rozczaruję Was, nie ma takiego. A przynajmniej takiego, który nie kosztuje kwazyliona dolarów --- z CADSTARem czy CR-5000 nie miałem do czynienia. Za to od dobrych paru lat projektuję PCB pod układy lampowe i nie tylko właśnie w Eagle i Kicad i nie uważam tego za "klęskę".

Wracając do tematu --- na Multisima kiedyś zerknąłem, nasi studenci go używają i sobie bardzo chwalą, ponoć prostszy w obsłudze od LTSpice'a (też darmowego) i PSpice'a. Ja osobiście trzymam się tego ostatniego, mam do niego sporo modeli lamp, nauczyłem się jego obsługi i nie widzę na razie potrzeby zmieniać przyzwyczajeń.
Awatar użytkownika
matmax426
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: matmax426 »

Szczerze mówiąc to nigdy jakoś nie interesowałem się takimi programami, jednak ostatnio stwierdziłem że to przydatna rzecz więc zastanawiam się który program wybrać. Teraz już znam dwa :)
Dzięki za odpowiedź!
Ω µ Π φ α β ε ω
ODPOWIEDZ