Philips 947a i Philips 44a - dwa polskie asy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- zagore1
- 2500...3124 posty
Re: Philips 947a i Philips 44a - dwa polskie asy
Czy ktoś z Kolegów ma zdjęcia tylnich ścianek Philipsów 44A i 947A?
Chciałbym dorobić do moich "ersatz-e". Wiem, że to "rzeźba", ale chciałbym, żeby przynajmniej z kilometra wyglądały cokolwiek podobnie jak oryginały.
Pozdrawiam
Janusz
Chciałbym dorobić do moich "ersatz-e". Wiem, że to "rzeźba", ale chciałbym, żeby przynajmniej z kilometra wyglądały cokolwiek podobnie jak oryginały.
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Zdobyłem zdjęcia tylnych ścianek 44A i 947Azagore1 pisze:Czy ktoś z Kolegów ma zdjęcia tylnich ścianek Philipsów 44A i 947A?
Pozdrawiam
Janusz

Do zrobienia tych ścianek zmobilizowała mnie wizyta szczura w "pracowni". Spacerował po radiach wcale nie przejmując się moją obecnością...

Zastawiłem łapkę- dwa razy ją uruchomił i uciekł , a raz wyjadł bez uruchomienia. Wysypałem trutkę i jak na razie wizyty ustały.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Witam
tylko trutka Januszu , u mnie były myszy i wytrułem je trutka .
pozdr,.,.,.
tylko trutka Januszu , u mnie były myszy i wytrułem je trutka .
pozdr,.,.,.
KS....
Witam !
Kot , kot Ci Janusz potrzebny, a najlepiej kotka . Bo to i myszy uciekają i do polerowania skrzynek się nada w razie potrzeby.
U nas do dzisiaj było trzy , ale są już tylko dwa bo jeden dzisiaj wpadł pod samochód. Ale to i tak są koty mojej drugiej połowy.
Pozdrawiam Edward
Kot , kot Ci Janusz potrzebny, a najlepiej kotka . Bo to i myszy uciekają i do polerowania skrzynek się nada w razie potrzeby.
U nas do dzisiaj było trzy , ale są już tylko dwa bo jeden dzisiaj wpadł pod samochód. Ale to i tak są koty mojej drugiej połowy.
Pozdrawiam Edward
- zagore1
- 2500...3124 posty
Już moje dzieci mają psa. To mi wystarczy.....ed_net pisze:Witam !
Pozdrawiam Edward
Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 3125...6249 postów
Tylko powinien być wygłodzony. Mam zdjęcie mojego kota na trawie a myszka mu siedzi przed nosem, nawet du..y nie ruszył.ed_net pisze:Kot , kot Ci Janusz potrzebny, a najlepiej kotka

- zagore1
- 2500...3124 posty
Pomału rzeźbię te ścianki ( w sumie brakuje mi 10) Na razie mam 7 ( K90A, K93A, 109A, 109U, 44A, 947A i 4-38B ) Nawet to w miarę dobrze wygląda. Najgorsze to punktowanie wiercenie tych otworków. Punktuję każdy przyszły otworek, a potem wiercę 3 razy coraz większym wiertłem.
Powiedzcie mi jak robicie napisy na takich philipsowskich ściankach? A te oznaczenia anteny , głośników, wejścia gramofonowego jak zrobić?
Powiedzcie mi jak robicie napisy na takich philipsowskich ściankach? A te oznaczenia anteny , głośników, wejścia gramofonowego jak zrobić?
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Co do napisów to się nie wypowiadam , natomiast technologię wiercenia otworków w płycie mam opanowaną dosyć dobrze i z przyjemnością się tą wiedzą dzielę.
1. Wykonuję rysunek tylnej ścianki z osiami otworków na papierze w skali 1:1
2. Wycinam tylną ściankę z płyty pilśniowej z dna starego tapczanu ( lub starej szafy )
3. Mocuję rysunek do płyty taśmą samoprzylepną papierową.
4. Punktuję wszystkie otworki normalnym ślusarskim punktakiem.
5. Zdejmuję papier.
6 MOCUJĘ ŚCISKAMI I LISTWAMI TYLNĄ ŚCIANKĘ DO TWARDEJ PŁYTY PILŚNIOWEJ LUB PŁYTY Z MDF
7.Wiercę otworki prowadzące małym wiertłem do metalu 2 lub 2,5 mm.
8 Wiercę do połowy grubości płyty wszystkie otwory właściwe wiertłem docelowym piórkowym do drewna fi 7 lub 8
9. Przekręcam ściankę na drugą stronę i wiercę do końca.
Uwaga: przy ostatnich dwóch operacjach ważne jest dobre przyleganie ścianki do podłoża z płyty -dlatego można tę czynność wykonywać fragmentami przestawiając mocowanie.
10. Po wywierceniu otworów dalej wycinam otwory prostokątne i inne duże piłką włośnicową lub piłkami z zestawu do większych otworów - też pamiętając o mocowaniu na płycie MDF.
11. Dalej to już sama przyjemność -szlifierka oscylacyjna , gąbka ścierna i lakierowanie.
Pozdrawiam Edward
1. Wykonuję rysunek tylnej ścianki z osiami otworków na papierze w skali 1:1
2. Wycinam tylną ściankę z płyty pilśniowej z dna starego tapczanu ( lub starej szafy )
3. Mocuję rysunek do płyty taśmą samoprzylepną papierową.
4. Punktuję wszystkie otworki normalnym ślusarskim punktakiem.
5. Zdejmuję papier.
6 MOCUJĘ ŚCISKAMI I LISTWAMI TYLNĄ ŚCIANKĘ DO TWARDEJ PŁYTY PILŚNIOWEJ LUB PŁYTY Z MDF
7.Wiercę otworki prowadzące małym wiertłem do metalu 2 lub 2,5 mm.
8 Wiercę do połowy grubości płyty wszystkie otwory właściwe wiertłem docelowym piórkowym do drewna fi 7 lub 8
9. Przekręcam ściankę na drugą stronę i wiercę do końca.
Uwaga: przy ostatnich dwóch operacjach ważne jest dobre przyleganie ścianki do podłoża z płyty -dlatego można tę czynność wykonywać fragmentami przestawiając mocowanie.
10. Po wywierceniu otworów dalej wycinam otwory prostokątne i inne duże piłką włośnicową lub piłkami z zestawu do większych otworów - też pamiętając o mocowaniu na płycie MDF.
11. Dalej to już sama przyjemność -szlifierka oscylacyjna , gąbka ścierna i lakierowanie.
Pozdrawiam Edward
- zagore1
- 2500...3124 posty
Je te tylne ścianki robię z surowej płyty MDF. W Castoramie taka płyta z przycięciem kosztuje mnie około 1PLN. ( Ostatnio z sześć płyt zapłaciłem całe 6,20 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Mam pytanie odnośnie środkowego pokrętła ( od wskazówki skali) w 44A.
Jaką średnice ma oryginalne pokrętło? U mnie wszystkie 3 są jednej wielkości, a podobno środkowe ma mniejszą średnicę.
Jaką średnice ma oryginalne pokrętło? U mnie wszystkie 3 są jednej wielkości, a podobno środkowe ma mniejszą średnicę.
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- gachu13
- 1250...1874 posty
U mnie zewnętrzne pokrętła mają średnicę 29mm a środkowe 25mm (mierzone w najszerszym miejscu).
SQ9KQZ
- zagore1
- 2500...3124 posty
Dziękuję - dostałem właśnie takie mniejsze pokrętło, więc zamienię...
Pozdrawiam
Janusz
Pozdrawiam
Janusz
Wołyń 1943. Pamiętamy!
- zagore1
- 2500...3124 posty
Przyszedł mi następny PH 44a. Stan gabinetowy. Ale lubię takie wyzwania. Jest dobrze, ale nie beznadziejnie. Podłoga do wymiany. Fornir ktoś "zabezpieczył" grubą na 3mm warstwą białego lakieru i zrobił marmurek. Będzie trochę zabawy... W chassis brakuje transformatora 

Wołyń 1943. Pamiętamy!
-
- 250...374 postów
No to masz zajęcie, piekielnie dużo zajęcia przed świetami 

Januszu , jest ci u mnie transformator z czeskiego Philipsa .Tylko musiał bym sprawdzić na jakie napięcie żarzenia on ci jest , wydaje mi się że na 4 V.
Troszkę późno na św. Mikołaja , ale na ,,Dziadka Mroza ,, nie ...
Troszkę późno na św. Mikołaja , ale na ,,Dziadka Mroza ,, nie ...