Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

roznejazdy
50...74 posty
50...74 posty

Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy

Post autor: roznejazdy »

Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie beztransformatorowy przedwzmacniacz mikrofonowy, a ostatnio wpadłem nawet na schemat jednego. Co o nim myślicie?

Chciałem zapytać o zasilanie i układ w katodzie pierwszej lampy. Tak się składa że gitarowe lampiaki ogarniam nieźle, stereo też zaczynam, ale o tranzystorach nie mam zbyt wielkiego pojęcia.

No więc ten układ LM334 ze schematu jest akurat na Allegro, pytanie tylko czy nie jest to lekki zabytek i nie lepiej zastosować coś nowszego?

Druga sprawa- zasilanie. Rozumiem, że potrzebuję trafa z uzwojeniami ok. 320V, 35V i 5V? Jaki ewentualnie margines jest rozsądny, żeby nie było jakichś cyrków ze zbijaniem itp?

Czy do zbudowania zasilacza mogę użyć zwykłych diod i kondensatorów filtrujących jak w piecu gitarowym?

Pozdrawiam!
Załączniki
preamp.gif
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy

Post autor: Piotr »

Taki układ będzie miał bardzo słabe parametry szumowe. Ra pierwszego stopnia jest bardzo wysokie, rezystancja wejściowa zbędnie duża (i tak zbocznikowana fantomem). Niestety do porządnej współpracy lamp z mikrofonem aż prosi się o transformator.
Poza tym powinien działać. Można by się ewentualnie pokusić o sprzężenie bezpośrednie między stopniami.
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

A jest w ogóle sens stosowania tego LM? To chyba trochę przerost formy nad treścią...
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Danilewicz pisze:A jest w ogóle sens stosowania tego LM? To chyba trochę przerost formy nad treścią...
Bo musi być nowocześnie :evil: Jeszcze trochę źródeł stałoprądowych z wysokonapięciowymi tranzystorami pnp w miejsce trywialnych rezystorów w anodach lamp by się przydało. I oczywiście obowiązkowo plastikowa dioda 1N4007 w doprowadzeniu każdej z anod, a jeżeli zostaną użyte pentody to także siatek ekranujących. A, zapomniałbym na śmierć o podświetleniu każdej z lamp niebieską LED :mrgreen:
roznejazdy
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuję za odpowiedzi.

Czyli rozumiem, że Wasze opinie niezbyt entuzjastyczne ;)

Może wie ktoś z Was w takim razie gdzie szukać nie kosztujących majątku trafek mikrofonowych i liniowych?

Może ktoś by się podjął nawijania jakby na 50 czy 100 sztuk się znaleźli klienci?

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Podstawowe pytanie brzmi, czy absolutnie koniecznie chcesz to robić przy pomocy lamp.
Jeżeli nie, to tranzystorem, szczególnie bipolarnym, można ugrać bardzo dużo w tej materii.
Jeśli natomiast lampa jest niezbędna do szczęścia tak jak dla mnie, to nie znalazłem nic lepszego od download/file.php?id=55466&mode=view (w tym zakresie cenowym).
Jak zamówisz 50 czy 100 sztuk, to dystrybutor posika się z radości i dostaniesz ze 30% rabatu ;)

Ostatecznie możesz udoskonalić trochę układ, który pokazałeś i wciąż nie będzie to mistrzostwo świata, ale zagrać zagra, a wyjdzie stosunkowo tanio.
roznejazdy
50...74 posty
50...74 posty

Dziękuję Piotrze.

No tak, hmm. Jak to ja miałem plan upiec dwie pieczenie na jednym ogniu czyli zrobić od zera swój pierwszy preamp i do tego powiększyć swój zasób o praktyczne narzędzie. Wymyśliłem sobie, że (jakiś dobry) beztransformatorowy preamp dawałby fajny efekt np. z małomembranowymi tranzystorowymi mikrofonami układając lekko transjenty ale nie ujmując niczego z ich wyrazistości.

Inaczej mówiąc tak, zamierzając robić lampowy preamp chciałbym użyć lamp ;)

Poszukam w takim razie innych schematów, może uda mi się znaleźć coś w miarę prostego.
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

Piotr pisze:Podstawowe pytanie brzmi, czy absolutnie koniecznie chcesz to robić przy pomocy lamp.
Jeżeli nie, to tranzystorem, szczególnie bipolarnym, można ugrać bardzo dużo w tej materii.
Jeśli natomiast lampa jest niezbędna do szczęścia tak jak dla mnie, to nie znalazłem nic lepszego od download/file.php?id=55466&mode=view (w tym zakresie cenowym).
Jak zamówisz 50 czy 100 sztuk, to dystrybutor posika się z radości i dostaniesz ze 30% rabatu ;)

Ostatecznie możesz udoskonalić trochę układ, który pokazałeś i wciąż nie będzie to mistrzostwo świata, ale zagrać zagra, a wyjdzie stosunkowo tanio.
Co to jest za firma? Jakieś bliższe namiary?
Dziękuję?
Awatar użytkownika
przemak
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: przemak »

OEP, znalazłem ;)
o-----c

Post autor: o-----c »

Tomek Janiszewski pisze:(...) A, zapomniałbym na śmierć o podświetleniu każdej z lamp niebieską LED :mrgreen:
- zwykła niebieska jest passe. Tera dajom UV. Efekt Czerenkowa murowany...
ODPOWIEDZ