Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy
Od jakiegoś czasu chodził mi po głowie beztransformatorowy przedwzmacniacz mikrofonowy, a ostatnio wpadłem nawet na schemat jednego. Co o nim myślicie?
Chciałem zapytać o zasilanie i układ w katodzie pierwszej lampy. Tak się składa że gitarowe lampiaki ogarniam nieźle, stereo też zaczynam, ale o tranzystorach nie mam zbyt wielkiego pojęcia.
No więc ten układ LM334 ze schematu jest akurat na Allegro, pytanie tylko czy nie jest to lekki zabytek i nie lepiej zastosować coś nowszego?
Druga sprawa- zasilanie. Rozumiem, że potrzebuję trafa z uzwojeniami ok. 320V, 35V i 5V? Jaki ewentualnie margines jest rozsądny, żeby nie było jakichś cyrków ze zbijaniem itp?
Czy do zbudowania zasilacza mogę użyć zwykłych diod i kondensatorów filtrujących jak w piecu gitarowym?
Pozdrawiam!
Chciałem zapytać o zasilanie i układ w katodzie pierwszej lampy. Tak się składa że gitarowe lampiaki ogarniam nieźle, stereo też zaczynam, ale o tranzystorach nie mam zbyt wielkiego pojęcia.
No więc ten układ LM334 ze schematu jest akurat na Allegro, pytanie tylko czy nie jest to lekki zabytek i nie lepiej zastosować coś nowszego?
Druga sprawa- zasilanie. Rozumiem, że potrzebuję trafa z uzwojeniami ok. 320V, 35V i 5V? Jaki ewentualnie margines jest rozsądny, żeby nie było jakichś cyrków ze zbijaniem itp?
Czy do zbudowania zasilacza mogę użyć zwykłych diod i kondensatorów filtrujących jak w piecu gitarowym?
Pozdrawiam!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Prosty lampowy przedwzmacniacz mikrofonowy
Taki układ będzie miał bardzo słabe parametry szumowe. Ra pierwszego stopnia jest bardzo wysokie, rezystancja wejściowa zbędnie duża (i tak zbocznikowana fantomem). Niestety do porządnej współpracy lamp z mikrofonem aż prosi się o transformator.
Poza tym powinien działać. Można by się ewentualnie pokusić o sprzężenie bezpośrednie między stopniami.
Poza tym powinien działać. Można by się ewentualnie pokusić o sprzężenie bezpośrednie między stopniami.
- Danilewicz
- 375...499 postów
A jest w ogóle sens stosowania tego LM? To chyba trochę przerost formy nad treścią...
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Bo musi być nowocześnieDanilewicz pisze:A jest w ogóle sens stosowania tego LM? To chyba trochę przerost formy nad treścią...

-
- 50...74 posty
Dziękuję za odpowiedzi.
Czyli rozumiem, że Wasze opinie niezbyt entuzjastyczne
Może wie ktoś z Was w takim razie gdzie szukać nie kosztujących majątku trafek mikrofonowych i liniowych?
Może ktoś by się podjął nawijania jakby na 50 czy 100 sztuk się znaleźli klienci?
Pozdrawiam!
Czyli rozumiem, że Wasze opinie niezbyt entuzjastyczne

Może wie ktoś z Was w takim razie gdzie szukać nie kosztujących majątku trafek mikrofonowych i liniowych?
Może ktoś by się podjął nawijania jakby na 50 czy 100 sztuk się znaleźli klienci?
Pozdrawiam!
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Podstawowe pytanie brzmi, czy absolutnie koniecznie chcesz to robić przy pomocy lamp.
Jeżeli nie, to tranzystorem, szczególnie bipolarnym, można ugrać bardzo dużo w tej materii.
Jeśli natomiast lampa jest niezbędna do szczęścia tak jak dla mnie, to nie znalazłem nic lepszego od download/file.php?id=55466&mode=view (w tym zakresie cenowym).
Jak zamówisz 50 czy 100 sztuk, to dystrybutor posika się z radości i dostaniesz ze 30% rabatu
Ostatecznie możesz udoskonalić trochę układ, który pokazałeś i wciąż nie będzie to mistrzostwo świata, ale zagrać zagra, a wyjdzie stosunkowo tanio.
Jeżeli nie, to tranzystorem, szczególnie bipolarnym, można ugrać bardzo dużo w tej materii.
Jeśli natomiast lampa jest niezbędna do szczęścia tak jak dla mnie, to nie znalazłem nic lepszego od download/file.php?id=55466&mode=view (w tym zakresie cenowym).
Jak zamówisz 50 czy 100 sztuk, to dystrybutor posika się z radości i dostaniesz ze 30% rabatu

Ostatecznie możesz udoskonalić trochę układ, który pokazałeś i wciąż nie będzie to mistrzostwo świata, ale zagrać zagra, a wyjdzie stosunkowo tanio.
-
- 50...74 posty
Dziękuję Piotrze.
No tak, hmm. Jak to ja miałem plan upiec dwie pieczenie na jednym ogniu czyli zrobić od zera swój pierwszy preamp i do tego powiększyć swój zasób o praktyczne narzędzie. Wymyśliłem sobie, że (jakiś dobry) beztransformatorowy preamp dawałby fajny efekt np. z małomembranowymi tranzystorowymi mikrofonami układając lekko transjenty ale nie ujmując niczego z ich wyrazistości.
Inaczej mówiąc tak, zamierzając robić lampowy preamp chciałbym użyć lamp
Poszukam w takim razie innych schematów, może uda mi się znaleźć coś w miarę prostego.
No tak, hmm. Jak to ja miałem plan upiec dwie pieczenie na jednym ogniu czyli zrobić od zera swój pierwszy preamp i do tego powiększyć swój zasób o praktyczne narzędzie. Wymyśliłem sobie, że (jakiś dobry) beztransformatorowy preamp dawałby fajny efekt np. z małomembranowymi tranzystorowymi mikrofonami układając lekko transjenty ale nie ujmując niczego z ich wyrazistości.
Inaczej mówiąc tak, zamierzając robić lampowy preamp chciałbym użyć lamp

Poszukam w takim razie innych schematów, może uda mi się znaleźć coś w miarę prostego.
- przemak
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Co to jest za firma? Jakieś bliższe namiary?Piotr pisze:Podstawowe pytanie brzmi, czy absolutnie koniecznie chcesz to robić przy pomocy lamp.
Dziękuję?
- zwykła niebieska jest passe. Tera dajom UV. Efekt Czerenkowa murowany...Tomek Janiszewski pisze:(...) A, zapomniałbym na śmierć o podświetleniu każdej z lamp niebieską LED