Wczoraj...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Wczoraj...

Post autor: anka »

Wczoraj w godzinach przedpołudniowych (porannych ? ), w Jedynce PR audycja o Polskim Radio ( technika,katastrofa masztu,protesty "nawiedzonych"....) Osobiście nie słuchałem.
Pzdr.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Re: Wczoraj...

Post autor: stas2 »

Ciekawa rozmowa z Prezesem o przyszłości PR1, zapis tu: http://www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/1237703
stas2
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Wczoraj czyli 19 września była 15-ta rocznica uruchomienia Radiowego Centrum Nadawczego w Solcu Kujawskim, czyli najnowocześniejszego nadajnika długofalowego na częstotliwość 225kHz. Prezes PR nie mówił nic na temat wyłączenia radiostacji długofalowej, powiedział tylko że idą w stronę cyfryzacji i na masztach dodadzą anteny nadajników DAB.
szkoda że nie pamiętam mocy sygnału Jedynki gdy Gąbin był na chodzie. Pamiętam tylko słaby sygnał z Raszyna, najpierw na 225kHz a potem Radio Parlament na 198kHz. Co się dzieje z nadajnikiem w Raszynie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Według moich informacji z głębokiej przeszłości radiostacja w Gąbinie miała dwa nadajniki po 1 MW :shock: pracujące w układzie "gorącej rezerwy" na wspólne obciążenie - maszt półfalowy, którego podstawa nie musiała być izolowana od ziemi w odróżnieniu od masztu w Raszynie (tak naprawdę w Łazach). I komu to przeszkadzało? - jak śpiewał swego czasu Jan Kaczmarek z Wrocławia - nieżyjący niestety jeden z twórców Studia 202. Stary akordeonista.
PS. Bardzo ciekawa strona o maszcie podana niżej. Wynika z niej, że moje informacje były błędne - maszt stał na izolatorach - przepraszam :( . Jeszcze starszy akordeonista.
Ostatnio zmieniony sob, 20 września 2014, 22:02 przez akordeonista, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

Marcin K. pisze:Prezes PR nie mówił nic na temat wyłączenia radiostacji długofalowej
Ależ mówił, cytuję dosłownie:

K.G.: A bez względu na zmiany, a dla tradycjonalistów pozostaną fale długie...

A.S.: Oczywiście.

K.G.: ...i to pewnie przez długi czas jeszcze potrwa.

A.S.: Jak sądzę, to trudno tutaj jeszcze horyzont nakreślić w tej chwili, ale ja uważam, że fale długie będą spełniały swoje funkcje jeszcze przez co najmniej 10 lat.
stas2
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Dobry wieczór.Dziękuję Koledze stas 2 za link do audycji .Ten "tajemniczy" polityk ( o którym mówi Prezes w wywiadzie ) który zrobił karierę wykorzystując katastrofę i zorganizował w sposób prostacki i prymitywny (uzasadnienia,msze protestacyjne...) protesty ale jak się okazało w sposób skuteczny , to wiejski lekarz Adam Struzik .To był start do jego"bogatej" kariery........
Pozdrowienia
SpiAnd
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: SpiAnd »

O Gąbinie prawie wszystko:
http://www.rcnkonstantynow.pl/
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Marcin K. pisze: Co się dzieje z nadajnikiem w Raszynie?
http://pl.wikipedia.org/wiki/RTCN_Raszyn
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam!
Czuję się w obowiązku zabrać głos ponieważ wymieniono nazwisko mojego przyjaciela Janka Kaczmarka.
Janek Kaczmarek mgr inż.elektronik był bardzo uzdolniony muzycznie i grał na skrzypcach, mieszkaliśmy blisko siebie na Sępolnie i muzykowaliśmy razem: Janek grał na skrzypcach, ja na akordeonie i jeszcze jeden mgr inż.elektronik na gitarze.
Studiowałem z Jankiem na jednym roku. On skończył studia wcześniej z wyróżnieniem: ja studiowałem dokładniej i dłużej.
Razem zaczynaliśmy na studiach zabawę w działalność artystyczną i też coś tam działałem w jakimś zespole, ale Janek po prostu był stworzony do działalności artystycznej z najwyższej półki.
Miał duszę artysty i poety.
Pozdrawiam Edward
Awatar użytkownika
akordeonista
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: akordeonista »

Jak widzę nie jestem odosobniony w fascynacji twórczością Jana Kaczmarka. Z Wrocławiem jestem związany b. luźno - tam się urodziłem i mieszkałem tylko przez 6 lat - natomiast z piosenkami Pana Jana dość blisko. Udało mi się nawet zdobyć parę lat temu zestaw płyt CD pt. "Serwus Panie Janek" - warto mieć i słuchać - wciąż aktualne!
Niedawno wydana została książka "Studio 202 i Kabaret Elita" autorstwa Jerzego Skoczylasa, w której Janowi Kaczmarkowi autor poświęcił bardzo dużo miejsca. Dołączona jest do niej również płyta CD z nagraniami z różnych lat. Bardzo ciekawa pozycja dla wielbicieli Studia 202 - nazwa pochodzi od numeru pokoju w Rozgłośni Wrocławskiej - Kabaretu "Elita", rycerzy, młodej lekarki itd. Akordeonista.
PS. Nigdy nie lubiłem - platonicznie - wspomnianego wyżej "polityka", teraz już wiem, dlaczego :evil:
Wszystkie szczelne złącza przeciekają a każda rura po skróceniu jest za krótka - trzecie prawo Murphy'ego.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Jan Kaczmarek ,to jeszcze jeden historyczny wątek ,wspólnie nim studiował( na tym samym roku..? ) i był z nim zaprzyjażniony Piotr Bloński (obywatel NRD ,polskiego pochodzenia ) póżniej dyrektor generalny kombinatu telekomunikacyjnego Nordhausen /NRD .
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

akordeonista pisze:Bardzo ciekawa pozycja dla wielbicieli Studia 202 - nazwa pochodzi od numeru pokoju w Rozgłośni Wrocławskiej - Kabaretu "Elita", rycerzy, młodej lekarki
Młodszym dla oświecenia, starszym dla przypomnienia. Niezapomniany duet p.Janka i Ewy Szumańskiej. Tym razem, wyjątkowo w roli młodego lekarza sam Jan Kaczmarek. To "byli" czasy.
http://www.youtube.com/watch?v=XIgvcBWgchs
ODPOWIEDZ