Uśpiony Agent - Autor Krzysztof Starzyński -Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Interesująca ,tu na Naszym forum podwójnie .Nie tylko jako arcyciekawa biografia p.Krzysztofa
bratanka Stefana Starzyńskiego .Był on , między innymi , tuż po wojnie ,około dwa lata oficerem wywiadu MBP w Londynie...!! Ale bardziej interesującym tu na forum jest fakt że, był on synem Romana , przedwojennego majora ( piłsudczyka i wpływowego działacza BBWR ) , dyrektora PAT ,dyrektora gabinetu w MPiT a także Naczelnego Dyrektora Polski Radio SA ,po bezprecedensowym
"wyprowadzeniu" przez pułkowników z gabinetu p.doktora Zygmunta Chamca .Historię tego wydarzenia wspominałem tu kiedyś na forum ,przywołując ,równie ciekawą książkę autorstwa p. dr Ryszarda Miazka - "Przeminęło z Radiem". Pan dr. Miazek swego czasu , był gościem na spotkaniu Towarzystwa Trioda i miał interesujące wystąpienie n.t historii Polskiego Radia .
Pozdrowienia
Interesująca ksiązka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
Re: Interesująca ksiązka
Warto myślę dodać... Zwłaszcza w dzisiejszej sytuacji, kiedy ceny większości książek potrafią zbijać z nóg 
Że ta akurat książka ( wydana bodaj w 1996 roku ) jest dostępna na allegro w nadzwyczaj interesującej cenie ( średnio około 5 zł - nie licząc przesyłki )
I też sądzę, że warto mieć ją w swojej biblioteczce

Że ta akurat książka ( wydana bodaj w 1996 roku ) jest dostępna na allegro w nadzwyczaj interesującej cenie ( średnio około 5 zł - nie licząc przesyłki )
I też sądzę, że warto mieć ją w swojej biblioteczce

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 1250...1874 posty
Re: Interesująca ksiązka
W 1999 roku .Ale nie jest to tak ważne , jak to że relację autora wysłuchała osoba która "nadała jej kształt ostateczny" ,tak to widnieje na stronie tytułowej a inicjujący to przedsięwzięcie wywiad autora przeznaczony dla Polskiego Radia nagrany podczas jego pierwszego pobytu w kraju po latach ,we wrześniu 1989 roku ,ze względu na jego bezpieczeństwa , przekazany został do PR dopiero po wyjeżdzie autora z Polski ( z przedmowy autora )