Charakterystyka dźwięku z lamp różnych producentów .

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Charakterystyka dźwięku z lamp różnych producentów .

Post autor: Ryba »

Witam
Słucham od początku zbudowania wzmacniacza PP na lampach 6N9S - 6P6S i zastanawia mnie czy wzmacniacz zagra inaczej na lampach np. 6SL7GT- 6V6GT TUNG-SOL znaczy lepiej :wink: ? .Na obecnych lampach średnica i duł pasma jest ok, ale w górnej część pasma mogło by być lepiej .Nie mam kasy na eksperymenty więc chciał bym dowiedzieć się jak grają lampy innych producentów i czy jest sens zmiany .
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Re: Charakterystyka dźwięku z lamp różnych producentów .

Post autor: Piotr »

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Lampy tego samego producenta mają duże rozrzuty parametrów. Przed odsłuchami radziłbym zmierzyć podstawowe parametry. Może się bowiem zdarzyć, że zmienisz producenta i trafisz na lampy o identycznych parametrach i będziesz miał mniejsze zmiany subiektywne niż w przypadku innego kompletu lamp tego samego producenta ale o większych rozrzutach.
A rozrzuty parametrów lamp są naprawdę OGROMNE. Opisują je niestety praktycznie tylko producenci z byłego ZSRR w swoich kartach katalogowych. Współcześni producenci oraz kultowe marki z dawnych lat takich danych zwykle nie podają. A rozrzuty parametrów ich wyrobów nie są wcale mniejsze od wyrobów dawnego ZSRR. Popatrz na karty katalogowe lamp ZSRR: dane typu S=15mA/V +/-40% nie są wcale rzadkością. I to nie jest żadna przesada. Namierzyłem się lamp bez liku i śmiało mogę to potwierdzić (nie ma znaczenia, czy jest to Reflector, Tesla, RFT czy też Telefunken, Philips, Siemens...). Nie daj się zwieść lampom typu SQ itp. - z mojej praktyki wynika, że najmniejsze rozrzuty mają - o ironio dla niektórych audiofili - lampy radzieckie w wersjach tzw. "wojskowych". Niestety w tzw. kręgach audiofilskich nie są poważane.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki i wszystko jasne , pomierzę dziś lampki i zobaczę .
Zmieniając punkt pracy lampy np. zasilanie anodowe powinno być 300V a dam 265V .Czy ma to jakiś niekorzystny wpływ na układ ,np lampy ?
Znalazłem katalog lampy 6P6S ale nie bardzo łapię . Czy nowa lampa powinna mieć 46mA +_ 13mA ?
http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/eka/index.html
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Podany przez Ciebie link nie wskazuje żadnej karty katalogowej :( .
Zważywszy na podany przez Ciebie przedział wartości prądu zakładam, że chodzi o lampę 6P6S.
Dane tam podane należy interpretować w sposób następujący:
Dla typowego punktu pracy, czyli napięcia anodowego 250V, napięcia na siatce drugiej 250V i przedpięcia siatki -12.5V (te parametry może ustalić użytkownik z dowolną dokładnością i dlatego nie są podane dla nich żadne rozrzuty) przez lampę uznawaną za sprawną, w zależności od egzemplarza może popłynąć prąd anodowy od 33mA do 59mA.

Co do wpływu napięcia anodowego na parametry punktu pracy to masz w karcie katalogowej podaną rodzinę charakterystyk anodowych (niestety wyłącznie dla napięcia siatki drugiej równego 250V). Możesz zobaczyć wrysowując prostą obciążenia jaki wpływ - przede wszystkim na wartość prądu anodowego płynącego przez lampę będzie miało zmniejszenie wartości napięcia anodowego (przy stałym napięciu siatki drugiej). Oczywiście chodzi o wielkość tego wpływu, bo wiadomo z góry, że ten prąd po prostu będzie mniejszy. Wartość prądu możesz korygować zmieniając przedpięcie siatki pierwszej (im mniejszy minus tym większy prąd przy ustalonych wartościach napięcia anodowego i siatki drugiej). Musisz wziąć również pod uwagą, że relacja pomiędzy napięciem anodowym i siatki drugiej ma też wpływ na parametry punktu pracy. Według mnie 300V na anodzie 6P6S to sporo. Wartość 265V a jeszcze lepiej katalogowe 250V byłoby bezpieczniejsze :wink: .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

gsmok pisze:lampy radzieckie w wersjach tzw. "wojskowych". Niestety w tzw. kręgach audiofilskich nie są poważane.
Ja bym powiedział że na szczęście. Dzięki temu można je jeszcze kupić za jakieś normalne pieniądze.
_idu

Post autor: _idu »

Co tam lampy tranzystory to dopiero maja rozrzuty parametrów. ...
W przypadku ZSRR dość starannie selekcjonowano. Stąd mogli podać tolerancje.
Na zachodzie bardziej liczyła się tyko długowieczność i niezawodność niż dokładność trzymania parametrów.
Wymiana była kosztowniejsza od samej lampy w ZSRR koszt pracy był znikomy w porównaniu do lampy.
Parcie na podawanie rozrzutu parametrów mogło tez wynikać z innej kultury projektu - tam mogli dodać kolejną lampę kilka elementów (wszyscy z biznesu zyskiwali na zamówieniu od wojska - więc doić trza było do bólu) zaś w ZSRR mogli być mnie rozrzutni (gospodarka planowa.... niedoborów). Przecież jeśli partia lamp była poza zakresem to tylko markowano na końcu typu nie EV ale np. tylko E.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Witam
Kupiłem kiedyś lampki niby parowane na allegro ,
Pomierzyłem prąd katodowy co 10min przez 60min i po 30min nie zmieniała się wartość więc podaję parametry .
Wzmacniacz PP z automatyczną polaryzacją , wzmacniacz ma potencjometr symetryzujący katody i mam ustawiane na katodach 16,6V zasilanie UA- 287V
kanał 1 pierwsza para lamp 1 -38 mA lampa 2-37,1 mA ,drugi kanał lampa 1-34,5mA lampa 2-35,1 mA
Z tego co widzę różnica jest i jak dla mnie spora , tak naprawdę to nie znam się :oops: za bardzo i prosił bym o podpowiedz ,czy lampy należy zmienić w takiej sytuacji ?
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Te lampy są całkiem nieźle sparowane. Różnica pomiędzy kanałami jest większa (choć i tak jak na lampowe warunki znośna), ale liczy się przede wszystkim rozrzut lamp w każdym kanale oddzielnie. Masz po prostu dwie pary a nie kwartet.
Pozdrawiam
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Dzięki . Sterujące w jaki sposób mogę sprawdzić ? muszą być parowane ? jakiego producenta lamp obecnej produkcji byście polecili ?
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

W zasadzie to zależy od układu, ale jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że lampy sterujące nie muszą być parowane. Ich punkty pracy w typowych rozwiązaniach układowych bardziej zależą od elementów zewnętrznych tworzących m.in. różnego rodzaju lokalne sprzężenia zwrotne "stabilizujące" założone parametry stopni wzmacniających i uniezależniających je od rozrzutu parametrów lamp. Oczywiście są układy napięciowe typu wzmacniacze różnicowe, niektóre układy odwracaczy fazy itd. w których dobranie lamp jest bardzo ważne, ale na Twoim miejscu raczej cieszył bym się muzyką niż ponosił koszty wymieniania lamp bez zmiany odczuć subiektywnych. To już jednak Twój wybór. Co do wpływu "loga producenta" na dźwięk to nie znam poświadczonych doświadczalnie wyników badań w tej kwestii.
Lampy 6N9S są naprawdę całkiem niezłe i z moich doświadczeń mają często mniejsze rozrzuty parametrów od ich zachodnich odpowiedników. Jeśli już mógłbym coś poradzić, to szukałbym tych lamp z produkcji przed 1990 roku.
Pozdrawiam
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

gsmok pisze: Co do wpływu "loga producenta" na dźwięk to nie znam poświadczonych doświadczalnie wyników badań w tej kwestii.
.
Chodzi mi bardziej o jakość i trwałość lamp danego producenta ?.
Co do odsłuchu to mam jeszcze cztery lampy 6P6S przy okazji pomierzyłem i tak naprawdę nie słyszałem odczuwalnych zmian w dźwięku chociaż każda jest z innej parafii .Dopytuję się bo nie znam się i chciał bym by było wszystko dobrane jak w aptece .
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
Michal_Pol
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Michal_Pol »

Ryba pisze:[Dopytuję się bo nie znam się i chciał bym by było wszystko dobrane jak w aptece .
Nie przejmuj się to naprawdę nie apteka, dziś dobierzesz dwie lampy z dokładnością do 0,1 mA, a po iluś tam godzinach pracy każda się rozjedzie w swoją stronę.
ODPOWIEDZ