Przetwornica
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przetwornica
Witajcie!
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że to mój pierwszy post, tak że proszę o wyrozumiałość.
Planuję budowę lampowego wzmacniacza na fale krótkie. Znajomy narysował mi schemat wzmacniacza, który to przysyłam w załączniku. Wzmacniacz sterować będę z mojego 5-cio watowego transcivera Kacper na 3,5MHZ.
Do zasilenia wzmacniacza potrzebne mi jest napięcie 800V.
Nie chcę się bawić w zasilacze anodowe zasilane z sieci.
Z tego też powodu chcę zrobić przetwornice impulsową, która zamieni mi te 12V stałego na 800V stałego oraz przeniesie gdzieś około 350W mocy(na zapas). Posiadam rdzeń ETD44 - 3C90. Czy ten rdzeń jest w stanie mi przenieść te 350W mocy przy częstotliwości pracy przetwornicy około 50kHz?
Prosiłbym o zamieszczenie schematu takiej przetwornicy, lub jeśli takowy nie istnieje pomoc w zaprojektowaniu takowej(na podstawie istniejących na niższe napięcia).
Z góry dziękuję
Niko
Na wstępie chciałbym zaznaczyć że to mój pierwszy post, tak że proszę o wyrozumiałość.
Planuję budowę lampowego wzmacniacza na fale krótkie. Znajomy narysował mi schemat wzmacniacza, który to przysyłam w załączniku. Wzmacniacz sterować będę z mojego 5-cio watowego transcivera Kacper na 3,5MHZ.
Do zasilenia wzmacniacza potrzebne mi jest napięcie 800V.
Nie chcę się bawić w zasilacze anodowe zasilane z sieci.
Z tego też powodu chcę zrobić przetwornice impulsową, która zamieni mi te 12V stałego na 800V stałego oraz przeniesie gdzieś około 350W mocy(na zapas). Posiadam rdzeń ETD44 - 3C90. Czy ten rdzeń jest w stanie mi przenieść te 350W mocy przy częstotliwości pracy przetwornicy około 50kHz?
Prosiłbym o zamieszczenie schematu takiej przetwornicy, lub jeśli takowy nie istnieje pomoc w zaprojektowaniu takowej(na podstawie istniejących na niższe napięcia).
Z góry dziękuję
Niko
-
- 2500...3124 posty
Re: Przetwornica
Przetwornica 12V->800V o mocy 350W to niezłe wyzwanie. Wybacz, ale jeśli nie jesteś w stanie sam takowej zaprojektować to nie powinieneś się za nią zabierać. Po pierwsze przy tej mocy i tak niskim napięciu wejściowym będziesz miał bardzo duże prądy w uzwojeniu pierwotnym, rzędu kilkudziesięciu amperów. A w dodatku trzeba je kluczować. Osobna sprawa to uzwojenie wtórne, które będzie wymagać bardzo starannego nawinięcia ze względu na groźbę przebicia. Pomijam już fakt, że taki zasilacz jest śmiertelnie niebezpieczny. Ogólnie rzecz biorąc, taka przetwornica jest wykonalna, ale potrzeba sporej wiedzy i doświadczenia.
Mam wyobrażenie budowy takiej przetwornicy - wiem jak działają takowe.
http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/fl ... MKII.1.gif
Czy przerabiając ten schemat - czyli zmieniając częstotliwość pracy ne555 i wstawiając transformator impulsowy z inną przekładnią, oraz wstawiając mocniejszy tranzystor(albo dwa) z radiatorem , mogę otrzymać te 800V/400mA do zasilania lamp?
Transformator planuję zrobić na rdzeniu 3c90 - uzwojenie pierwotne to 10 zwojów drutu miedzianego grubość 3mm izolowanego dodatkowo oklejone taśmą izolacyjną, a uzwojenie wtórne nawinięte będzie cieńszym drutem - 0,3mm 800 - 1100 zwojów - tutaj trochę poeksperymentuję.
Czy któryś kolega byłby w stanie odpowiedzieć mi czy tak zaprojektowana przetowrnica będzie działać?
http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/fl ... MKII.1.gif
Czy przerabiając ten schemat - czyli zmieniając częstotliwość pracy ne555 i wstawiając transformator impulsowy z inną przekładnią, oraz wstawiając mocniejszy tranzystor(albo dwa) z radiatorem , mogę otrzymać te 800V/400mA do zasilania lamp?
Transformator planuję zrobić na rdzeniu 3c90 - uzwojenie pierwotne to 10 zwojów drutu miedzianego grubość 3mm izolowanego dodatkowo oklejone taśmą izolacyjną, a uzwojenie wtórne nawinięte będzie cieńszym drutem - 0,3mm 800 - 1100 zwojów - tutaj trochę poeksperymentuję.
Czy któryś kolega byłby w stanie odpowiedzieć mi czy tak zaprojektowana przetowrnica będzie działać?
- matmax426
- 375...499 postów
To co prezentujesz to przetwornica wysokiego napięcia ale nie na 800V tak jak potrzebujesz, tylko na 20kV lub więcej i o bardzo małym amperażu i przede wszystkim to prąd zmienny o bardzo wysokiej częstotliwości. Takie urządzenia w dodatku raczej nie są przeznaczone do pracy ciągłej.
Musze przyznać że twój pomysł z przetwornicą jest niezbyt fortunny.
Nie lepiej zastosować zwykły transformator z powielaczem?
Musze przyznać że twój pomysł z przetwornicą jest niezbyt fortunny.
Nie lepiej zastosować zwykły transformator z powielaczem?
Ω µ Π φ α β ε ω
-
- 2500...3124 posty
Być może masz wyobrażenie o działaniu takich przetwornic, jednak nie masz pojęcia o tym jak takową zaprojektować. Po pierwsze to co pokazałeś to przetwornica o niewielkiej mocy i bez sprzężenia zwrotnego. To oznacza, że nie masz żadnej kontroli nad napięciem wyjściowym. W przypadku przetwornicy zaporowej będzie ono zależało bardzo mocno od obciążenia i mogło się zmieniać w bardzo szerokim zakresie, byle tylko strumień magnetyczny w dławiku został podtrzymany. Przetwornica o mocy 350W ze stabilizowanym napięciem wyjściowym to zupełnie inna bajka. Tu potrzeba porządnego sterownika to raz. Trzeba ją policzyć to dwa. Pokazujesz schemat przetwornicy zaporowej (flyback) a nic nie piszesz o szczelinie w Twoim (i tak za małym) rdzeniu i chcesz nawijać przypadkową liczbę uzwojeń. Zamów lepiej nawinięcie transformatora, taniej Cię to wyjdzie.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Przy mniejszej mocy wystarczyłaby przetwornica zaporowa tym bardziej, że nie potrzebujesz izolacji. Proponuję wejść na: http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... mps_e.html wpisać założenia wejściowe a uzyskasz wstępne wartości elementów.
Tomek
Witam.
Ponieważ przetwornica ma zasilać liniowy (SSB) wzmacniacz lampowy dużej mocy, w którym prąd będzie się zmieniał w szerokich granicach, a wartość napięcie anodowego nie będzie aż tak krytyczna, to ja proponowałbym wykonanie przetwornicy przeciwsobnej z tranzystorami MOSFET jako elementami kluczującymi. Dawno temu wykonałem prowizoryczną przetwornicę dostarczającą napięcie o wartości ok 350 V przy maksymalnej mocy około 200 W:
viewtopic.php?p=39434
Można wykonać dwa identyczne układy i po szeregowym połączeniu wyjść uzyskać w sumie ok. 700 V z możliwością obciążenia do 400 W. Można również wykonać jedną o odpowiednio większej mocy i podwoić napięcie wyjściowe podwajaczem w układzie Delona (odradzam stosowania pojedynczego uzwojenia od razu na 700 V, gdyż łatwo może ulegać przebiciu).
Pozdrawiam,
Romek
Ponieważ przetwornica ma zasilać liniowy (SSB) wzmacniacz lampowy dużej mocy, w którym prąd będzie się zmieniał w szerokich granicach, a wartość napięcie anodowego nie będzie aż tak krytyczna, to ja proponowałbym wykonanie przetwornicy przeciwsobnej z tranzystorami MOSFET jako elementami kluczującymi. Dawno temu wykonałem prowizoryczną przetwornicę dostarczającą napięcie o wartości ok 350 V przy maksymalnej mocy około 200 W:
viewtopic.php?p=39434
Można wykonać dwa identyczne układy i po szeregowym połączeniu wyjść uzyskać w sumie ok. 700 V z możliwością obciążenia do 400 W. Można również wykonać jedną o odpowiednio większej mocy i podwoić napięcie wyjściowe podwajaczem w układzie Delona (odradzam stosowania pojedynczego uzwojenia od razu na 700 V, gdyż łatwo może ulegać przebiciu).
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
A widzieliście może gdzieś w sieci schemat takiej(lub o podobnych parametrach) przetwornicy?
Bo ja szukam i nie mogę nigdzie takiej znaleźć
Bo ja szukam i nie mogę nigdzie takiej znaleźć

- AZ12
- 3125...6249 postów
Ratujmy stare tranzystory!