Witam, w DACu którym składam zastosowałem na wyjściu prosty układ lampowy WKWA, z rezystorem konwersji. Tak wygląda schemat. Mam problem z ustawieniem punktów pracy lamp – po prostu nie wiem jak to się robi… Czy chodzi o to by zgodnie z poniższym wykresem wszystkie wartości były z sobą zgodne, np. dla 90V anodowego siatka powinna być -1V a prąd 15mA? Wtedy można uznać że punkt ustawiony jest poprawnie?
A1-K3= 85,3V
S2-K3= -2,3V
A6-K8= 87,9V
S7-K8=-1.8V
Spadki napięć na rezystorach katodowych wynoszą:
Rezystor 16K = 92,3V Rezystor 180R = 1.8V
Prąd obliczony z rezystorów katodowych pierwszej połówki wynosi 5,7mA, a drugiej 10mA. Czy takie parametry pracy tych lamp w tym układzie można uznać za prawidłowe? Pozdrawiam.
Pozwoliłem sobie przenieść do działu dla początkujących. [P.]
W moim układzie napięcia wynoszą:WKWA Ecc88 ustawienie punktu pracy lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2 posty
Re: WKWA Ecc88 ustawienie punktu pracy lamp
Nie za mały ten rezystor 120R na wejściu?
To chyba praktyczne zwarcie dla sygnału?
Czy może się mylę?
To chyba praktyczne zwarcie dla sygnału?
Czy może się mylę?
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Wszystko zależy co chcesz uzyskać,
Rezystor konwersji? I->U ? czemu 120 omów?
Punkt lampy po prawej wygląda mniej więcej tak jak pokazuje symulator
Rezystor konwersji? I->U ? czemu 120 omów?
Punkt lampy po prawej wygląda mniej więcej tak jak pokazuje symulator
-
- 2 posty
I/V 121R wstawiłem bo taki miałem precyzyjny 1% a potrzebowałem identycznej pary. Sygnał leci bezpośrednio z nóżki kości DACa pcm1796. Mój znajomy tesotwał rózne wartości z tym DACiem i przy wartości 40R sygnał był bardzo słaby, ale układ działał bez problemu. Docelowo będzie tam rezystor z zakresu 250R-300R.
Przy obecnym zasilaniu w granicach 90V na każdą połówkę lampy, ustawie rezystory katodowe tak by napięcie siatki wynosiło -1,3V i tak już zostawię.
Przy obecnym zasilaniu w granicach 90V na każdą połówkę lampy, ustawie rezystory katodowe tak by napięcie siatki wynosiło -1,3V i tak już zostawię.