Wtyczki ZRK
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 500...624 posty
Wtyczki ZRK
Witam
Orientuje się ktoś od którego roku ZRK dawało do swoich produktów te cudaczne nierozbieralne wtyczki z gumowatego tworzywa głównie w kolorze białym/kremowym?
Orientuje się ktoś od którego roku ZRK dawało do swoich produktów te cudaczne nierozbieralne wtyczki z gumowatego tworzywa głównie w kolorze białym/kremowym?
Re: Wtyczki ZRK
Pokazać!
-
- 500...624 posty
A co tu jest do pokazywania? Najklasyczniejsza polska nierozbieralna wtyczka, występuje chyba we wszystkich produktach ZRK w latach 60tych i 70tych, chociaż spotkałem się gdzieś z taką przy radiu Diory. Wszystkie ZK produkcji ZRK ją miały, mam taką przy Violetce, Rozynie, kablu od Tonette... Można wymieniać i wymieniać
Pytam się z ciekawości bo dałem taką do Figaro i jestem ciekaw czy pasuje rocznikowo, choć wymieniać już nie mam zamiaru bo pasuje do wyglądu
Pozdrawiam.

Pytam się z ciekawości bo dałem taką do Figaro i jestem ciekaw czy pasuje rocznikowo, choć wymieniać już nie mam zamiaru bo pasuje do wyglądu

Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Sam sobie odpowiedziałeś.bartek1025 pisze:występuje chyba we wszystkich produktach ZRK w latach 60tych i 70tych,
-
- 500...624 posty
Ech, chodziło mi o konkretny rok w którym weszły.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- 3125...6249 postów
Tak precyzyjnie trudno określić. Uważam że ok. 1961r, podobnie jak sprzęt w którym były montowane. Odbiorniki wymienione przez ciebie były produkowane z przewodem zasilającym montowanym na stałe (chyba większość) jak i z tą wtyczką.
A co tu jest cudacznego? Przez długie lata Grundig stosował podobne w radiomagnetofonach a i w telewizorach również. Tylko tak prawdę mówiąc to jest raczej gniazdko a nie wtyczka.bartek1025 pisze:te cudaczne nierozbieralne wtyczki

Chciałem się upewnić czy chodzi o proste czy kątowe?
-
- 3125...6249 postów
W tych odbiorniczkach o ile były to kątowe.
- Lecho
- 375...499 postów
No nie pamiętam dokładnie ale były i czarne do demontażu z zabezpieczeniem zatyczką z boku, również 5-pinowe dla słuchawek stereo.
A cel był chyba jeden, zmusić użytkownika do zakupu kompletnego przewodu z końcówkami, właśnie jak dziś kabelki CINCH.
A cel był chyba jeden, zmusić użytkownika do zakupu kompletnego przewodu z końcówkami, właśnie jak dziś kabelki CINCH.
lubię szum starej płyty
A to teraz zgłupialem, chodzi o wtyczki sieciowe czy sygnałowe?
-
- 3125...6249 postów
Ja też. Może chodzi o te które miały jedną nóżkę bardziej.marekb pisze:A to teraz zgłupialem,

- Lecho
- 375...499 postów
No...chyba sygnałowe, sieciowe bywały raczej czarne, nie licząc el. maszynki do golenia Moskwa oraz sprzętu kuchennego... 

lubię szum starej płyty
Nie prawda, w radiu Trubadur jest wtyka biała na końcu białego kabla. Wtyka jest kątowa, okrągła. Mam też radio lampowe które ma wtykę białą prostą. W magnetofonach były szare, płaskie, kątowe. Myślę, że te o które Ci chodzi (sygnałowe) czarne w miękkim PCW to połowa lat 70-tych.
W latach 60-tych praktycznie do końca ery lamp stosowano jasnokremowy kabel z kątowa charakterystyczną wtyczka tego samego koloru.Lecho pisze:No...chyba sygnałowe, sieciowe bywały raczej czarne
Zmiana koloru po tym jak zrezygnowano o z ebonitowych wtyczek sieciowych.
Powrót do czarnego to już lata 70-te.
-
- 3125...6249 postów
Na ogół przynitowaną do tylnej ścianki. Trochę utrudniało to grzebanie w radiu bo należało mieć drugi kabel albo ścinać te nity.STUDI pisze:tosowano jasnokremowy kabel z kątowa charakterystyczną wtyczka tego samego koloru.