Mój najbardziej zaawansowany wzmacniacz SLO w wersji 50W
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Mój najbardziej zaawansowany wzmacniacz SLO w wersji 50W
Wzmacniacz powstaje z czystej ciekawości-nie mam okazji posłuchania takiej konstrukcji na żywo.
Korzystając z urlopu przygotowałem obudowę i elementy do montażu. Brakuje jeszcze parę części: potencjometrów, gałek, rezystora, obudowy itp.
Poniżej relacja z prac.
Korzystając z urlopu przygotowałem obudowę i elementy do montażu. Brakuje jeszcze parę części: potencjometrów, gałek, rezystora, obudowy itp.
Poniżej relacja z prac.
Re: Mój najbardziej zaawansowany wzmacniacz SLO w wersji 50W
C.d...
- Załączniki
-
- SLO50 front 501x65x3.pdf
- (12.72 KiB) Pobrany 257 razy
-
- SLO50 tył 501x65x3.pdf
- (6.94 KiB) Pobrany 219 razy
- nikin4
- 50...74 posty
Ładnie poszedłeś do przodu. Mój SLO czeka na spokojniejszy okres z większą ilością wolnego czasu.
Tak wyszło, części walały się w szafie i coś trzeba było z tym zrobić.
Najwięcej pracy na razie poświęciłem obudowie, chciałem zaoszczędzić na optocouplery, dlatego nie kupiłem gotowej.
Najwięcej pracy na razie poświęciłem obudowie, chciałem zaoszczędzić na optocouplery, dlatego nie kupiłem gotowej.
-
- 625...1249 postów
To "pomazanie" obudowy było zamierzone, jakiś efekt wizualny czy na zdjęciu tak wyszło?
pozdrawiam
Pomazałem świadomie, kolejny już raz.
- Hetman
- 125...249 postów
Otwory do lamp robiłeś otwornicą czy wiertłem choinkowym?
Otwory pod podstawki novalowe zrobiłem wykrojnikiem, pod octale wykrojnik + rozwiertak.
W piątek przyszły panele, miałem czas to polutowałem to i owo.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Jedna uwaga/pomysł:
Czy nie lepiej mieć przełącznik impedancji głośnika i dwa gniazdka? Jak będziesz chciał podłączyć dwie paczki 8R, to nie dasz rady bez przejściówek, a tak ustawiłbyś przełącznik na 4R, dwie ósemki do gniazdek i gotowe.
Czy nie lepiej mieć przełącznik impedancji głośnika i dwa gniazdka? Jak będziesz chciał podłączyć dwie paczki 8R, to nie dasz rady bez przejściówek, a tak ustawiłbyś przełącznik na 4R, dwie ósemki do gniazdek i gotowe.
Przełącznik to zawsze jakiś dodatkowy element rozłączny, staram się unikać problemów w przyszłości. Dlatego, też daję rezystor na wtórnym a warystor i diody na pierwotnym uzwojeniu transformatora głośnikowego. Na razie nie mam potrzeby podłączać dwóch kolumn. Brak przełącznika wynika też pewnie z braku mojego doświadczenia z nagłośnieniem w większych pomieszczeniach.
Przełącznik impedancji to właśnie coraz rzadziej widziane rozwiązanie we wzmacniaczach, przynajmniej moimi oczyma 
Dobrej jakości jest ciut drogi. A nawet jeśli jest drogi, to nie musi być dobry - ten z Marshalla.
Można dawać po 2 gniazda na 1 odczep, na 4 i 8. Ale to już 5 gniazd z tyłu
Takie rozwiązanie jest w porządku, bezpieczne i zrozumiałe dla "wpinacza"

Dobrej jakości jest ciut drogi. A nawet jeśli jest drogi, to nie musi być dobry - ten z Marshalla.
Można dawać po 2 gniazda na 1 odczep, na 4 i 8. Ale to już 5 gniazd z tyłu

Takie rozwiązanie jest w porządku, bezpieczne i zrozumiałe dla "wpinacza"

Te gniazda są zrozumiałe dla wpinacza takiego jak ty. Znajda się tacy wpinacze co bez zastanowienia podłączą dwie paki w stylu: ośmioomową do wejścia 1x8 i 16-stoomową do wejścia 1x16. Zapewniam cię, że znam takich. Znam nawet takich co nie rozróżniają Distortiona od Overdrivera a Reverba od Delaya mimo jakichś tam umiejętności grania na gitarze.
Po latach drugie podejście. Inne lampy, inne transformatory.