TV Fregata -S-47-68 - lekkie zwężenie na dole ekranu
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
TV Fregata -S-47-68 - lekkie zwężenie na dole ekranu
TV Fregata został ożywiony w serwisie, jednakże podczas testów zauważyłem, że po pewnym czasie obraz na dole ekranu lekko się zwęża. Z kolei u góry ekranu mam wrażenie, że obraz lekko się rozciąga. Rzecz się dzieje przy obrazie doprowadzonym przez modulator. Telewizor pochodził kilkadziesiąt minut i nie zauważyłem dalszych zniekształceń obrazu. Czy za ten stan rzeczy odpowiadać może lampa, czy jakiś element RC?
Re: TV Fregata -S-47-68 - lekkie zwężenie na dole ekranu
Na obrazie widać problemy z liniowością pionową. O ile pamiętam, na płytkach drukowanych wewnątrz telewizora są potencjometry do korekcji tego zniekształcenia. Jeśli się nie da wyregulować, uszkodzone mogą być cewki odchylające lub jakieś elementy bierne. Nie pamiętam, jaka lampa była zastosowana w tym odbiorniku : PCL85 czy PCL805, ale szukać trzeba w jej okolicy.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
PCL85 - podmieniałem ją na zakupioną sprawną używkę z allegro - bez zmian. Co ciekawe, w TV Agat mam taki sam objaw, tam podmieniałem PCL805 i też bez zmian - na dole czarny pasek, u góry rozciągnięty obraz (dodatkowo po dłuższym czasie zdarza się, że obraz zaczyna "pływać", czyli spadać w dół i pojawiać się od nowa u góry).
-
- 3125...6249 postów
Czy na płytce synchronizacji są "kartoflaki"? Jeżeli tak to je wymień. Sprawdź/wymień kondensator 100uF w katodzie PCL85/805.
Lampę masz dobrą. Pisałem, abyś sprawdził elementy w jej okolicy. Dobrze pisze przedmówca o kondensatorze w katodzie tej lampy, to częsty winowajca tego uszkodzenia.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Kondensator 100 uf namierzony, zmierzony, faktycznie jego pojemność jest bardzo mała. Czeka mnie zatem wizyta w sklepie z częściami elektronicznymi 

- romanradio
- 1250...1874 posty
TELEWIZOREK52 pisze:Czy na płytce synchronizacji są "kartoflaki"? Jeżeli tak to je wymień. Sprawdź/wymień kondensator 100uF w katodzie PCL85/805.
WitamAlek pisze:Na obrazie widać problemy z liniowością pionową. O ile pamiętam, na płytkach drukowanych wewnątrz telewizora są potencjometry do korekcji tego zniekształcenia. Jeśli się nie da wyregulować, uszkodzone mogą być cewki odchylające lub jakieś elementy bierne. Nie pamiętam, jaka lampa była zastosowana w tym odbiorniku : PCL85 czy PCL805, ale szukać trzeba w jej okolicy.
stało się tak,że niespodziewanie nabyłem TV Tosca w stanie nieznanym za równowartość 4-ro paka,a dzięki uprzejmości kol. Janusza = Zagore telewizor trafił pod mój adres.
Pozwalam więc sobie podrzucić młodszym kolegom garść uwag mam nadzieję przydatnych przy uruchamianiu podobnych TV .
Przyczyną nie działania TV była przerwa rezystora drutowego wielosekcyjnego,co specjalnie nie powinno dziwić,takie usterki zdarzały się już w okresie gwarancji.Kineskop sprawdzony przyrządem Eljar 83 okazał się bdb.Niestety liniowość odchylania pionowego na lampie ECL85-fatalna,obcięcie od dołu i zagęszczenie linii-przy rozciągnięciu góry.Co więc sprawdziłem?,co powinno się zrobić przy takich usterkach.Najważniejsze-SCHEMAT + multimetr+ miernik pojemności+ oscyloskop.Zamiast oryginalnej lampy PCL85,można założyć jej nowszą wersję,czyli PCL805.Pomiar rezystorów w układzie odchylania V wykazał rozbieżności rezystancji +/ - 40 %.Obserwacja oscylogramów (dlatego schemat!) także wykazała rozbieżności.Jak pisał kiedyś (słusznie!) kol Janek = telewizorek52 kondensatory nazwane dawno temu przez serwisantów "kartoflakami" winny być bezwzględnie wymienione,na styroflexy KSE-011 o napięciu nie niższym niż oryginały! W tej Tosce były nowszego typu kondensatory zalewane żywicą,niby pewne,ale pomierzone pojemności 47 nF i 0,1 uF wykazały zwyżkę pojemności o 50% -do 100% !,czyli jak w starych radyjkach.I to było powodem,że nie można było ustawić liniowości PR-kami.Ktoś próbował sobie to zmienić kręcąc pierścieniami centrującymi na kineskopie,z marnym efektem,po wymianie kondensatorów położenie regulatorów wróciło do zaznaczonych czerwonym lakierem punktów.Kondensatory 100uF/25V w katodzie PCL85 są raczej trwałe(podobnie nasze styroflexy KSE!).Cewki odchylające praktycznie nigdy się nie uszkadzają,w nowszych TV tranzystorowych i owszem!
Dodatkowa uwaga,niedopuszczalne jest usuwanie kilku płytek kanałowych w przełączniku kanałów,to powoduje,że styki stałe są przy przełączaniu kanałów na siłę deformowane.W uruchomionej Tosce,brakowało 5 szt. wkładek kanałów 5-9 (poszukuję!),na domiar złego radosna twórczość,czyli zlutowanie na stałe! na kanale 10 (bo to TV z grodu Kraka).TV uruchomiłem na generatorze kraty na kan. 2.Pomimo braku tych 5-ciu wkładek kanałowych bezboleśnie można przekręcać bęben przeł. kanałów,ale TYLKO w prawą stronę,co polecało się od zawsze użytkownikom takich telewizorów,nawet przy kompletnym przełączniku
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Szacunek! Niestety nie wziąłem się dalej za poszukiwania usterki, bo inne sprawy mnie pozbawiły zapału + brak miejsca na rozbudowywanie kolekcji jest dla mnie największym bólem. Nie wiem co dalej z zabytkowymi TV, które posiadam...
Z doświadczenia wiem, że gdy coś szwankuje w lampowcu, to nie jest to kwestia tylko i wyłącznie jakiegoś tam jednego kondensatora, często do wymiany jest wiele elementów RC, czasami jakaś lampa. Jak odbierałem jakiś TV z serwisu, to dostawałem woreczek starych zepsutych części, a problem dotyczył np. właśnie odchylania. Fregata czeka na lepsze czasy, oby nadeszły.
Z doświadczenia wiem, że gdy coś szwankuje w lampowcu, to nie jest to kwestia tylko i wyłącznie jakiegoś tam jednego kondensatora, często do wymiany jest wiele elementów RC, czasami jakaś lampa. Jak odbierałem jakiś TV z serwisu, to dostawałem woreczek starych zepsutych części, a problem dotyczył np. właśnie odchylania. Fregata czeka na lepsze czasy, oby nadeszły.
-
- 3125...6249 postów
Kolego. Nie rezygnuj tak prędko. Masz stosunkowo proste uszkodzenie. Czytałem uważnie ale nie zauważyłem byś próbował regulować liniowość PR-kami. My tu pierdu, pierdu a może wystarczy sama regulacja. Przy każdym z tych potencjometrów o ile nie na płycie to na schemacie masz ich opis. Włóż śrubokręt i zobacz czy reagują na regulację. Często potencjometry te były roz.. roz.. (brak mi określenia) niech będzie rozwalone, od kręcenia niewłaściwym śrubokrętem co na ogół widoczne jest gołym okiem. Gdybyś mieszkał bliżej dałbym ci niezbędne części a latać po pocztach nie mam kiedy.
Brakuje Ci konkretnie kanału 5-9? Czy dowolne wkładki aby dziurę zatkać? Pozdrawiam.
Witaj Tele/radioromanie.romanradio pisze:W uruchomionej Tosce,brakowało 5 szt. wkładek kanałów 5-9

Brakuje Ci konkretnie kanału 5-9? Czy dowolne wkładki aby dziurę zatkać? Pozdrawiam.
- riversedge_pl
- 125...249 postów
- Kontakt:
Sporo czasu minęło odkąd faktycznie zaglądałem do tego telewizora, ale wydaje mi się, że próbowałem wykonywać w nim regulację PRkami. Zresztą w innym przypadku (Lazuryt) takowa regulacja również nie pomagała, było tam uszkodzonych sporo elementów RC i jedna lampa.
Byłem w tym tygodniu w Warszawie, co prawda krótko, ale... w wakacje może znowu będę, w razie czego będzie można się spotkać.
Byłem w tym tygodniu w Warszawie, co prawda krótko, ale... w wakacje może znowu będę, w razie czego będzie można się spotkać.