4 zakresowy odbiornik radiowy Orlik.

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

4 zakresowy odbiornik radiowy Orlik.

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wygrzebałem dzisiaj w elektrośmietniku radyjko o nazwie jak w tytule. Ciekawa konstrukcja, z początku myślałem że to jakaś samoróbka a wygląda to tak - http://xarchiwum.pl/radio-orlik-4-zakre ... 21332.html
Na płytce głównej znajduje się część radiowa, natomiast z boku na płytce zasilacza znajduje się wzmacniacz na jakimś ULxx (jeszcze nie rozebrałem). Plastikowe BFxx Siemensa w grubej obudowie i w części radiowej bardzo ładne kondensatorki w dwukolorowej obudowie. Pełny zakres FM. Jak na razie nie dopatrzyłem się producenta i na moje oko pochodzi ono z lat 80-tych. Spotkał się któryś z kolegów z tym radyjkiem? Pozdrawiam.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: 4 zakresowy odbiornik radiowy Orlik.

Wyszuszyłem skrzynkę "paździochową" która i tak się rozleciała i będę musiał wykonać nową ale środek uchowany w dziewiczym stanie dzięki tylnej ściance bez żadnych otworków jedynie z gniazdem koncentrycznym FM. Sądząc po elementach jest to dzieło któregoś z naszych zakładów i Tesli. Kasprzaka raczej odrzucam, pozostaje Eltra lub Diora. Ładnie odbiera i tylko mógłby być trochę lepszy głośnik. Obsada pół.p. Głowica - BF240 i KF124. 2x KF125, UL1211, A290D i MBA810AS umieszczony na.. trafie sieciowym. Jak do tej pory nie udało mi się znaleźć schematu tego dziwadła.
Javoreczek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Javoreczek »

TELEWIZOREK52 pisze:Spotkał się któryś z kolegów z tym radyjkiem?
Gdzieś mi się tu takie wala w robocie.
Produkt zakładów "Telcza" w Czaplinku. Produkowane we wczesnych latach 90-tych. Owe zakłady miały wówczas jakieś problemy finansowe i dostaliśmy trochę takich odbiorników w rozliczeniu jakiejś faktury :wink:
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Javoreczek pisze:Produkt zakładów "Telcza" w Czaplinku. Produkowane we wczesnych latach 90-tych.
Nie znam tych zakładów ale bardziej wiarygodne wydaje mi się składanie a nie produkcja od a do z. Część radiowa wykonana jest całkiem nieźle i prawdopodobnie jest produkcji Tesli do której dolepiono krajowy zasilacz wraz ze wzmacniaczem i umieszczono w badziewiastej skrzynce. Pozdrawiam.
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Witam (swoim pierwszym postem)!

Jakiś czas temu wpadły mi w ręce 2 sztuki "Orlików"; jeden kompletny, drugi to tylko płyta z panelem przednim i również szukałem informacji na temat producenta. Dzięki temu wątkowi sprawa się wyjaśniła. Chciałem dodać tylko moje spostrzeżenia odnośnie zastosowanej płyty radiowej. Otóż jest niemal taka sama, jak stosowana w RMS 820 Condor. Laminat jest ten sam z logo RFT; ta z Orlika ma jedno, pełne pasmo UKF CCIR zamiast okrojonego do 104 MHz CCIR i OIRT w Condorze. Zamiast przełącznika pasm z Condora, w Orliku w tym miejscu jest przycisk od ARCZ, a zamiast przełącznika Mono/Stereo jest włącznik zasilania (dorobiony na przewodach). Na płycie z Orlika jest również stereodekoder A290D. Dodatkowo nawet gałki strojenia i głośności są te same jak w Condorze. Subiektywnie mam wrażenie, że Orlik ma lepszą czułość na UKF w porównaniu z Condorem, których mam 2 szt. i czułością nie grzeszą. Dodaję zdjęcie z płytami - ta na górze to z Orlika, na dole z Condora.

Pozdrawiam!
Załączniki
UKF Orlik.jpg
ODPOWIEDZ