Tlenomierz Elwro N5222

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

kaf
25...49 postów
25...49 postów

Tlenomierz Elwro N5222

Post autor: kaf »

Witam,

poszukuję schematu i/lub instrukcji serwisowej do tlenomierza Elwro N5222. Posiadam taki przyrząd wraz z sondą PT100, lecz nawet nie wiem jak sprawdzić, czy przyrząd działa prawidłowo. Docelowo chciałbym go wykorzystać w roli termometru /jak się domyślam, ma on taką funkcję, lecz by się dowiedzieć "co gdzie jak" muszę mieć przynajmniej schemat/.

Pozdrawiam.
Załączniki
n5222.jpg
_idu

Re: Tlenomierz Elwro N5222

Post autor: _idu »

kaf pisze:Witam,

poszukuję schematu i/lub instrukcji serwisowej do tlenomierza Elwro N5222. Posiadam taki przyrząd wraz z sondą PT100, lecz nawet nie wiem jak sprawdzić, czy przyrząd działa prawidłowo. Docelowo chciałbym go wykorzystać w roli termometru /jak się domyślam, ma on taką funkcję, lecz by się dowiedzieć "co gdzie jak" muszę mieć przynajmniej schemat/.

Pozdrawiam.

Na pewno nie pomiar stężenia tlenu w wodzie (typowa elektroda to źródło prądowe o prądzie proporcjonalnym do stężenia tlenu - typowo 0 - 60nA, koniecznie spolaryzowane 0.6 - 1.0 V plus typowy termistor NTC do korekcji temperaturowej jego współczynnik jest dwukrotnie za duży do współczynnika elektrody pomiarowej).

Tu jest pomiar pośredni poprzez rejestrację zmian temperatury - plus kompensacja temperatury otoczenia sondy pomiarowej. Zależy od zastosowania - np. w fermentacjach - temperatura będzie zależeć od ilości tlenu. niektóre substancje w określonych warunkach mogą reagować z tlenem produkując/pochłaniając ciepło. Jeszcze inna specyficzna możliwość - stężenie tlenu w jakimś gazie zmienia jego pojemność cieplną / przewodnictwo. W oczyszczaniu ścieków - tlen może być mierzony pośrednio przez przeliczenie z elektrod ph. redoks itd... - specyfika procesu fermentacyjnego (eufemizm dla gnilnego).

Obecnie prosty przemysłowy miernik temperatury NTC czy Pt100 (plus Pt1000, termopary itd...) jest tak tani że nie warto zawracać sobie głowy nietypowym wykorzystaniem tego miernika np. dla pomiaru temperatury.

Jest to przyrząd pod konkretne zastosowanie, konkretną technologię.
kaf
25...49 postów
25...49 postów

Re: Tlenomierz Elwro N5222

Post autor: kaf »

Miałem okazję niedawno nabyć podobny tlenomierz N5521 /to samo, ale w środku zamiast MAA502 i ULY7741 miał HLY7006R/. Nie kupiłem z powodu zbyt dużej ceny, ale nie w tym rzecz. Właściciel posiadał oryginalną instrukcję, która sobie na szybko przeczytałem i znalazłem tam rozwiązanie swojego problemu. Rozwiązanie tak proste, że aż śmieszne. Wystarczy sondę z czujnikiem PT100 dołączyć do gniazd oznaczonych PT100 na dolnej ściance przyrządu i wcisnąć guzik T. Przyrząd wtedy pełni rolę termometru wskazującego bezpośrednio na skali temperaturę z zakresu -10 do +40 stopni.
ODPOWIEDZ