Skrzywiony getter w lampie.

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Skrzywiony getter w lampie.

Post autor: ECC83 »

Witam.
Pytanie dziwne, otóż upuściłem lampę EABC80 na beton, dobrze, że się nie stłukła, ale jest jedna nietypowa rzecz.
Otóż skrzywił się getter (mały "parasolek" na górze lampy) w lewo i teraz jest ustawiony jakby bardziej z boku. Czy ma to jakiś negatywny wpływ na jej pracę? Lampę użytkuję w jednym z odbiorników, pracował już na niej godzinę, nic się nie stało, ale pytam z ciekawości czy często zdarza się, że takie mechaniczne zaburzenia mają jakiś wpływ?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: Skrzywiony getter w lampie.

Post autor: gsmok »

Witam
W tym elemencie ("parasolku") był getter przed jego aktywacją w procesie technologicznym. Po aktywacji getter "opuścił parasolek" i osadził się na wewnętrznej powierzchni bańki lampy w postaci srebrnego/czarnego nalotu. Położenie "parasolka" nie ma więc wpływu na pracę lampy (gdyby to było możliwe bez rozszczelnienia można by go wręcz usunąć). Bardziej niepokojące mogą być uszkodzenia mechaniczne niewidoczne dla oka np. jakieś przesunięcia elektrod mogące wpłynąć na charakterystyki lampy i jej trwałość długookresową. Skoro lampa pracuje to prawdopodobnie przetrwała upadek, warto jednak mieć na nią oko i jeśli to możliwe zmierzyć parametry za pomocą jakiegoś testera.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki.
Lampa pracuje bez zarzutów, gołym okiem na razie nie dostrzegam żadnych zniekształceń. Mam jeszcze sztuki tych lamp, więc nie będę się już przejmował tym bardziej, że nie dysponuję testerem. Otóż w międzyczasie temat ten bardzo mnie zaciekawił. Były już dyskusje na temat tego, czy wirus może mechanicznie uszkodzić komputer, jednak czy ktoś spotkał się z tym, by prawidłowa lampa, prawidłowo umiejscowiona wadą produkcyjną, bądź też jakimiś uszkodzeniami niewidocznymi dla oka mogła naruszyć elektronikę urządzenia? Teoretycznie jest możliwe, że np. połączą się dwie nóżki żarzenia w środku po mocnym upadku, lecz praktycznie to się raczej nie może zdarzyć. Osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim jak uszkodzenia odbiornika przez właściwą lampę, jedynie z niedziałaniem samego odbiornika zatraceniu emisji. Temat może prosty i dziecinny, ale czy miał ktoś kiedyś podobne przemyślenia?
elektrit
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: elektrit »

ECC83 pisze: Otóż skrzywił się getter (mały "parasolek" na górze lampy) w lewo i teraz jest ustawiony jakby bardziej z boku.
Ale mało kiedy on jest prosto, przeważnie jest trochę z boku lub zwisa w dół.
Poszukuję 1R5T.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Wiem, lecz skrzywienie to porównuję do innej lampy EABC80 i w tej jest on bardziej zwrócony ku górze niż w moim pacjencie.
W każdym razie myślę, że wszystko odnośnie mojego problemu zostało już właściwie wyjaśnione w temacie, więc można go zakończyć, chyba, że ktoś coś jeszcze chciałby dodać.
Awatar użytkownika
jacekk
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: jacekk »

Owszem, można uszkodzić, ale to raczej wyjątkowo skrajne przypadki typu zwarcie katody z siatką czy coś innego. Mam lampkę bateryjną, 1R5T w której zwarło się doprowadzenie katody z jedną z siatek, lampę udało się naprawić na szczęście. Może nietypowa lampka, ale potwierdza fakt że cuda mogą się zdarzyć. Mam również lampę PL504 w której na skutek upadku najprawdopodobniej odgięta jest któraś z siatek (S1 lub S2) i po nagrzaniu się lampy dostaje ona zwarcia wewnętrznego, po ostygnięciu się rozwiera.
ODPOWIEDZ