Co to jest?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Co to jest?
Witam wszystkich
Stałem się (niestety) posiadaczem sporej kolekcji starych lampowych radioodbiorników- w dużej części przedwojennych.
Staram się dowiedzieć co nieco na ich temat, i jeden z nich jest zagadką.
Poza tym że wskazówka na skali jest nieoryginalna, to radio wygląda na niespecjalnie naruszone/przerobione.
Ma polski głośnik, polskie oznaczenia na elementach (WABO) i skalę po polsku.
I ma wyglądający na oryginalny znaczek "World Radio".
Może ktoś coś mi podpowie? Załączylem zdjęcia (dość kiepskie niestety i nie potrafię ich obrócić- to to górne radio)
A przy okazji- jednocześnie stałem się posiadaczem setek, tysięcy różnych elementów: lamp, skal, pokręteł, potencjometrów, głośników, transformatorów, obudów, sprzętu pomiarowego itp. I nie mam żadnej wiedzy na ten temat.
Wiem z kolei, że prawdopodobnie co najmniej część z nich może mieć dla Was jakieś znaczenie i może być cenne.
Jeśli ktoś chce mnie odwiedzić i obejrzeć- proszę o kontakt 798097251. NADARZYN- okolice Warszawy
NIE BĘDĘ:
szukał lamp i innych elementów, robił i wysyłał zdjęć itp. Temat mnie przerasta- jest tego za dużo.
pozdrawiam
k
Stałem się (niestety) posiadaczem sporej kolekcji starych lampowych radioodbiorników- w dużej części przedwojennych.
Staram się dowiedzieć co nieco na ich temat, i jeden z nich jest zagadką.
Poza tym że wskazówka na skali jest nieoryginalna, to radio wygląda na niespecjalnie naruszone/przerobione.
Ma polski głośnik, polskie oznaczenia na elementach (WABO) i skalę po polsku.
I ma wyglądający na oryginalny znaczek "World Radio".
Może ktoś coś mi podpowie? Załączylem zdjęcia (dość kiepskie niestety i nie potrafię ich obrócić- to to górne radio)
A przy okazji- jednocześnie stałem się posiadaczem setek, tysięcy różnych elementów: lamp, skal, pokręteł, potencjometrów, głośników, transformatorów, obudów, sprzętu pomiarowego itp. I nie mam żadnej wiedzy na ten temat.
Wiem z kolei, że prawdopodobnie co najmniej część z nich może mieć dla Was jakieś znaczenie i może być cenne.
Jeśli ktoś chce mnie odwiedzić i obejrzeć- proszę o kontakt 798097251. NADARZYN- okolice Warszawy
NIE BĘDĘ:
szukał lamp i innych elementów, robił i wysyłał zdjęć itp. Temat mnie przerasta- jest tego za dużo.
pozdrawiam
k
Re: Co to jest?
To BYŁ Radio Union z początków produkcji
k
k
Union pewnie już sprzedany
Wiadomo może jaki to był model ?

- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Z tego co na razie widziałem to lamp jest dużo, sporo EL34, loktali serii E, i USAńskich, ok magicznych EM4, EM11, kilka innych. Dużo AZ1, AZ11, AZ4, kilka AZ21. Trochę ruskich oktali, 6P6S, duotriod 6N7S, 6N8S, 6N9S, prostowniczych. Jest też sporo innych, w tym starsze bocznostyki, jeszcze nie przejrzane. Lampy na razie nie pomierzone, choć powinny być sprawne. Sporo różnorodnych elementów biernych, głównie używane, ale i nowe się trafiają.
- Załączniki
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Ciąg dalszy. Są też potenjometry i przełączniki, ale strasznie nieostre wyszły, więc teraz jeszcze ich nie zaprezentuję.
- Załączniki
-
- 3125...6249 postów
To są głośniki od Rabina.tszczesn pisze:Dwa głośniki - identyczne, nie znalazłem na nim żadnych czytelnych oznaczeń
Na razie Pan Tomasz przejrzał mniej niż połowę. I robi spis lamp.
Bedziemy kontynuoawać pewnie za tydzień
Uczę się nowej dziedziny, ale powoli...
To co jest na zdjęciach będę wystawiał na allegro od 1 PLN- może komuś się przyda
k
Wystawione.
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=3088923
Bedziemy kontynuoawać pewnie za tydzień

Uczę się nowej dziedziny, ale powoli...
To co jest na zdjęciach będę wystawiał na allegro od 1 PLN- może komuś się przyda
k
Wystawione.
http://allegro.pl/listing/user/listing. ... id=3088923
Szanowni Panowie i Panie
Czy jak na skali przedwojennego radia są "polskie" napisy (Warszawa, ŁÓDŹ itd) to oznacza że radio było wyprodukowane w Polsce?
Philips 456A konkretnie
pzdr
k
Czy jak na skali przedwojennego radia są "polskie" napisy (Warszawa, ŁÓDŹ itd) to oznacza że radio było wyprodukowane w Polsce?
Philips 456A konkretnie
pzdr
k
Witam, w wielu typach odbiorników Philipsa były skale wymienne ważne co jest napisane na tabliczce znamionowej i nr na hassis, pozdrawiam Hieronim.
Nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawy tej kolekcji radii. Czy kolega może je zaprezentować?
Zapraszam do Nadarzyna
Tyle dobra w jednym miejscu...

Tyle dobra w jednym miejscu...

Dziś miałem przyjemność poznać Pana Krzysztofa P. i odwiedzić miejsce lokalizacji Jego "kłopotu".
Powiem krótko jestem pod wrażeniem skali "retro dobra" . Celem nadrzędnym p. Krzysztofa jest
zwolnienie lokalu w którym zalegają dobra.Otworzył już "ofertę" na Allegro .Zamierza też "skutecznie" zainteresować też Kolegów z Triody.Upoważnił mnie dziś do zgłoszenia na forum ,co czynię , następującej propozycji: w poza przyszłą niedzielę 27 lipca , zaprasza zorganizowaną grupę Kolegów z Triody do "lokalizacji" .Mnie ,nazwijmy to umownie,ustanowił organizatorem "wycieczki".Pora,miejsce "zbiórki" i detale organizacyjne proponuję ustalić na p.w.Na koniec ,uprzedzając ewentualne pytania w czasie wyprawy możliwe będą : zakup,rezerwacja i wzajemne konsultacje .
Pozdrawiam .
Powiem krótko jestem pod wrażeniem skali "retro dobra" . Celem nadrzędnym p. Krzysztofa jest
zwolnienie lokalu w którym zalegają dobra.Otworzył już "ofertę" na Allegro .Zamierza też "skutecznie" zainteresować też Kolegów z Triody.Upoważnił mnie dziś do zgłoszenia na forum ,co czynię , następującej propozycji: w poza przyszłą niedzielę 27 lipca , zaprasza zorganizowaną grupę Kolegów z Triody do "lokalizacji" .Mnie ,nazwijmy to umownie,ustanowił organizatorem "wycieczki".Pora,miejsce "zbiórki" i detale organizacyjne proponuję ustalić na p.w.Na koniec ,uprzedzając ewentualne pytania w czasie wyprawy możliwe będą : zakup,rezerwacja i wzajemne konsultacje .
Pozdrawiam .
...A potem (albo wcześniej) zapraszam do Nadarzyna pod Warszawą. Już większość (poza chyba 10-ma) radioodbiorników jest u mnie. I ze 20 % innego dobra
W tym prawie wszystkie lampy (katalog lamp będzie pewnie ukończony w okolicach tej niedzieli- dzięki uprzejmości Pana Tomasza)
Zaczynam też wystawiać na Allegro literaturę (głównie katalogi- ale nie tylko)

W tym prawie wszystkie lampy (katalog lamp będzie pewnie ukończony w okolicach tej niedzieli- dzięki uprzejmości Pana Tomasza)
Zaczynam też wystawiać na Allegro literaturę (głównie katalogi- ale nie tylko)
W uzupełnieniu mej informacji/zaproszenia "lokalizacja" znajduje się na terenie Warszawy.
Czekamy na udostępnienie katalogu lamp na sprzedaż z ujętymi ilościami i markami...