cirrostrato pisze:Kolego Arturze K. Wchodzisz nowy przez próg i od razu, na powitanie, zaczynasz mącić.
Zechciej zrozumieć powody, a tych chyba tłumaczyć nie muszę.
Ja wiem, że fajnie się jeździ po innych, zwłaszcza gdy są nieobecni i nie mogą się merytorycznie bronić.
Jako że dyskusja dotyczy również mnie, to się zarejestrowałem i przedstawiam swój punkt widzenia - mam do tego prawo. Chyba, że tu panuje zwyczaj sądów zaocznych, bez poznania i rozpatrzenia argumentacji drugiej strony.
Ja nie mam sobie nic do zarzucenia jeśli chodzi o poruszany tutaj temat mojej niekompetencji w temacie głośników. Wykazałem merytorycznie, czarno na białym nieprawdziwość twierdzeń Kolegi Janiszewskiego. Ten zamiast zrozumieć błąd, zaczął opluwać mnie i innych za moimi plecami na tym forum.
Zachowanie przynajmniej nieeleganckie.
cirrostrato pisze:Kolegę Tomka znam osobiście, szczególant niesamowity, a do tego perfekcjonista w rozpatrywaniu drobiazgów (chyba raczej zaleta?).
Czy to oznacza, że Kolega Tomek ma prawo pisać co mu się podoba, niezależnie od tego czy ma rację czy nie? Elektroda (tak samo jak i Trioda) są forami technicznymi i nie powinno tu być miejsca na lanie wody. Skwituję to słowami:
Każdy człowiek może zbłądzić, uparcie trwa w błędzie tylko głupiec.
Tomek myli impedancję z rezystancją uzwojenia cewki głośnika, nie udowodnisz tego twierdzenia bo to jest NIE-MOŻ-LI-WE.
Przeczytaj cały temat:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 0#13453840
Ja tu wkleję wybrane cytaty. Padło pytanie:
Size pisze:W zestawie zamontowane są GDWK 9/40/1 8ohm. Zmierzyłem ich rezystancję i miernik wskazał 6,4 ohma. Dlatego nie wiem czy to aby nie za mało do tych około 8 ohm.
I padła odwiedź Kolegi Tomka:
Tomek Janiszewski pisze:Te brakujące 1.6 oma - to tzw. rezystancja ruchowa głośnika wynikająca stąd że część dopropwadzonej do niego energii elektrycznej zamienione jest na energię ruchu membrany, a w konsekwencji - energię fali akustycznej. Gdyby unieruchomić membranę głośnika całkowicie - rezystancja takiego głośnika zasilanego napięciem sygnału fonicznego byłaby równa rezystancji drutu cewki, a tak spreparowany głośnik nie promieniowałby oczywiście żadnej energii akustycznej lecz jedynie ciepło wytwarzane na rezystancji drutu cewki.
Uważasz że to co tu Kolega Tomek napisał to jest prawda? Ja uważam że wręcz przeciwnie - kompletna bzdura.
Specjalnie dla Tomka zrobiłem pomiar myśląc że będzie to wystarczający dowód na nieprawdziwość teorii o rezystancji ruchowej która powoduje to że impedancja jest większa niż rezystancja:
http://obrazki.elektroda.pl/7331384100_1396376739.gif
I odpowiedź Tomasza:
Tomek Janiszewski pisze:A ten "pik w rezonansie" to przecież także impedancja, nieprawdaż? Skąd się ona wzięła, i to aż tak znaczna, że przewyższyła rezystancję drutu (niestety, zabrakło precyzyjnego jej pomiaru, choćby omomierzem, można tylko wnioskować z wykresu iż mieści się ona gdzieś w przedziale 3÷3,2 oma)
Owszem jest "pik" impedancji w rezonansie ale ma się to nijak do dyskutowanego zagadnienia. Widać wyraźnie że minimum impedancji jest dokładnie takie samo w obu przypadkach, więc pisanie o rezystancji ruchowej (cokolwiek to jest) która rzekomo jest powodem tego iż zmierzona rezystancja głośnika to 6.4R, a na głośniku napisano 8R (a przecież o to pytał autor tematu) jest po prostu pisaniem głupot.
Z kolei wchodzenie w zagadnienia rezonansu głośnika i twierdzenie o nierzetelności wykonanych pomiarów to nic innego jak zbaczanie z tematu (bo przecież nie o to pytał autor).
Mam powody by twierdzić że nikt z Was nie zapoznał się dokładnie z linkami do tematów na Elektrodzie od których zaczął się ten temat. Jest tam potyczka między mną, a Kolegą Janiszewskim, w której udowodniłem nieprawdziwość teorii o rezystancji ruchowej cewki głośnika.
Merytorycznie nikt z Was się nie odniósł ani nie ocenił sytuacji, nie przeszkadzało to jednak w napisaniu 4 stron o rzekomych ciemniakach na elektrodzie.
Co do Ciebie zaś - poruszyłeś tu kwestię rangi "warunkowo odblokowany", owszem miałeś ją dłużej niż powinieneś, ale czy zwróciłeś się do kogokolwiek z moderatorów o jej usunięcie? Rangę zdjąłem ja osobiście dlatego że zauważyłem Cię w jakimś temacie i sprawdziłem dlaczego masz taką rangę. Okazało się że nie powinieneś jej mieć, więc ją zdjąłem.
Trudno żeby moderator pamiętał o każdym użytkowniku wobec którego podejmuje działanie. Najzwyczajniej w świecie trzeba się przypomnieć. Ty o ile wiem nie zrobiłeś tego, więc nie rozumiem dlaczego masz o to pretensję do moderatorów.
Thereminator pisze:Artur K. pisze:
I nawet dowód w postaci wykonanych pomiarów nie pomógł - pojawił się zarzut iż pomiary wykonano nierzetelnie i z małą dokładnością.
Może nadmiar woskowiny zmniejszył dokładność najlepszego miernika akustycznego
Tobie wyjaśniłem na forum iż różnica wynika z właściwości dielektryków w kondensatorach. Inne właściwości ma elektrolit, a inne kondensator z dielektrykiem stałym.
To, że Ty tego nie słyszysz, to nie znaczy że różnicy w brzmieniu nie ma. Co gorsza - nie rozumiesz wyjaśnienia, bo dla Ciebie najwyraźniej kondensator, to kondensator.