Telewizor na korbę w starym filmie animowanym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Telewizor na korbę w starym filmie animowanym
Kiedyś w klasie I-III byłem z klasą w kinie na filmie animowanym, w którym była prześmieszna scena oglądania TV za pośrednictwem telewizora na korbę (zapewne lampowego). Chciałbym tą scenę obejrzeć jeszcze raz, a niestety nie pamiętam co to był za film. Chodzi mi po głowie, że to jakaś Calineczka albo Kopciuszek, ale roczniki premiery tych filmów na filmwebie jakoś mi nie pasują (musiały być to okolice 1980 roku). Może wy pamiętacie taką scenę z kina?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Re: Telewizor na korbę w starym filmie animowanym
Telewizor na korbę (ściśle mówiąc: z agregatem spalinowym uruchamianym ową korbą) to ja pamiętam z filmu "Bolek i Lolek na Dzikim Zachodzie". Najpierw szeryfowi oglądającego program popsuł się odbiór, więc walnął z piąchy w telewizor aż stado myszy ze środka uciekło. Potem zakurblował, rozległo się -Pyk-pyk-pyk-pyk-pyk!, poleciał dym z kominka i odbór powrócił. Potem do domu szeryfa wdarł się bandyta, spętał gospodarza sznurem do krzesła, zatknął w telewizor laskę dynamitu z podpalonym lontem i zarechotał szyderczo, po czym uciekł konno. Szeryf jakoś ocałał, z telewizora zaś nie zostało śladów.
- romanradio
- 1250...1874 posty
mnie się to kojarzy z tarczą Nipkowa
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Może babcia djivo ma dwa takie.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=cBdWld9haHo Czas: 59:53. Okazuje się, że główną częścią mechaniczną tego telewizyjnego ustrojstwa jest... maszyna do szycia napędzana korbą 

Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.