Witam.
Ostatnio udało mi się zdobyć to trafo, jednak mam problem z podłączeniem do sieci. Pomierzyłem w poszukiwaniu uzwojenia pierwotnego i wiem już gdzie się ono znajduje. Problem jest taki, że na pierwotnym są 4 styki. Słyszałem, że ten transformator jest przystosowany tylko do 220V (nie ma 115V itp.). Pytanie więc brzmi, czy te dodatkowe styki to zwory, z którymi należy zmostkować sieć, aby uruchomić trafo?
Na razie włączałem oczywiście przez żarówkę i nie świeci się (żarówka sprawdzana). Poniżej przedstawiam podłączenie jakie zrobiłem, gdyby ktoś coś wiedział chętnie wysłucham .
To są najprawdopodobniej dodatkowe końcówki montażowe do płytki drukowanej. Były też produkowane tego typu transformatory przystosowane do zasilania napięciem 110V.
Dziękuję. Czyli oznacza to, że te zwory mogą być do zasilania 110V i tu będę już musiał kombinować jak to zmostkować(?), chyba, że trafo jest spalone, sprawdzę również na innym egzemplarzu.
W moim egzemplarzu transformatora TS70/8 uzwojenie pierwotne podłączone jest pod końcówki 2 i 5, końcówki 1 i 6 służą do wzmocnienia płytki drukowanej. Uzwojenie na napięcie 110V podłącza się pod końcówkę 3, występuje ona w nielicznych egzemplarzach tych transformatorów.