Tv nipkowa
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Tv nipkowa
Chciałbym zbudować telewizor na bazie tarcz nipkowa. Ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać dodam tyle że jestem początkujący czy możecie mi pomóc ???
- gsmok
- 3125...6249 postów
- Kontakt:
Warto sięgnąć do literatury tematycznej. Na stronie Fonaru w dziale Książki chyba jest coś na ten temat. Poszukaj w spisach treści. które są tam zamieszczone. Mam większość tych książek i jak podasz mi konkretne namiary na rozdziały w książkach, to mogę udostępnić skany w necie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 625...1249 postów
-
- 500...624 posty
Chodzi mi o taki Tv mechaniczny na wspólnym wale a czy masz skany tej ksiazki a szczegolnie ten dzial o Tv mechanicznej ???maciej_333 pisze:Łatwiej już zbudować telewizor elektroniczny niż mechaniczny... A co do budowy własnych telewizorów to polecam książkę "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z.Olszewski. Jest tam również bogato opisana telewizja mechaniczna.
-
- 625...1249 postów
Mógłbym to zeskanować, ale nie teraz. A po co Ci takie coś na wspólnym wale ? Łatwiej będzio o tyle, że nie ma kłopotu z synchronizacją, ale i tak potrzeba szybkich neonówek i efektu nie wróżę, bo obraz by uzyskać sensowną jakość musi być podzielony na dość wiele punktów. To oznacza, że w tarczy będzie trzeba powiercić sporo precyzyjnych otworów.
Liczba otworów w tarczy nigdy nie przekraczała 180. Była to górna granica definicji w telewizji mechanicznej. Uważam, że jeśli uda się uzyskać 50 otworów to będzie to bardzo duży sukces. Radziłbym rozmieszczać na 2 spiralach- wówczas mamy wybieranie międzyliniowe i mozna obniżyć potrzebną liczbę obrotów tarczy. Uważam jednak, że robienie tego na jednym wale nie ma żadnych walorów.
Problemem jest także zdobycie odpowiedniej lampy neonowej i fotokomórki co zauważył przedmówca.
Problemem jest także zdobycie odpowiedniej lampy neonowej i fotokomórki co zauważył przedmówca.