Tv nipkowa

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
matilo
3 posty
3 posty

Tv nipkowa

Post autor: matilo »

Chciałbym zbudować telewizor na bazie tarcz nipkowa. Ale zupełnie nie wiem jak się za to zabrać dodam tyle że jestem początkujący czy możecie mi pomóc ???
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Warto sięgnąć do literatury tematycznej. Na stronie Fonaru w dziale Książki chyba jest coś na ten temat. Poszukaj w spisach treści. które są tam zamieszczone. Mam większość tych książek i jak podasz mi konkretne namiary na rozdziały w książkach, to mogę udostępnić skany w necie.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Łatwiej już zbudować telewizor elektroniczny niż mechaniczny... A co do budowy własnych telewizorów to polecam książkę "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z.Olszewski. Jest tam również bogato opisana telewizja mechaniczna.
Piroman1024
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Piroman1024 »

A czy głównym problemem w tego typu telewizorach nie jest synchronizacja silników 'kamery' i 'telewizora'.
Może na silnikach krokowych dałoby się coś takiego zrobić lub silnik indukcyjny plus sprzęgło elektromagnetyczne.
"Mathematics is the language of nature"
Awatar użytkownika
matilo
3 posty
3 posty

maciej_333 pisze:Łatwiej już zbudować telewizor elektroniczny niż mechaniczny... A co do budowy własnych telewizorów to polecam książkę "Amatorskie odbiorniki telewizyjne" Z.Olszewski. Jest tam również bogato opisana telewizja mechaniczna.
Chodzi mi o taki Tv mechaniczny na wspólnym wale a czy masz skany tej ksiazki a szczegolnie ten dzial o Tv mechanicznej ???
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Mógłbym to zeskanować, ale nie teraz. A po co Ci takie coś na wspólnym wale ? Łatwiej będzio o tyle, że nie ma kłopotu z synchronizacją, ale i tak potrzeba szybkich neonówek i efektu nie wróżę, bo obraz by uzyskać sensowną jakość musi być podzielony na dość wiele punktów. To oznacza, że w tarczy będzie trzeba powiercić sporo precyzyjnych otworów.
Alek

Post autor: Alek »

Liczba otworów w tarczy nigdy nie przekraczała 180. Była to górna granica definicji w telewizji mechanicznej. Uważam, że jeśli uda się uzyskać 50 otworów to będzie to bardzo duży sukces. Radziłbym rozmieszczać na 2 spiralach- wówczas mamy wybieranie międzyliniowe i mozna obniżyć potrzebną liczbę obrotów tarczy. Uważam jednak, że robienie tego na jednym wale nie ma żadnych walorów.
Problemem jest także zdobycie odpowiedniej lampy neonowej i fotokomórki co zauważył przedmówca.
Awatar użytkownika
matilo
3 posty
3 posty

Ja mam taką tarczę w której jest koło 100 otworów także to nie problem ale może wiecie jaki konkretny typ neonówki by to był np model i firma.
Alek

Post autor: Alek »

Obawiam się, że należałoby płaską lampę neonową wykonać na nowo :?
Zdobycie jakiejś dawnej chyba należy uznać za nierealne.
ODPOWIEDZ