Ekranowane kable do anod lamp
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Ekranowane kable do anod lamp
Witam.
jestem w trakcie składania wzmacniacza gitarowego i zastanawiam się, czy jest sens podłączać anody lamp przedwzmacniacza kablami ekranowanymi, czy wystarczy tylko siatki? Przewody mam na 500V.
I czy sprzężenie zwrotne też warto byłoby podłączyć ekranowanym?
Pozdrawiam
mice
jestem w trakcie składania wzmacniacza gitarowego i zastanawiam się, czy jest sens podłączać anody lamp przedwzmacniacza kablami ekranowanymi, czy wystarczy tylko siatki? Przewody mam na 500V.
I czy sprzężenie zwrotne też warto byłoby podłączyć ekranowanym?
Pozdrawiam
mice
- Danilewicz
- 375...499 postów
Re: Ekranowane kable do anod lamp
Ja tak kiedyś próbowałem zrobić i nie było słychać różnicy, aczkolwiek był to przedwzmacniacz Bandmastera 6G7, więc gain nie był zbyt duży.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Marcel Danilewicz
A czy transformator wyjściowy znajduje się w sąsiednim pokoju?
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Kiedyś robiłem konstrukcję, gdzie transformator głośnikowy nie był na chassis a dokręcony do drewnianej obudowy; układ się wzbudzał. Wzbudzenie było większe kiedy palcem dotknąłem opaski transformatora, nie pomogło połączenie opaski obejmującej rdzeń z masą układu. Wzbudzenie było tak duże, że przebijało kondensator na 630V jaki był dołączony to uzwojenia pierwotnego. Sytuację zaradziło połączenie anody i siatki drugiej przewodem ekranowanym.
Poszukuję 1R5T.
Powinno wystarczyć umasienie rdzenia transformatora, plus zablokowanie uzwojenie pierwotnego kondesatorem oraz jeśli jest USZ skompensowanie wzmacniacza.
Zamiast ekranów - pamiętaj że typowe kable nie wytrzymają tak wysokich napięć szczytowych jakie będą na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego - zablokuj anodę do masy kondesatorem 220 - 1n - na odpowiednie napięcie pracy.
Zamiast ekranów - pamiętaj że typowe kable nie wytrzymają tak wysokich napięć szczytowych jakie będą na uzwojeniu pierwotnym trafa głośnikowego - zablokuj anodę do masy kondesatorem 220 - 1n - na odpowiednie napięcie pracy.
O ekranowaniu anoda-pierwotne nawet nie myślałem. Po prostu chciałem w przedwzmacniaczu z anod 12ax7 do kondensatora/rezystora anodowego, bo rozumiem, że tędy idzie sygnał i w sprzężeniu zwrotnym(ujemnym) z wtórnego z powrotem do inwertera/presence, bo w poprzedniej konstrukcji przy kręceniu presence miałem szumy i przy rozkręconym presence i master volume pisk/gwizd.
Jeszcze chciałbym zapytać: jaką moc powinny mieć rezystory w siatkach pierwszych EL34 (PP 50W)? Wstawiłem 5.6K 0,5-1W (Dale CCF60) , ale jak patrzę po layoutach ceriatone to czasami jest 2W a czasami bez mocy.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Daj bez mocymice.co pisze:czasami jest 2W a czasami bez mocy.

A na poważnie, to policz sobie jaka moc się na nich wydziela (kwadrat napięcia przez rezystancję, albo kwadrat prądu razy rezystancja) i sam będziesz wiedział.
Już wcześniej badałem sprawę i wychodziło mi max 0,16-0,25W, ale wzmacniacz to chyba nie tylko sama matematyka i fizyka, taki początkujący może wiele przeoczyć i się przeliczyć. I właśnie martwiły mnie te różne wartości na różnych layoutach. Więc z małym zapasem 0,5W będzie OK?
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Skąd ci wyszła taka moc? Jeżeli budujesz układ o sprzężeniu pojemnościowym, czyli bez prądu siatki, to pozwól, że powtórzę jego nazwę: bez prądu siatki. Tam nie płynie prąd, żaden, a przynajmniej nic, co mogłoby zagrzać rezystor.
Stąd moja poprzednia uwaga, aby dać te bez mocy
Stąd moja poprzednia uwaga, aby dać te bez mocy

No i tak to jest. Założyłem, że całe 30V napędzające siatkę może się odłożyć na tym rezystorze, bo coś takiego wyczytałem na jakichś zagranicznych forach. No nic.. więcej oczytania.
Ale dopóki siatka jest spolaryzowana zaporowo to prąd siatki jest praktycznie równy zeru (nie jest zerowy ale wynika to też z innych zjawisk w lampie).mice.co pisze:No i tak to jest. Założyłem, że całe 30V napędzające siatkę może się odłożyć na tym rezystorze, bo coś takiego wyczytałem na jakichś zagranicznych forach. No nic.. więcej oczytania.
Za to należy uwzględniać pojemności wejściowe lamp - szczególnie lamp mocy bowiem te pojemności trzeba przeładować. Nie jest to aż tak problematyczne jak w tranzystorach MOSFET ale nie można zupełnie zlekceważyć.